Vitamíny podle abecedy: Vitamín P a rutin jako účinná prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Skutečně může být prevencí i červené víno?
Vitamín P není ve skutečnosti jen jediný vitamín, ale celá komplexní skupina látek souhrnně označovaných jako flavonoidy nebo bioflavonoidy. Celkově jich je asi 20 tisíc. Nejvíce jich je obsaženo v červeném víně, což jistě potěší jeho milovníky. Ovšem flavonoidy a bioflavonoidy jsou ve velké míře obsaženy i v běžném ovoci a zelenině. A k čemu jsou pro naše tělo vlastně dobré?
Vitamín P patří mezi takzvané funkční potraviny. Vědci jej objevili už v roce 1842 v listech routy vonné. Vitamín P má v lidském těle mnoho funkcí, avšak tou nejdůležitější je antioxidační působení v lidském těle. Vitamín P zde významně napomáhá proti působení volných radikálů, které jsou pro nás nebezpečné.
Detailní pohled na vitamín P
Nejdůležitější je vědět, že vitamín P se ničí se varem. Dobrou zprávou však je, že jeho nedostatek nebývá v našich končinách příliš k vidění. Příliš pravděpodobné není ani předávkování vitamínem P. Tedy čistě teoreticky jen v případě, že bychom jej užívali dlouhodobě synteticky a v množství několikanásobně překračujícím doporučenou denní dávku. Do skupiny nazývané vitamín P patří mimo jiné hesperidin, hesperin, eriodictyol, quercetin nebo třeba rutin. A protože poslední jmenovaná složka je pro nás nejzajímavější, pojďme se na ni tedy zaměřit.
Červené víno na zdraví? Sklenka denně je prospěšná pro lidské srdce a cévy!
Domácí kaštanová mast: Účinná pomoc na otoky, křečové žíly i celulitidu
Pohanka je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Už jste vyzkoušeli recepty z pohanky?
Vitamín P: Rutin jako nejdůležitější sloučenina
Vitamín P, respektive bioflavonoidní glykosid rutin, je znám jako úžasný pomocník pro žíly a cévy. Jeho pozitivní působení na krevní oběh i cévy je nepřehlédnutelné. Rutin se také umí poradit se zhoršováním stavu křečových žil na nohou a rovněž může velice vylepšit stav hemeroidů i bércových vředů. Rovněž je schopen pomoci při praskání žilek v oku a poradí si i s rozšířenými žilkami v obličeji. Vědci a odborníci hovoří dokonce i o tom, že vitamín P, respektive rutin, může mít značně pozitivní vliv na prevenci rakoviny střev, dvanácterníkových a žaludečních vředů. Tento vliv byl už i mnoha studiemi v minulosti prokázán. Vitamín P – rutin rovněž působí velmi kladně během silné a dlouhé menstruace. Dokáže ji totiž regulovat a poradí si i s opravdu silným krvácením. Rutin také může pomoci zastavit krvácení z nosu nebo i časté krvácení z dásní. Je i skvělou prevencí a pomocníkem na modřiny. Jejich vznik může mít pochopitelně spoustu důvodů, avšak nedostatek rutinu je jedním z nich.
Vitamín P a jeho zdroje
Zaměříme-li se i nadále na rutin, pak jej najdeme běžně především v pohance, ve slupkách rajčat, v chřestu, v lesních plodech, v broskvích, nektarinkách či banánech. Dokonce i v kůře citrusových plodů. A pochopitelně značné množství je v červeném víně. Jak v bobulích (zejména ve slupkách), tak i následně v lahodném červeném moku. Z bylin jej v hojné míře jej obsahuje i dubová kůra, jerlín japonský nebo routa vonná. Rutin se ukrývá také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Vitamín P: Rutin potřebuje pomocníka
Vitamín P, respektive rutin, je dobré kombinovat s vitamínem C. Právě ten pomáhá, aby vstřebatelnost rutinu byla vyšší, lepší a účinnější. Avšak není nutno užívat vitamín C synteticky. Bohatě postačí denně jíst dostatek čerstvého ovoce a zeleniny.
Vitamín P a jeho doporučená denní dávka
Doporučená denní dávka vitamínu P není přesně stanovena. Za optimální se doporučuje denní příjem v množství 30-50 miligramů. Pro úspěšnost jeho vstřebání, je však nutné užít jej společně právě s vitamínem C. A to ideálně v poměru 1 : 6 (rutin : vitamín C).
Vitamín P: Nejbohatší zdroj rutinu
Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum)
Jde o tradiční českou obilninu, na kterou se poněkud pozapomnělo. V našem jídelníčku není už příliš vidět. A je to škoda, protože jde o velmi cennou plodinu. Navíc byste těžko hledali lepší zdroj rutinu. Pohanka se u nás pěstuje zhruba od 12. století, největší popularity však dosáhla až o čtyři století později. Tehdy byla považována za plodinu pro chudé. Dnes bychom ji na talíři však měli mít všichni a ideálně často. Pohanka je totiž zcela hypoalergenní plodinou. Je jednou z velmi cenných potravin pro osoby citlivé na lepek, řadí se totiž mezi zcela bezlepkové potraviny.
Kromě toho obsahuje širokou škálu vitamínů (zejména pak vitamíny skupiny B – nejvíce B1, B2, B6, dále pak ukrývá i vitamíny C a E) a minerálních látek (zejména vápník, hořčík, draslík, železo, měď, mangan, zinek, selen či fosfor). Dále obsahuje také spoustu vícenenasycených mastných kyselin (především kyselinu linolovou a linolenovou). Ty se společně podílejí na snižování hladiny cholesterolu. Pohanka má celkem osmnáct různých aminokyselin. Zejména je cenný obsah aminokyseliny lysin. Zejména ta hraje značně důležitou roli v prevenci aktivizace herpetických virů. Ovšem jednou z nejprospěšnějších látek, kterou můžeme v pohance nalézt, je právě rutin neboli vitamín P. Ten je obsažen zejména právě v pohankových semenech. A to v opravdu velkém množství.
Vitamín P a jeho nedostatek
V souvislosti s vitamínem P se o nedostatku téměř nehovoří. Abychom jej však ve stravě zachovali, je nutné připravovat potraviny s rutinem šetrně. Pamatujete na to, že světlo a var vitamín P likvidují.
Vitamín P a jeho nadbytek
Vitamín P patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě, což znamená, že nadbytek naše tělo rozpustí a vyloučí močí. Vitamín P se v těle neukládá, takže s předávkováním si nemusíme dělat starosti. Výjimkou je pouze syntetické užívání vitamínu P. V takovém případě se vždy řiďte pokyny příbalového letáku. Případně se poraďte s lékárníkem nebo s vaším ošetřujícím lékařem. V případě extrémního předávkování syntetickým rutinem nebo při užívání vitamínu P osobami, které jsou na vitamín citlivé, se může objevit nevolnost, pocit na zvracení, zvracení, bolesti žaludku nebo průjem.
Diskuse k článku
RE : Vitamíny podle abecedy: Vitamín P a rutin jako účinná prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Skutečně může být prevencí i červené víno?