Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení
Co by mělo patřit k velikonočním svátkům kromě velikonoční pomlázky, malovaných vajíček nebo velikonočního beránka? Samozřejmě že velikonoční perníčky! Nejenže provoní celou domácnost, ale můžete do jejich přípravy zapojit celou rodinu. Zdobení velikonočních perníčků zabaví hlavně malé děti, které si mohou ozdobit sladkost přesně podle své fantazie. Máme pro vás výborný recept na velikonoční perníčky, které změknou ihned. Nemusíte se tak připravovat dopředu a stačí začít až třeba den před Velikonocemi.
Velikonoční perníčky nesmí chybět na velikonočním stole
Velikonoce jsou pro mnohé stále oblíbené svátky, bez kterých si nedovedeme představit začátek jara. Především na vesnicích jsou velikonoční tradice hojně dodržovány. Hlavně na Velikonoční pondělí můžete na ulicích vidět chlapce v krásných krojích, s pomlázkou a pestrými stuhami, v domech zase pečlivě nachystané hospodyňky, které se od rána nezastavily a které čekají na vyšlehání pomlázkou.
Kromě toho, že si mohou chlapci vymrskat u dívek a žen krásně zdobené a malované vajíčko, mohou si pochutnat i na perníčku. Velikonoční perníčky by neměly chybět na žádném stole ani v košíčku. Přečtěte si o tradici perníčků. Víte však, jak si je připravit, aby byly hned měkké a dobré?
Jak připravit velikonoční perníčky, aby byly hned měkké
Pokud nestíháte anebo jste na Velikonoce trochu pozapomněli, nemějte obavy. I dva dny předem můžete v kuchyni upéct ty nejlepší velikonoční perníčky. S naším receptem budou měkké a dobré hned po upečení. A věřte, že se po nich utlučou nejen koledníci, ale i celá rodina.
Velikonoční perníčky - ingredience
- 600 g hladké mouky
- 200 g medu
- 300 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 3 vejce
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- půl lžičky mletých hřebíčků
- půl lžičky citronové kůry
- vykrajovátka
Velikonoční perníčky - postup
- Nejprve všechny zmíněné ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto.
- Dáme ho do lednice a necháme 24 hodin odpočinout.
- Druhý den jej vytáhneme, vyválíme těsto vysoké asi 0,5 cm a vykrajovátky vykrájíme požadované tvary.
- Tvary přeneseme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C asi 8 minut.
- Poté perníčky vytáhneme, a ještě horké je potřeme rozšlehaným žloutkem v troše studené vodě.
- Nyní máme perníčky připravené na zdobení. Víte ale, jak připravit dokonalé zdobení?
Zdobení velikonočních perníčků vyžaduje špičkovou polevu
Mnoho receptů na perníčky je sice jednoduchých, těžší je pak perníčky hezky nazdobit. Mnohdy totiž selže bílková poleva. Často je příliš řídká, někdy naopak až moc hustá. Jindy nás zlobí sáček, který jsme naplnili polevou. Přinášíme proto snadný a dobrý recept na polevu, se kterým vám zdobení půjde raz dva.
Zdobení - ingredience
- 5 bílků
- moučkový cukr
- 1lžíce solamylu
- lžička citronové šťávy
- zipový sáček
Zdobení - postup
- Do misky si rozklepneme 5 bílků a přidáme moučkový cukr, který je vhodné prosít.
- Přidáme solamyl (ten zajistí, že poleva bude pěkně držet) a citronovou šťávu.
- Polevu vymícháme do hladka a dáme do zipového sáčku.
- Pak stačí jen ustřihnout špičku a můžeme zdobit.
- Pokud však máte doma zdobičku, stačí ji naplnit polevou a jen střídat nástavce.
- Pokud chcete mít velikonoční perníčky barevnější, pak do polevy přidejte potravinářské barvivo.
Při zdobení velikonočních perníčků si užije zábavu celá rodina
Zdobení velikonočních perníčků si určitě užijí hlavně děti. Zdobení není vůbec těžké a ve fantazii se meze nekladou. Při přípravě na perníčky myslete hlavně na vykrajovátka. Koupit můžete nejen vykrajovátka ve tvaru vajíčka, ale i zajíčky, pomlázky, beránky, slepičky nebo kuřátka.
Určitě se nebojte zapojit celou rodinu a třeba si udělejte menší soutěž o to, kdo nazdobí nejhezčí velikonoční perníček.
Diskuse k článku