Pohanka: Potravina našich předků proti hemoroidům i oparům
Pohanka není výmyslem moderního zdravého stravování. Je to plodina, která se na našem území vyskytuje již od 12. století a od té doby tvořila součást každodenního jídelníčku zdejšího obyvatelstva. Postupně byla nahrazována jinými obilovinami. Problémem i darem pohanky je, že nesnáší chemikálie, proto lze pěstovat pouze na nekontaminovaných půdách. A to se modernímu způsobu hospodaření nehodí/nevyplácí. Co jsou další důvody, proč pohanku zařadit do našeho jídelníčku?
Pohanka a zdraví: V řadě zemí je považována za bylinu
Pohanka je bohatá na řadu pro náš organismus důležitých látek: mangan, hořčík, měď, selen, zinek, železo, dále pak vitaminy skupiny B (B1, B2, B6), vitamin C a E, kyselinu linolovou a linoleovou a další. V sušině semen nalezneme 50–70 % škrobu, obsahuje tedy poměrně vysoké procento kvalitních sacharidů. Pohanka je přirozeně bezlepková, může se tedy stát cenným zdrojem bílkovin pro lidi s citlivostí nebo alergií na lepek (celiaky). Je též cenným zdrojem vlákniny.
Mezi nejdůležitější látky, které pohanka obsahuje ve velkém množství je rutin (bioflavanoid), někdy označován jako vitamin P. Jedná se o antioxidant, který v kombinaci s vitaminem C prospěšně působí na naši obranyschopnost a zároveň posiluje (a vrací jim pružnost) stěny krevních vlásečnic (prevence kardiovaskulárních chorob). Jsou mu připisovány protizánětlivé účinky, podíl na snižování cholesterolu a údajně zpomaluje stárnutí organismu.
Mezi další látky, kterou pohanka obsahuje je lysin, která se používá jako účinná prevence herpetických virů (způsobují opary) nebo cholin, kterému se připisují regenerační schopnosti zejména u jaterních buněk.
Pohanka a zdraví: Kde může být prospěšná
- Žilní a cévní onemocnění (chronické i akutní): metličky, křečové žíly či hemoroidy
- Prevence kardiovaskulárních chorob (vč. snižování „špatného“ cholesterolu)
- Snižuje riziko vzniku trombů (a následného infarktu či mrtvice)
- Podílí se na regulaci krevního oběhu
- Při častém krvácení z nosu či dásní, případně příliš silné menstruaci
- Zánětlivé procesy všeho druhu
- Působí prospěšně na funkce imunitního systému
- Je vhodná při revmatických obtížích a artritidě
- Posiluje potenci a chuť k intimním hrátkám
Pohanka: Jak ji zařadit do jídelníčku?
Pohanka vypadá jako malé nahnědlé diamanty či pyramidy. Má charakteristickou vůni a chuť. Z tohoto důvodu ji řada lidí „odsoudí“ ještě před tím, než ji skutečně ochutná. Pohanka je však velmi variabilní a zařadit do jídelníčku ji můžete různými způsoby: pohanková kaše, příloha (například místo rýže), pohankové těstoviny, pohankové snídaňové vločky či pukance, pohanková mouka – například právě z pohankové mouky mají být připravovány typické francouzské palačinky „naslano“ (například se špenátem, kozím sýrem a sázeným vejcem).
Pohanka lze zamíchat i do zelných salátů, kam přidá tolik potřebné kvalitní sacharidy a bílkovinu. Pohankou můžete obohatit i zeleninový vývar místo zápražky. Pohanka může být i rychlou večeří: Stačí si k ní udělat trochu zeleniny (v zimních měsících spíše tepelně upravenou, v létě i syrovou), ale také osmahnout cibulku, česnek, vhodit bylinky dle chuti a přihodit trošku sýra. Anebo místo sýru kousek kvalitní slaniny či uzeného. Z pohankové mouky můžete stvořit i chutný chléb či buchty/koláče. Pokud chcete dokonalý koktejl prospěšných látek, kombinujte pohanku (rutin) s potravinami s vysokým obsahem vitaminu C (jahody, ananas, kapusta, zelený hrášek, květák, červená řepa…).
Příprava pohanky: Metod je více, ale tím nejčastějším způsobem je vložit propláchnutou a přebranou pohanku do vroucí osolené vody (poměr 3:1), povařte pod pokličkou cca 1 minutu, pak dejte přes hrnec utěrku, přikryjte pokličkou a nechte odpočívat cca 10–15 minut.
Pohanka zdravá potravina, ale…
Podle východních přístupů patří pohanka k potravinám, které náš organismus zahřívají. Je tedy vhodná zejména do období chladu (podzim, zima, předjaří). Neznamená to však, že bychom pohanku měli během zbytku roku vynechat, spíš nalézt takové kombinace, které náš organismus nezatíží (vyvážit potravinami, které naopak ochlazují). V parném létě totiž mohou citlivější jedinci pocítit „přehřátí“, na něž budou reagovat zvýšeným pocením. Nezapomeňme také, že dávka rutinu je v pohance opravdu vysoká, proto při citlivosti na tuto látku byste ji z jídelníčku měli spíše vyřadit. Signálem, že pohanka (resp. látky v ní) pro vás vhodná není je například kopřivka.
Pohanka a zdraví jinak
Zajímavostí může být, že se neloupaná pohanka (anebo její slupky), která není určena k jídlu, používá jako výplň zahřívacích polštářků.
Autor: Markéta Palatin
Diskuse k článku