Sushi je luxus, který si může dopřát každý

Sushi je luxus, který si může dopřát každý

Sushi (v překladu kyselá rýže) jsou malé kousky rýže doplněné syrovou rybou, zeleninou, mořskými plody a dalšími ingrediencemi podle chuti a fantazie. Mnozí lidé se sushi vyhýbají právě kvůli odporu ke konzumaci syrové ryby, ale je to jen z neznalosti, neboť variací na sushi je spousta a není žádným pravidlem, že musí tuto ingredienci obsahovat.

Jako přílohy k sushi se podává křen wasabi, který má velmi ostrou chuť, dále pak sójová omáčka a marinovaný zázvor nakrájený na plátky, který má za úkol neutralizovat chutě mezi jednotlivými kousky sushi. Všechny ingredience na domácí přípravu sushi, včetně speciální rýže či mořské řasy, lze dnes snadno sehnat v každém supermarketu nebo ve specializovaných prodejnách, kde je mnohdy pořídíte levněji.

Sushi je velmi dietní pokrm bohatý na jód, mastné kyseliny, bílkoviny a minerály, proto je tato japonská pochoutka doporučována jako zpestření jídelníčku při redukci váhy. Sushi se konzumuje za pomoci japonských hůlek, ale v našich končinách není žádným faux pas použít i běžný příbor.

 

Základní druhy sushi

Maki sushi

Maki sushi má tvar rolky plněné rýží a dalšími ingrediencemi obalené mořskou řasou Nori. Kousky Maki sushi se namáčejí do sójové omáčky a pálivého křenu wasabi, jsou podávány s marinovaným zázvorem. Maki sushi je nejzákladnějším druhem servírování japonské pochoutky.

 

Nigiri sushi

Nigiri sushi je rýžový váleček ozdobený syrovou rybou, avokádem nebo vejcem, podává se stejně jako Maki sushi se sójovou omáčkou, wasabi křenem a marinovaným zázvorem.

 

 

Sashimi sushi

O Sashimi sushi mluvíme v případě servírování syrových ryb a mořských plodů nakrájených do různých tvarů a ozdobených syrovou zeleninou. Právě způsob krájení dodává Sashimi sushi jeho jemnost. Tato varianta neobsahuje rýži a je podávána se sójovou omáčkou.

 

Temaki sushi

Temaki sushi se vyznačuje tvarem servírování, jde o kornoutek z řasy Nori vyplněný rýží a dalšími ingrediencemi. Zvláště s kaviárem působí Temaki sushi velice elegantně.

 

 

California sushi

California sushi je jakési obrácené Maki sushi. Ryba nebo jiné ingredience jsou jako u Maki sushi uprostřed, kolem je řasa Nori a na povrchu rýže, celé California sushi je obaleno v sezamových semínkách, kaviáru nebo bylinkách.

 

Maki sushi recept

1. Příprava rýže

Výběr správné rýže na sushi je základ úspěchu. Na sushi se používá kulatá bílá rýže s dobrou lepivostí, nejlépe rýže Nishiki. Odměřenou rýži nasypeme do hrnce, přidáme asi dvojnásobek vody, propereme a vodu slijeme. Tuto proceduru opakujeme až do doby, kdy voda přestane být kalná. Rýži před vařením nesolíme! Zalijeme rýži vodou, necháme asi 10 minut stát a rychle ji uvedeme do varu. Poté na mírném ohni vaříme pod pokličkou asi 15 minut a po odstavení z ohně necháme dojít ještě asi 20 minut pod utěrkou.

Smícháme 2 dcl horké vody, 2 lžíce octa, 1 lžíci cukru a lžičku soli a necháme vychladnout. Rýži přemístíme do větší keramické nádoby, kterou předtím zvlhčíme vodou, aby se rýže nelepila. Přidáme asi polovinu ochuceného octa a opatrně promícháme (spíše převracíme). Ochucený ocet přidáváme až do chvíle, kdy je rýže pružná a lepivá, ale ne mazlavá.

2. Ryby a další ingredience

Vzhledem k tomu, že se ryby a mořské plody konzumují v syrovém stavu, musí být především čerstvé. Na sushi můžeme použít lososa, tuňáka, tresku, sardinky, krevety, kaviár atd. Kdo neholduje syrovému masu, může jako náplň do sushi použít např. avokádo, okurky, ředkev, dýni, špenát, v podstatě jakoukoliv oblíbenou zeleninu.

3. Mořská řasa Nori

Mořská řasa Nori se používá na obalování některých druhů sushi a je k dostání v každém supermarketu nebo ve specializovaných prodejnách. Mořská řasa Nori má být suchá, hladká, a tmavě zelená, při práci s ní musíme mít suché ruce, protože všechnu vodu vsákne.

4. Křen wasabi a sójová omáčka

Wasabi křen se smíchává s tmavou sójovou omáčkou a společně dokreslují chuť sushi, které se do této směsi namáčí těsně před samotnou konzumací. Křen wasabi je hodně ostrý, proto je na místě opatrnost.

5. Marinovaný zázvor

Plátky marinovaného zázvoru se prodávají už připravené, ale lze si je vyrobit i doma podle jednoduchého receptu. Potřebujeme 0,5 kg čerstvého zázvoru, 100 g cukru, 1 dcl rýžového octa a 1 lžičku soli. Loupaný zázvor nakrájíme na tenké plátky, povaříme ve vodě (jen asi 30 vteřin) a scedíme. Cukr, ocet a sůl smícháme, zahřejeme, ale nevaříme. Okapaný zázvor dáme do uzavíratelné sklenice, přelijeme nálevem a necháme vychladnout. Více o zázvoru se dočtete v článku Zázvor a jeho účinky hravě nahradí lékaře.

Mořskou řasu položíme na bambusovou podložku matnější stranou nahoru. Na mořskou řasu naneseme vychladlou rýži v tenké souvislé vrstvě na asi 2/3 řasy. Na rýži pak klademe připravené suroviny. Pomocí bambusové podložky rolujeme sushi a současně jej jemně stahujeme do rovnoměrné rolky. Nakonec sushi nakrájíme na kousky ostrým nožem a můžeme podávat.



Diskuse k článku

  • Beruška007

    17:08 17. 2. 2012 +1
    Super článek.konečně vím co to to suši je.

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...