Podzimní rychlý zdravý oběd, který zahřeje
Tipů na rychlý zdravý oběd není nikdy dost. Tato jídla jsou však navíc ryze podzimní. Pocitově zahřejí, udělají dobře na duši a skvěle se najíte. Zdravý oběd s dýní, houbami, jablky nebo jeřabinami vás zasytí. Pokud si marně lámete hlavu, co dnes vařit, servírujeme řešení.
Rychlý zdravý oběd: Dýňová polévka se zakysanou smetanou
Zdravý oběd – přísady:
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 200 g dýně
- 1 větší cibule
- zeleninový vývar
- zakysaná smetana
Zdravý oběd – příprava:
Oloupanou a nahrubo nakrájenou mrkev, celer a cibuli s dýní povaříme na rychlž zdravý oběd v co nejmenším množství vody. Když je vše uvařeno doměkka, vodu slijeme a zeleninu se zbytkem vody rozmixujeme dohladka. Přilijeme zeleninový vývar až do takové hustoty polévky, jaká nám vyhovuje, a dosolíme. Na talíři můžeme ozdobit kopečkem zakysané smetany a petrželkou. Nakonec můžeme přidat opražená slunečnicová semínka a podzimní zdravý oběd je na světě. Přikusovat můžeme čerstvé kváskové pečivo.
Rychlý zdravý oběd: Podzimní omeleta
Zdravý oběd – přísady:
- 1 miska hub
- 80 g parmazánu
- špetka muškátového oříšku
- pepř, sůl
- 4 vejce
- 1 malá cuketa nebo ½ větší
- špetka kmínu
- 2 lžíce másla
- libeček
Zdravý oběd – příprava:
Houby na rychlý zdravý oběd očistíme a pokrájíme na malé kousky. Máslo necháme na pánvi rozehřát a houby na něm podusíme. Přihodíme na kolečka nakrájenou cuketu. Ochutíme solí a kmínem. Vejce rozšleháme, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Polovinu vaječné směsi osmažíme z obou stran na jiné pánvi. Druhou polovinu omelety na zdravý oběd také osmažíme. Do každé omelety rozprostřeme polovinu houbovo-cuketové směsi, posypeme parmazánem. Nakonec omelety přehneme na poloviny, a ještě ozdobíme zelenou natí.
Rychlý zdravý oběd: Zapékaný lilek s kuřecím masem a rýží
Zdravý oběd – přísady:
- ½ lilku
- 1 cibule
- 50 g rýže
- 100 g kuřecího masa
- 30 g 20% eidamu
- sůl, pepř
Zdravý oběd – příprava:
Tenhle rychlý zdravý oběd máte hotový velice rychle. Stačí jej začít připravovat hodinu před obědem. Nejprve rozpálíme troubu na 180 stupňů. Než se rozehřeje, uvaříme rýži. Odstavíme ji, přecedíme. Kuřecí maso nadrobno nakrájíme, osolíme a opepříme. Lilek rozpůlíme, vydlabeme a naplníme směsí uvařené rýže, nakrájené cibule a kuřecího masa. Zdravý oběd v troubě zapečeme a před koncem ještě posypeme strouhaným sýrem.
Rychlý zdravý oběd: Kuřecí se špenátem, koprem a podzimní zeleninou
Zdravý oběd – přísady:
- 1 kg kuřecích prsou
- sůl, bílý pepř
- 300 g špenátových listů
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- trochu čerstvého kopru
- trochu citrónové šťávy
- máslo
Zdravý oběd – příprava:
Kuřecí prsa na zdravý oběd rozřízneme, naklepeme, ochutíme solí a bílým pepřem. Poklademe je listovým špenátem a zavineme. Zasypeme směsí zeleniny pokrájené na nudličky. Posypeme sekaným koprem, pokapeme citrónovou šťávou a rozpuštěným máslem. Dáme do rozpálené trouby a pečeme. Jako přílohu podáváme čerstvou zeleninu, brambory nebo bramborové pyré.
Rychlý zdravý oběd – příloha: Salát coleslaw
Zdravý oběd – přísady:
- ½ hlávky bílého zelí
- 2–3 mrkve
- 1 cibule
Zálivka:
- 5 lžic oleje (nejlépe olivového)
- šťáva z jednoho citrónu
- 1 lžíce hořčice
- ½ lžičky cukru
- sůl, mletý pepř
- 2–3 lžíce majolky či jogurtu
Zdravý oběd – příprava:
Do velké mísy nastrouháme zelí a mrkev, cibulku nadrobno nakrájíme. Vše promícháme s našlehanou zálivkou. Nejlepší je nechat takto odležet pár hodin. Podáváme s křupavým tmavým pečivem. Jako lehký zdravý oběd nebo večeři je možno podávat salát coleslaw s čerstvým pečivem. Pokud se však chcete pořádně najíst, pak toto množství rozdělíme na několik porcí mezi více strávníků.
Rychlý zdravý oběd – dezert: Podzimní koláč
Zdravý oběd – přísady:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 150 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce citrónové šťávy
Na náplň:
- 500 g strouhaných jablek
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 3–5 lžic cukru (podle kyselosti jablek)
- skořice podle chuti
- rozinky
- rozpůlené nebo rozčtvrcené švestky
Zdravý oběd – příprava:
Na vále zpracujeme rukama hladké těsto. Oddělíme jednu třetinu. Větší část rozválíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do ledničky. Jablka okrájíme, nastrouháme a smícháme s cukrem, skořicí, pudinkovým práškem a rozinkami. Na těsto na plechu rozetřeme jablečnou náplň a na ni naskládáme půlky švestek. Ze zbylé třetiny těsta vyválíme dlouhé válečky a uložíme mezi švestky. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dorůžova (asi 25 minut). Podzimní koláč se hodí nejen jako dezert, ale můžete si jej dát i na sladký zdravý oběd nebo večeři.
Rychlý zdravý oběd – dezert: Jeřabinový kompot
Zdravý oběd – přísady:
- 2 kilogramy jeřabin nejlépe ožehnutých prvním mrazíkem
- na 1 litr vody 1,5 kilogramu cukru
Zdravý oběd – příprava:
Jeřabiny otrháme ze stopek a omyjeme. Poté je vsypeme do vařícího cukrového nálevu (na 1 litr vody 1,5 kilogramu cukru) a vaříme, dokud nezměknou a nezačnou se svrašťovat. Jeřabiny následně vyjmeme, nasypeme do nahřátých skleniček a stlačíme je, aby se jich do sklenic vešlo co nejvíce. Jeřabiny ve sklenicích zalijeme vařícím nálevem, sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pokud má nálev teplotu vyšší jak 85 stupňů Celsia, jeřabinový kompot už nemusíme sterilizovat.
Autor článku: Monika Poledníková
INSPIRUJTE SE I ZDE:
30 tipů na zdravý a rychlý oběd do 30 minut: Co uvařit k obědu, když není času nazbyt?
Rychlá večeře do 30 minut 30x jinak
Rychlá vegetariánská večeře 10x jinak
Diskuse k článku