Připravte si netradiční sobotní vegan menu

6x nejlepší vegan recepty na sobotní oběd

Nemusíte být hned vegani, abyste si připravili vegan recepty na sobotní oběd. Avšak pokud chcete jen odlehčit svůj jídelníček a cítit se lépe, pak mohou být vegan recepty tou pravou volbou. Dejte si pro jednou trošku netradiční sobotní oběd. Rozhodně budete spokojeni.

Není třeba jíst maso každý den, což si tedy udělat takhle odlehčující víkend? Zdravější a bez masa. Přichystali jsme pro vás exkluzivní recepty na sobotní oběd. Tak ať vám chutná!

Nejlepší vegan recepty na sobotní oběd!

Vegan recepty na sobotní oběd – předkrm: Fazolová tapenáda

Přísady:

Čtěte také:

Tipy na zdravé moučníky: Které suroviny nahradit, aby byly i dezerty zdravé?

Sobotní oběd 30x jinak: Co vařit o víkendu, aby si pochutnala celá rodina

  • 150 g červených fazolí
  • 3 lžíce ovesné smetany
  • 1 stroužek drceného česneku
  • 1 lžička chilli pasty
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 1 lžička sedmikrásového medu
  • 2-3 lžíce čerstvě nasekaného koriandru a máty (smíchané)
  • 1 lžička mořské soli

Příprava:

Fazole na tenhle vegan recept namočíme přes noc do vody. Ráno pak cca hodinu vaříme doměkka. Pokud nestihneme fazole namočit, je možné je rovnou uvařit v tlakovém hrnci. Doba vaření se pochopitelně prodlouží. Uvařené fazole scedíme. Přidáme ostatní suroviny, krom smetany a bylinek, vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Nakonec necháme lehce zchladnout a přidáme ovesnou smetanu. Dochutíme bylinkami. Před podáváním necháme směs zchladnout v lednici.

Vegan recepty na sobotní oběd – předkrm: Žampiony na víně

Přísady:

  • 2 hrsti žampionových hlaviček
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • trocha čerstvé nasekané bazalky a petrželky
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Žampiony očistíme a odřízneme nožky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme žampiony a chvíli restujeme. Osolíme, opepříme a posypeme čerstvými bylinkami (pokud nemáme, je možné použít sušené). Přidáme prolisovaný česnek a smažíme z obou stran dozlatova. Následně přilijeme bílé víno, přidáme plamen a můžeme nechat krátce flambovat. Víno necháme téměř vyvařit, pak sejmeme z plotny. Žampiony na víně podáváme s opečeným chlebem. Luxusní vegan recept – co říkáte?

Vegan recepty na sobotní oběd – polévka: Koprová s vůní mandlí

Přísady:

  • 500 g brambor
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 2 lžíce nadrobno pokrájeného kopru
  • 2 lžíce mandlového oleje
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce mandlové mouky
  • sůl

Příprava:

Tenhle vegan recept je rychlý, polévka bude raz dva. Oloupané brambory nakrájíme na kostky, přidáme sůl a kmín, a dáme je vařit do litru vody. Poté vmícháme mandlovou mouku a mléko. Až do uvaření mícháme. Po dalších cca 15 minutách hrnec odstavíme a vmícháme kopr, ocet a olej. Promícháme a můžeme podávat.

Vegan recepty na sobotní oběd – polévka: Špenátová s amaranthem

Přísady:

  • 150 g čerstvých špenátových listů
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 3 lžíce amaranthové mouky
  • 1 mrkev
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Rozpálíme slunečnicový olej a na něj dáme najemno nastrouhanou mrkev. Přisypeme kmín a přidáme špenátové listy. Zalijeme zeleninovým vývarem. Občas promícháme. Zhruba v půlce vaření vmícháme do polévky mouku a důkladně mícháme. Necháme pořádně provařit. Nakonec můžeme (ale nemusíme) polévku rozmixovat. Přidáme sůl i pepř. Promícháme, a můžeme podávat.

Nebojte se vegan pokrmů, mohou být velmi chutné

Vegan recepty na sobotní oběd – hlavní jídlo: Plněné papriky v pikantní marinádě

Přísady:

  • 8 červených paprik
  • 250 g neochuceného tofu
  • 2 klasy cukrové kukuřice
  • 1 paprička Jalapeño 
  • 5 kapek chilli oleje
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného oleje
  • 1 cibule
  • 50 g černých oliv bez pecek
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu

Příprava:

Vršek papriky seřízneme, vydlabeme ji a důkladně očistíme. Tofu nakrájíme na kostičky. Marinádu připravíme z chilli oleje, cibule, najemno nakrájené papričky Jalapeño, citrónové kůry a kukuřičného oleje. Promícháme, a hned do ní přidáme nakrájené tofu. Kukuřici důkladně očistíme a necháme cca půl hodiny vařit. Uvařenou kukuřici vyjmeme, zrna odkrojíme od klasů a osmahneme je na olivovém oleji dozlatova. Zrna zamícháme do marinády, ze které jsme předtím vyjmuli citronovou kůru. Přidáme najemno nakrájené olivy a směsí naplníme paprikové lusky. Naplněné papriky přiklopíme seříznutým vrškem, vložíme do zapékací misky a zalijeme zbylou marinádou. Pečeme 25 minut při 180°C. K plněným paprikám se skvěle hodí celozrnná rýže. Patří sice mezi časově náročnější vegan recepty, ale vyplatí se jej vyzkoušet.

Vegan recepty na sobotní oběd – hlavní jídlo: Špaldové karbanátky

Přísady:

  • 500 g špaldového zrna
  • 2 cm řasy wakame
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • ¾ hrnku sušených hub
  • 2 lžíce neloupaného sezamu
  • 2 lžíce slunečnicového semínka
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička nerafinované soli

Příprava:

Špaldové zrno pro tento vegan recept propláchneme, zalijeme vodou a necháme namočené přes noc. Druhý den vaříme necelou hodinu v tlakovém hrnci. Než se špalda uvaří, namočíme do vlažné vody houby, aby změkly. Rozpálíme olej a přidáme k němu nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažíme dozlatova. Pak orestujeme postupně semínka – sezam i slunečnici. Scedíme špaldu a smícháme dohromady s cibulí. Houby scedíme, vymačkáme vodu a přidáme ke špaldovo-cibulové směsi. Přidáme majoránku, kmín, sůl a opražená semínka. Promícháme a celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté tvarujeme karbanátky, a jeden po druhém klademe na plech vyložený pečícím papírem. Povrch karbanátků potřeme tenkou vrstvou oleje. Pečeme cca půl hodiny při teplotě 150 °C. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory s čerstvou pažitkou.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...