Fusion kuchyně vám otevře nové obzory. V čem spočívá tajemství této netypické gastronomie?

Fusion kuchyně vám otevře nové obzory. V čem spočívá tajemství této netypické gastronomie?

Fusion kuchyně spojuje zdánlivě nespojitelné. Už ze samotného názvu, který bychom mohli do češtiny přeložit jako „fúze“ vyplývá, že tento druh gastronomie není rozhodně jednotvárný. Dochází při ní k nejrůznějším a občas i nejpodivnějším chuťovým kombinacím. Pokud chcete vyzkoušet něco neotřelého, fusion kuchyně dokáže vaše přání naplnit.

Čtěte také:

Mexické burrito s hovězím masem

Nejčastěji fusion kuchyně spojuje asijskou gastronomii s tou evropskou. Vznikají tak nezvyklé kombinace, které jsou ve většině případů velice překvapivé. Pokrmy tohoto typu jsou vhodné zejména pro gurmány, kteří rádi experimentují s chutěmi. 

Fusion kuchyně a její vznik

Průkopníkem fusion kuchyně je podle všeho Rakušan Wolfgang Puck, který je povoláním šéfkuchař. Ten spojil ve svých pokrmech suroviny typické pro americkou a australskou gastronomii. Kulinářské fúze tak díky tomuto muži existují v podstatě už přes padesát let. Myšlenka spojovat různé chutě, se ujala téměř po celém světě. Nejvíce rozšířená jsou fusion jídla v Americe, Austrálii, Anglii, Francii, nebo na Novém Zélandu. I v Čechách se však najdou restaurace, které se zaměřují na fusion kuchyni. Naleznete je zejména ve větších městech.

Fusion kuchyně a nejtypičtější jídla

Mezi nejznámější zástupce fusion kuchyně můžeme zařadit například Tex-Mex jídla, která kombinují americké a mexické chutě. Typické suroviny této gastronomie jsou moučné tortilly, fazole, papriky, hovězí maso, tvrdý strouhaný sýr. Ve Spojených státech je populární i fúze korejské a mexické kuchyně. Patří sem například burittos, nebo tacos. Tato známá a oblíbená jídla mohou být plněná jak standardními ingrediencemi, jako je maso, rýže, zelenina, fazole, tak i pro Ameriku typickými hranolky a pro Koreu vyznačujícím se kimchi salátem.

 fusion kuchyně

Fusion kuchyně a exploze chutí

Jak již bylo řečeno, fusion kuchyně často kombinuje chutě, které byste si do spojitosti nikdy nedali. Ve fusion restauracích tak snadno natrefíte například na čokoládové omáčky se zvěřinou, nebo saláty se sladkým ovocem a zeleninou. Rozhodně si ale každý najde to své. Ať už milujete jakýkoliv druh kuchyně, fúze různých gastronomií způsobí doslova explozi chutí. Velice zajímavá jsou pak spojení exotických kuchyní s tou typicky českou. Jedli jste někdy segedínský guláš se sójovým masem? Pak jej okuste v restauraci Plevel v Praze. V případě, že budete chtít experimentovat doma, nepouštějte se do přespříliš divokých kombinací, které by vás ve výsledku mohly snadno zklamat.

Fusion kuchyně: Vyzkoušejte si sami fúzi japonské a české gastronomie

Abyste si mohli osobně vyzkoušet pestrost fusion kuchyně, přinášíme vám velice nezvyklou, avšak jednoduchou kombinaci japonských a českých ingrediencí. Uvařte si vepřové řízečky s wasabi kaší. Potřebovat budete:

  • jednu vepřovou panenku
  • 2 až 3 vejce
  • hladkou mouku
  • panko strouhanku
  • sůl, pepř
  • pomeranč
  • kilogram brambor
  • wasabi pastu, nebo prášek
  • máslo
  • smetanu na vaření

S tímto pokrmem objevíte tajemství fusion kuchyně a dozajista si ji oblíbíte. Nejprve si odblaňte vepřovou panenku, pokrájejte na asi dva centimetry silné plátky a mírně poklepejte z obou stran. Osolte, opepřete a maso obalte v hladké mouce, vejcích a panko strouhance. Až budete mít řízečky připravené, oloupejte si brambory a dejte je vařit ve studené vodě s trochou soli. Poté sceďte, přilijte rozpuštěné máslo, trochu smetany, osolte a vytvořte mixérem hladkou kaši. Na závěr do ní přidejte dle chuti wasabi pastu, nebo prášek a důkladně propojte. V poslední fázi osmahněte řízečky z panenky z obou stran do zlatova a podávejte s kopečkem wasabi kaše. Maso lze pokapat trochou pomerančové šťávy, aby získalo skutečně exotickou příchuť. Milovníci pálivého budou z tohoto fusion receptu nadšení. Dobrou chuť!

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...