Zahřívací potraviny podporují organismus

Co bychom měli jíst v zimě? Zahřívací potraviny

Podle východních přístupů k člověku se pracuje s mnoha aspekty vlivu. Jedním jsou samozřejmě roční období, dalším pak jsou naše emoce a v neposledním případě také strava. Podle této filozofie se potraviny dělí na zahřívací, ochlazující a neutrální. Každé roční období bychom měli tedy přizpůsobit svůj jídelníček. Jak zařadit zahřívací potraviny?

Jaký účinek má daná potravina?

Pamatovat si dlouhé seznamy vhodných a nevhodných potravin pro konkrétní období je téměř nemožné. Existuje však mnoho náznaků, které vám pomohou určit, zda je potravina spíše zahřívací a nebo ochlazující. První pomocí je samozřejmé sezónnost. Ty potraviny, které se v daném období a v dané zemi přirozeně vyskytují, jsou tím, co tělo primárně potřebuje. Vše ostatní je bonus navíc, který nás bohužel někdy může paradoxně oslabit. Druhým ukazatelem je uvědomění si, kde daná potravina roste, resp. kdy zraje. Obecně lze říci, že čím více slunce, o to více vody, tzn. efekt je následně ochlazující. Lokální potravinou v tomto duchu je okurka, kterou bychom měli jíst zejména v létě, ale také tropické ovoce, které v místě svého původu má za cíl ochladit.

Zahřívací potraviny: V konkrétní zemi konkrétní pravidla

U mnohých potravin se dozvíme, že mají například zahřívací účinek (zázvor), ale v konkrétní zemi se konzumují celoročně. Proč se tedy u nás doporučují „jen“ v zimě? Opět je třeba přihlédnout k rizikům globalizace, kdy se daná potraviny doslova vytrhne ze své země a je přesunuta jinam. Například zázvor se hojně používá v asijské kuchyni, kde plní zároveň dezinfekční, antibakteriální a antivirovou funkci. U nás tyto funkce neztrácí, avšak v létě zde máme jiné podmínky, než jsou v asijských zemích. Je pravda, že je teplo, ale vlhkost a jiné hodnoty jsou rozdílné. Při využívání síly takových potravin, koření a bylin je tedy dobré zvolit taktiku „s mírou“.

Čtěte také:

6x nejlepší vegan recepty na sobotní oběd

Ne každá ochlazující potravina je v zimě „špatná“

Brát seznamy a návody dogmaticky se ne vždy vyplácí, stejně tak je tomu ohledně jídelníčku. Ten by měl být především pestrý, abychom podpořili i variabilitu střevního mikrobiomu, a tím i naši obranyschopnost. Ochlazující potraviny (většina syrového ovoce a zeleniny, tropické ovoce – pomeranče, mandarinky, citrony; jogurty, melouny, hlávkový salát, džusy i kravské mléko, bílý cukr) lze totiž vhodně kombinovat s potravinami neutrálními či zahřívacími. Tím se jejich „negativní“ účinek minimalizuje. Mezi ochlazující potraviny patří i káva! Pokud však do kávy přidáte kardamon, je to už o něčem jiném… Zeleninu a ovoce lze tepelně upravit, místo jogurtů sáhněte po tvarohu nebo zakysaných výrobcích.

zahřívací potravina je i vývar

Zahřívací potraviny

Názory na jednotlivé potraviny se liší například v Ajurvédském přístupu a v tradiční čínské medicíně. Přesto jsou tam některé, ve kterých se shodnou.

Mezi klasické zahřívací potraviny patří: pohanka, tepelně opracované maso, vnitřnosti, vejce, kozí a ovčí sýry, vařená zelenina, červené víno, křen, česnek, cibule, chřest, med, úhoř či losos, růžičková kapusta, dýně, vodnice, špenát, kukuřice

Mezi zahřívací koření a byliny patří: zázvor, skořice, hřebíček, rozmarýn a tymián (pozor, ty by se neměly míchat), kardamon, pepř

Neutrálními potravinami jsou: většina ořechů a semen (mandle a kokos je ochlazující), luštěniny, kořenová zelenina, ovoce středního pásma (jablka, hrušky…), červená řepa, mořské plody, máslo či brambory

Mezi jídla, která jsou typicky zahřívací patří vývary, a to jak zeleninové, tak masové.

Při výběru správné sklady potravin je však třeba přihlédnout nejen k ročnímu období ale i k dalším faktorům. Mezi ty zásadní patří aktuální zdravotní stav, životní rytmus a fáze (jiné potřeby má kojící matka a jiné zralá aktivní žena či starší muž), typ zaměstnání (sedavé či fyzicky náročné), stavba těla, fyzická aktivita během dne a u žen i k menstruačnímu cyklu či menopauze.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...