6x nejlepší vegan recepty na sobotní oběd
Nemusíte být hned vegani, abyste si připravili vegan recepty na sobotní oběd. Avšak pokud chcete jen odlehčit svůj jídelníček a cítit se lépe, pak mohou být vegan recepty tou pravou volbou. Dejte si pro jednou trošku netradiční sobotní oběd. Rozhodně budete spokojeni.
Není třeba jíst maso každý den, což si tedy udělat takhle odlehčující víkend? Zdravější a bez masa. Přichystali jsme pro vás exkluzivní recepty na sobotní oběd. Tak ať vám chutná!
Nejlepší vegan recepty na sobotní oběd!
Vegan recepty na sobotní oběd – předkrm: Fazolová tapenáda
Přísady:
Tipy na zdravé moučníky: Které suroviny nahradit, aby byly i dezerty zdravé?
Sobotní oběd 30x jinak: Co vařit o víkendu, aby si pochutnala celá rodina
- 150 g červených fazolí
- 3 lžíce ovesné smetany
- 1 stroužek drceného česneku
- 1 lžička chilli pasty
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička balzamikového octa
- 1 lžička sedmikrásového medu
- 2-3 lžíce čerstvě nasekaného koriandru a máty (smíchané)
- 1 lžička mořské soli
Příprava:
Fazole na tenhle vegan recept namočíme přes noc do vody. Ráno pak cca hodinu vaříme doměkka. Pokud nestihneme fazole namočit, je možné je rovnou uvařit v tlakovém hrnci. Doba vaření se pochopitelně prodlouží. Uvařené fazole scedíme. Přidáme ostatní suroviny, krom smetany a bylinek, vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Nakonec necháme lehce zchladnout a přidáme ovesnou smetanu. Dochutíme bylinkami. Před podáváním necháme směs zchladnout v lednici.
Vegan recepty na sobotní oběd – předkrm: Žampiony na víně
Přísady:
- 2 hrsti žampionových hlaviček
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 100 ml suchého bílého vína
- trocha čerstvé nasekané bazalky a petrželky
- sůl
- pepř
Příprava:
Žampiony očistíme a odřízneme nožky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme žampiony a chvíli restujeme. Osolíme, opepříme a posypeme čerstvými bylinkami (pokud nemáme, je možné použít sušené). Přidáme prolisovaný česnek a smažíme z obou stran dozlatova. Následně přilijeme bílé víno, přidáme plamen a můžeme nechat krátce flambovat. Víno necháme téměř vyvařit, pak sejmeme z plotny. Žampiony na víně podáváme s opečeným chlebem. Luxusní vegan recept – co říkáte?
Vegan recepty na sobotní oběd – polévka: Koprová s vůní mandlí
Přísady:
- 500 g brambor
- 1 hrnek mandlového mléka
- 2 lžíce nadrobno pokrájeného kopru
- 2 lžíce mandlového oleje
- 1 lžička octa
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce mandlové mouky
- sůl
Příprava:
Tenhle vegan recept je rychlý, polévka bude raz dva. Oloupané brambory nakrájíme na kostky, přidáme sůl a kmín, a dáme je vařit do litru vody. Poté vmícháme mandlovou mouku a mléko. Až do uvaření mícháme. Po dalších cca 15 minutách hrnec odstavíme a vmícháme kopr, ocet a olej. Promícháme a můžeme podávat.
Vegan recepty na sobotní oběd – polévka: Špenátová s amaranthem
Přísady:
- 150 g čerstvých špenátových listů
- 1 litr zeleninového vývaru
- 3 lžíce amaranthové mouky
- 1 mrkev
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- sůl
- pepř
Příprava:
Rozpálíme slunečnicový olej a na něj dáme najemno nastrouhanou mrkev. Přisypeme kmín a přidáme špenátové listy. Zalijeme zeleninovým vývarem. Občas promícháme. Zhruba v půlce vaření vmícháme do polévky mouku a důkladně mícháme. Necháme pořádně provařit. Nakonec můžeme (ale nemusíme) polévku rozmixovat. Přidáme sůl i pepř. Promícháme, a můžeme podávat.
Vegan recepty na sobotní oběd – hlavní jídlo: Plněné papriky v pikantní marinádě
Přísady:
- 8 červených paprik
- 250 g neochuceného tofu
- 2 klasy cukrové kukuřice
- 1 paprička Jalapeño
- 5 kapek chilli oleje
- 3 polévkové lžíce kukuřičného oleje
- 1 cibule
- 50 g černých oliv bez pecek
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
Příprava:
Vršek papriky seřízneme, vydlabeme ji a důkladně očistíme. Tofu nakrájíme na kostičky. Marinádu připravíme z chilli oleje, cibule, najemno nakrájené papričky Jalapeño, citrónové kůry a kukuřičného oleje. Promícháme, a hned do ní přidáme nakrájené tofu. Kukuřici důkladně očistíme a necháme cca půl hodiny vařit. Uvařenou kukuřici vyjmeme, zrna odkrojíme od klasů a osmahneme je na olivovém oleji dozlatova. Zrna zamícháme do marinády, ze které jsme předtím vyjmuli citronovou kůru. Přidáme najemno nakrájené olivy a směsí naplníme paprikové lusky. Naplněné papriky přiklopíme seříznutým vrškem, vložíme do zapékací misky a zalijeme zbylou marinádou. Pečeme 25 minut při 180°C. K plněným paprikám se skvěle hodí celozrnná rýže. Patří sice mezi časově náročnější vegan recepty, ale vyplatí se jej vyzkoušet.
Vegan recepty na sobotní oběd – hlavní jídlo: Špaldové karbanátky
Přísady:
- 500 g špaldového zrna
- 2 cm řasy wakame
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- ¾ hrnku sušených hub
- 2 lžíce neloupaného sezamu
- 2 lžíce slunečnicového semínka
- ½ lžičky kmínu
- 2 lžíce sušené majoránky
- 1 lžička nerafinované soli
Příprava:
Špaldové zrno pro tento vegan recept propláchneme, zalijeme vodou a necháme namočené přes noc. Druhý den vaříme necelou hodinu v tlakovém hrnci. Než se špalda uvaří, namočíme do vlažné vody houby, aby změkly. Rozpálíme olej a přidáme k němu nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažíme dozlatova. Pak orestujeme postupně semínka – sezam i slunečnici. Scedíme špaldu a smícháme dohromady s cibulí. Houby scedíme, vymačkáme vodu a přidáme ke špaldovo-cibulové směsi. Přidáme majoránku, kmín, sůl a opražená semínka. Promícháme a celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté tvarujeme karbanátky, a jeden po druhém klademe na plech vyložený pečícím papírem. Povrch karbanátků potřeme tenkou vrstvou oleje. Pečeme cca půl hodiny při teplotě 150 °C. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory s čerstvou pažitkou.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku