Minerály v kostce: Může bor fungovat jako účinná prevence osteoporózy?
Bor patří mezi minerály, které mají rozmanité a životně důležité role v metabolismu. Je nezbytný pro zdraví rostlin, zvířat i lidí. Bor je minerál, který hraje důležitou roli v kostech. Stará se o jejich zvápenatění a udržuje jejich kvalitu i v pokročilém věku. Jeho nedostatek může nabourat metabolismus vápníku, a tudíž zapříčinit lámavost kostí.
Minerální prvek, u kterého se dá s nadsázkou říci, že je spíše pro ženy. Právě osteoporóza, které pomáhá předcházet, je totiž v drtivé většině nemocí právě žen. Vědecké výzkumy totiž jednoznačně prokázaly, že bor zabraňuje pohlcování vápníku. Což je důležité nejen pro osoby trpící osteoporózou, ale zejména pro ženy v období menopauzy, kdy dochází k větším ztrátám vápníku v organismu. Rovněž je tento prvek prospěšný při prevenci a léčbě artritidy a v neposlední řadě také stimuluje růst u dětí.
Bor: Borum, B
Bor procházel vědcům pod rukama mnohokrát. Bylo provedeno nesčetně studií, které prokazovaly jeho účinky. Dnes už víme, že bor má antiseptické, antimykotické a antivirové vlastnosti. Dá se říci, že je i lehce antibakteriální. Pro všechny rostliny, zvířata a také pro lidi je důležitý, neboť pečuje o správnou pevnost a funkci pojivových tkání. A to včetně buněčných stěn. Bor se stejně jako mnohé jiné minerály vyskytuje sice ve všech tkáních, ale nejvíce se kumuluje v přívěscích štítné žlázy, v kostech a v zubech. Je nezbytný pro zdravé a pevné kosti. Reguluje vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforu. A má rovněž značný vliv na hormonální funkci přívěsků štítné žlázy.
Manukový med pomáhá nejen ke zdraví, ale i ke kráse. Pleť, kůže i vlasy získají opět zdravý vzhled
MED je elixír mládí a silné přírodní antibiotikum
Máte rádi ořechy? Dnes servírujeme nejlepší ořechové recepty
Minerály: Bor a jeho zdroje
Bor se přirozeně vyskytuje v některých potravinách. Nejvíce boru je obsaženo v ovoci, zelenině a oříšcích. Najdeme jej v jablkách, hruškách, švestkách, datlích, rozinkách, broskvích, brokolici, luštěninách (zejména v sójových bobech), v mandlích i medu. Ukrývá se v bramborách nebo avokádu. Vyšší množství boru obsahují i čisté ovocné šťávy a mošty. Téměř nulové množství prvku je pak v mase a masných produktech. Je také dobré podotknout, že většina boru přijatého ze stravy se v těle mění na kyselinu boritou, která se rychle a z velké části (až z 90 procent) vstřebává.
Minerály: Bor a doporučená denní dávka
Ideální denní příjem boru není nikde zmiňován. Denní dávka by však měla být nejlépe kolem dvou miligramů denně, což bez problémů pokryje pestrá strava.
Minerály: Nedostatek boru
Jak nedostatek, tak i nadbytek boru jsou poměrně vzácné stavy. Ostatně vědci si stále nejsou tak úplně jisti, zda nízký příjem boru může způsobit nějakou škodu. I když některé studie naznačují, že lidé, kteří mají nízký příjem boru, mohou mít větší problém s mentální bdělostí a soustředěností, mohou je trápit křeče, ledvinové kameny, cévní skleróza či u žen obtíže s vaječníky. Podle odborníků je také při malém příjmu boru v organismu je narušen metabolismus některých minerálních prvků. Zejména pak vápníku, hořčíku, draslíku a fosforu. I cholekalciferolu – tedy vitamínu D3, jež může mít za následek právě vznik osteoporózy. Rovněž i demineralizaci a křehnutí kostí. Nedostatek boru se rovněž může projevit u dětí zpomaleným tělesným růstem.
Minerály: Nadbytek boru
Bor v nadbytečném množství je naopak pro tělo velice toxický. Příliš mnoho boru může vyvolat nevolnost, pocit na zvracení, zvracení, průjem, vyrážky, bolesti hlavy, křeče a letargii. Bor v potravinách a nápojích však škodlivý není.
Diskuse k článku
RE : Minerály v kostce: Může bor fungovat jako účinná prevence osteoporózy?