Mořské řasy jako superpotraviny: Nori pro milovníky sushi – 5. díl

Mořské řasy jako superpotraviny: Nori pro milovníky sushi – 5. díl
20. 06. 2020 Přečteno: 1818x

Patří mezi mořské řasy a je hodně oblíbená. Nori je vlastně jedna z nejpopulárnějších řas vůbec. Nori je rozšířená po celém světě a využít se dá skutečně mnohostranně. Navíc patří mezi velmi výživné mořské řasy – už jeden plátek této řasy dodá tělu tolik vitamínu A jako tři vejce. Je bohatá i na bílkoviny a další cenné látky. Je také řasou, která se využívá pro přípravu sushi.

Mořské řasy: Kde se Nori pěstuje?

Mezi mořskými řasami jde o jednu z nejoblíbenějších. Nori má svůj původ v Japonsku. Její pěstování je však poměrně náročné. Patří mezi velmi citlivé mořské řasy. A to nejen na znečištěné prostředí, ale i teplotu či sklizeň. Roste na sítích v pobřežních vodách a zralá se sbírá výhradně za odlivu. Těsně po vylovení se drtí na hustou kaši a suší se na slunci na bambusových rohožích.

Čtěte také:

Mořské řasy - opomíjený elixír života i krásy

Mořské řasy na talíři: Nori chutná skvěle

Nori patří mezi nejbohatší zdroje bílkovin. Ve 100 g mořské řasy Nori je cca 35 g bílkovin, což je přibližně dvojnásobné množství oproti masu. Pro začátečníky je vhodná řasa Nori ve formě vloček. Není totiž třeba je nijak upravovat, tyhle vločkované mořské řasy se mohou ihned použít. Nasypat Nori řasy můžete do téměř jakéhokoliv jídla či na salát. V polévce nahradí běžné bylinky, jako je pažitka či petržel. Na sushi se prodává již opražená řasa ve formě plátů. Lze je nastříhat či rozdrobit (nasypat do polévky, dušených pokrmů). Lehce opražené a nalámané (při mírné teplotě, maximálně 150 stupňů) skvěle chutnají místo smažených přesolených chipsů. Svou sladkoslanou chutí Nori vyniknou v pomazánkách, salátových zálivkách i dezertech.

Mořské řasy: Domácí sushi s Nori

Přísady:

  • 1 balíček mořské řasy Nori
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 250 g sushi rýže
  • 300 g lososa
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky wasabi
  • 1 avokádo
  • 1 lžička cukru
  • sójová omáčka dle chuti
  • nakládaný zázvor

Příprava:

Podle návodu uvaříme sushi rýži. Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa, lžičku cukru a soli. Směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme vystydnout. Kolem rolovací podložky si nachytáme wasabi, na špalíky lososa a zralé avokádo. Nachystáme si mořské řasy Nori. Plát řasy podélně rozpůlíme.

nori sushi

Položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní kraj ke spodnímu kraji. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy krom horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme rybu a avokádo. Přidáme špetku wasabi. Rolujeme odspodu řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř. Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby rolka držela. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků. Sushi namáčíme do sójové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor.

Nori salát s vůní zázvoru

Přísady:

  • 100 g červeného zelí
  • 100 g bílého zelí
  • 70 g bulvového celeru
  • 1 menší mrkev
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce vloček mořské řasy Nori
  • 1-2 lžíce sójové omáčky
  • koriandr a petrželka na ozdobení

Příprava:

Nejprve nadrobno nakrájíme červené i bílé zelí. Celer nastrouháme najemno. Osolíme a necháme chvíli odležet. Po chvíli přidáme najemno nastrouhaný zázvor, mořské řasy Nori, sójovou omáčku a nasekané bylinky. Promícháme a dáme minimálně na půl hodiny do lednice odležet. Poté podáváme ideálně s čerstvou bagetkou.

DALŠÍ DÍLY SERIÁLU:

Mořské řasy jako superpotraviny: Pomůže kelp na štítnou žlázu? - 1. díl

Mořské řasy jako superpotraviny: Poradí si spirulina s žaludečními vředy? – 2. díl

Mořské řasy jako superpotraviny: Chlorella jako lahodná součást jídelníčku - 3. díl

Mořské řasy jako superpotraviny: Agar agar jako rostlinná želatina - 4. díl



Napsat komentář: Mořské řasy jako superpotraviny: Nori pro milovníky sushi – 5. díl

RE: Mořské řasy jako superpotraviny: Nori pro milovníky sushi – 5. díl

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.