Populární doplňky stravy: Jak moc může kofein prospět nebo ublížit našemu zdraví?

Populární doplňky stravy: Jak moc může kofein prospět nebo ublížit našemu zdraví?

Proč kofein zařazujeme mezi doplňky stravy? Ač jej většina z nás přijímá jen prostřednictvím nápojů, je možné kofein využít jako zajímavý suplement. Zejména je populární u lidí, kteří pracují na směny nebo u řidičů. Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě. Je však v pořádku jeho užívání prostřednictvím doplňků stravy?

Kofein je vlastně alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a rovněž i srdeční činnost. Je však nutné také uvést, že tělo si na něj postupně zvyká a ve větším množství se již stává drogou. Kofein řadíme do skupiny purinových, methylových derivátů xanthinu, která zahrnuje i theobromin (primární alkaloid obsažený v kakau a čokoládě) a theofylin (dymetylxantin –⁠ léčivá látka, která se využívá pro léčbu respiračních onemocnění, zejména tedy při chronické obstrukční plicní nemoci nebo astmatu).

Doplňky stravy: K čemu je kofein vlastně dobrý?

Kofein má povzbudivé účinky a díky tomu se stal značně oblíbeným nápojem. Dalo by se říci, že i společenským. Od kofeinu očekáváme povzbuzení, zvýšení energie, lepší koncentraci či odstranění únavy. Dokonce jej mnozí využívají i jako prostředek pro zlepšení paměti. Kofein se pro nás stal jakýmsi “palivem”, proto si jej dáváme především po ránu. Ovšem nejen káva obsahuje kofein. Hlavním zdrojem kofeinu jsou i kakaové boby, listy čajovníku, guarana nebo cesmína paraguayská (čaj s označením yerba maté). 

Čtěte také:

Zelená káva – vyzkoušejte zázračný pomocník nejen na hubnutí

Nikotin, kofein, čokoláda, léky,...zbavit se závislosti na lehkých drogách je běh na dlouhou trať

Ajurvédská káva a její výhody? Je bez kofeinu, zbaví vás stresu a zlepší koncentraci

Doplňky stravy: Jak kofein funguje?

Kofein, který zkonzumujeme, se rychle vstřebává ze střev do krevního řečiště. Odtud následně putuje do jater a štěpí se na sloučeniny, které mohou ovlivnit funkci různých orgánů. Kofein je látka, která je schopna do mozku proniknout před hematoencefalickou bariéru (odděluje vnitřní prostředí mozku od cévního systému). Zde pak působí jako psychoaktivní droga. Díky svému složení se zde totiž naváže na adenosin a blokuje jej. My tuto reakci pak vnímáme jako menší únavu, povzbuzení, vyšší bdělost i lepší pozornost. Adenosin je totiž látka, která se během dne v těle hromadí a tím nám způsobuje únavu, ospalost a následně i menší výkonnost

Vzhledem k tomu, že kofein zároveň rozšiřuje také cévy, zvyšuje nám zároveň tlak. To však funguje pouze v případě, že jste skutečně příležitostní pijáci kávy. V případě, že nápoje s kofeinem konzumujete pravidelně, tělo si na tuto látku zvyká a tlak už nezvyšuje nebo jen mírně. Kofein má také vliv na naše zažívací ústrojí. Zvyšuje vylučování žaludeční kyseliny a enzymu pepsinu, což může mít pozitivní vliv na naše trávení. Na druhou stranu však může žaludek dráždit. Lidem, kteří nemají zažívací ústrojí zcela v pořádku tak může vyvolat bolení žaludku nebo pálení žáhy

Doplňky stravy: Kofein a jeho výhody pro zdraví

Otázka, kterou si velmi často pokládáme zní: “kolik šálků denně mohu vypít, aby mi to pomohlo a mělo to smysl?” Odpověď přinesli vědci, kteří uvádí, že jednomu šálku kávy může trvat až dvacet minut, než se dostane do krevního oběhu. A další asi hodinu, než dosáhne plné účinnosti. Studie rovněž prokázaly, že kofein může zlepšit bdělost, krátkodobou pozornost a je schopen zlepšit reakční dobu. Jedna studie rovněž spojila pití 2-3 šálků kávy s kofeinem (s obsahem cca 200-300 mg kofeinu) denně se 45% nižším rizikem sebevraždy. Další studie zase uvádí až o 13 % nižší riziko vzniku depresí u konzumentů kofeinu. Odborníci však také zjistili, že pozitivní vliv na zdraví má jeden šálek kávy. Druhý si nemá smysl dávat dříve než osm hodin po vypití prvního šálku. Na druhou stranu však také uvedli, že pokud vypijeme 3-5 šálků kávy denně nebo více než tři šálky čaje denně, můžeme eliminovat riziko vzniku mozkových onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. A to až o 28-60 %. Rovněž je dobré vědět, že káva i čaj obsahují kromě kofeinu i další bioaktivní sloučeniny, které mohou být rovněž našemu zdraví značně prospěšné.

Doplňky stravy: Může kofein podpořit odbourávání tuků?

Mnoho jedinců, kteří užívají doplňky stravy s kofeinem, tak činí z důvodu, že chtějí nebo potřebují odbourat nadměrné tukové polštáře. Některé studie skutečně prokázaly, že kofein může zvýšit metabolismus až o 11 % a spalování tuků dokonce až o 13 %. Zjednodušeně řečeno, jeden šálek kávy za den, pomůže spálit dalších 79 kalorií. Což je poměrně málo. Sám tedy rozhodně žádný zázrak neudělá. Avšak jako doplněk stravy při redukční dietě, která je doplněná pohybem, může být určitě zajímavým suplementem. Právě u cvičení může totiž kofein odvézt mnohem lepší práci. A to tím, že je schopen zvýšit využití tuků jako paliva. Vědcí také zjistili, že kofein může zlepšit vytrvalostní výkon až o pět procent při konzumaci jednu hodinu před cvičením.

Doplňky stravy: Kofein versus srdeční onemocnění a cukrovka

Experti rovněž zkoumali vliv kofeinu na srdeční onemocnění a cukrovku. Zjistili, že u lidí, kteří popíjejí 1-4 šálky kávy denně, je nižší riziko srdečních onemocnění. A to až o 16-18 procent. Další studie zase ukázaly, že pití 2-4 šálků kávy nebo zeleného čaje denně může snížit riziko mozkové příhody o 14-20 procent. I přes tyto pozitivní zprávy je však nutno mít na paměti, že kofein může u některých osob mírně zvyšovat krevní tlak.

Velmi dobře si kofein vedl i ve studiích u cukrovky. Vědci přišli na to, že lidé, kteří pijí hodně kávy, mají až o 30 procent nižší riziko vzniku cukrovky II. typu.

Spotřeba kávy však souvisí i s několika dalšími blahodárnými účinky. Kofein je schopen ochránit játra před poškozením až o 84 %. Pravidelné pití kávy může mít vliv na dlouhověkost. Pijáci kávy pak mohou mít až o třetinu nižší riziko vzniku roztroušené sklerózy. Pití 4 šálků kávy za den pak může snižovat riziko propuknutí dny. V neposlední řadě pak konzumace tří šálků kávy za den v průběhu tří týdnů může zvýšit množství a aktivitu prospěšných střevních bakterií.

Doplňky stravy: Kofein a doporučená denní dávka

Denní dávka kofeinu, která je bezpečná se uvádí 3-6 mg/ kg. Těhotné a kojicí ženy by pak neměly překročit dávku 3,43 mg/ kg/ den. Krom kofeinu obsahuje káva i další cenné látky, jako je například vitamíny B2, B3, B5 a dále pak hořčík, mangan či draslík. Nejvyšší množství kofeinu má klasické espresso, dále pak překapávaná káva, čaj yerba maté či energetické nápoje. Opatrnosti je třeba dbát právě u doplňků stravy s kofeinem. Pokud je už užíváte, striktně dodržujte doporučené denní dávkování.

Doplňky stravy: Kofein a negativní dopady vysokého příjmu

I přesto, že kofein patří k nejméně návykovým látkám, může dlouhodobý vysoký příjem vést k závislosti. To znamená, že pokud kávu z nějakého důvodu, byť na jeden den vynecháte, může být vystaveni lehkým abstinenčním příznakům, jako je únava, ospalost, podrážděnost či celková nepohoda. Pokud kávu přestanete z nějakého důvodu zcela pít, pak počítejte s tím, že tyto příznaky mohou přetrvávat až tři dny.

Konec dohadů - káva je nápoj prospěšný

V případě, že užíváte doplňky stravy s kofeinem, může se předávkování projevit vysokým tlakem, nevolností, třesem, bušením srdce, nesoustředěností či nespavostí

Doplňky stravy: Kofein versus tein

Je mezi nimi rozdíl? Ač všeobecně panuje názor, že jde o dvě rozdílné látky, opak je pravdou. Je to dáno především tím, že k jejich objevu došlo nezávisle na sobě a také dlouho trvalo jejich srovnání. Zatímco o kofeinu se vždy mluvilo v souvislosti s kávou, tak o čaji se až do roku 1838 hovořilo jako o theinu. A proč nás tedy kofein z kávy povzbudí rychleji? Je to dáno tím, že v čaji jsou, krom kofeinu, přítomny další alkaloidy, které vstřebávání samotného kofeinu zpomalují. Izolace kofeinu byla popsána v roce 1820 v Německu vědcem Friedliebem Ferdinandem Rungem. Látka thein byla popsána a pojmenována v roce 1827 vědcem M. Oudrym. Teprve v roce 1838 bylo vědci Gerardus Johannes Mulder a Carl Jobst zjištěno, že jde o identické látky.

Autor článku: Monika Poledníková 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.