Protizánětlivé potraviny podpoří vaše zdraví
Protizánětlivé potraviny mohou naše tělo ochránit před vznikem chronického zánětu, který je svým průběhem pro organismus více zatěžující než zánět akutní. Proč tomu tak je? Záněty v akutní fázi dokážeme pozorovat a následně léčit, jelikož se projevují určitými příznaky. Zánět chronický je však jakýmsi tichým nepřítelem.
Svou fyzickou a psychickou kondici můžeme jednoznačně podpořit nejen pohybovou aktivitou, nebo relaxací, ale i vhodným typem stravy. Právě protizánětlivé potraviny jsou schopné udržet náš metabolismus a buněčný systém v kondici. Pomáhají mimo jiné i s obranyschopností organismu.
Protizánětlivé potraviny jako prevence zánětlivých procesů v těle
Nejprve si vysvětleme, co je to vlastně zánět. Definován je jako obranná reakce našeho těla. K té dochází v momentu, kdy jsme exponováni určitému patogenu. Nejčastější příčinou jsou tedy jakékoliv mikroorganismy nesoucí infekci. Mezi ně můžeme zařadit bakterie, viry a některé plísně. Určitý vliv na rozvoj zánětu má i vnější působení okolního prostředí, nebo vnitřní pochody v organismu. Protizánětlivé potraviny tyto procesy dokážou zmírnit, nebo působí preventivně, aby k nim vůbec nedocházelo. Mezi vnější a vnitřní příčiny vzniku zánětů tedy můžeme zařadit:
- působení extrémních teplot (vysoká, nebo nízká teplota)
- záření
- těžká traumata (poranění orgánů a tkání, zlomeniny, popáleniny)
- expozice alergenů
- dlouhodobý a intenzivní stres
Akutní zánětlivý proces se dá vyřešit v řádech týdnů. Pakliže ale organismus oslabuje zánět dlouhodobý, který přejde do chronického stádia, může být vyvolávajícím faktorem celé řady závažných onemocnění. Těmi jsou například rakovina, diabetes, nebo ateroskleróza. Právě v tomto ohledu je velice důležitá prevence spojená s tím, že protizánětlivé potraviny zahrnete do svého pravidelného jídelníčku.
Protizánětlivé potraviny – jaké jsou nejlepší?
Všeobecně bychom měli volit ty protizánětlivé potraviny, které obsahují zdravé tuky, tudíž omega 3 mastné kyseliny, pak také vitamín A i D. Mezi ty nejvhodnější druhy patří:
- Spirulina: což je vláknitá sinice s významnými antioxidačními vlastnostmi. Její původ lze hledat až v dalekém Japonsku. Dokáže lidský organismus skvěle pročistit. Spirulina patří rozhodně mezi nejsilnější protizánětlivé potraviny. Zakoupit ji můžete především ve formě sypké. Bohatá je na řadu vitamínů a minerálních látek, obsahuje také více než 50 % rostlinných bílkovin.
- Paprika: je plná vitamínu C a pyšní se i vysokým podílem antioxidantů, účinný je zejména quercetin. Papriku tedy můžeme zařadit také mezi protizánětlivé potraviny, které organismus pomohou ochránit. Blahodárné jsou nejen papriky sladké, ale i pálivé. Například chilli papričky dokážou také potlačovat záněty, díky kyselině ferulové a kyselině sinapové.
- Avokádo: mezi protizánětlivé potraviny jednoznačně patří. Z botanického hlediska se jedná o ovoce, mnozí lidé jej ale považují za zeleninu. Avokádo je samo o sobě v podstatě bez jakékoliv chuti, proto je využitelné jak v sladké, tak v slané kuchyni. Obsahuje draslík, fosfor, měď, hořčík, vitamín B3 a B5, C, E, K. Díky obsahu nenasycených mastných kyselin je prospěšné hlavně pro kardiovaskulární systém a rovněž podpoří snížení cholesterolu v krvi. Preventivně zapůsobí mimo jiné i proti vzniku rakoviny.
- Bobulovité ovoce: čímž se rozumí hlavně borůvky, jahody, nebo ostružiny. Tyto druhy ovoce totiž obsahují antokyany, což jsou účinné antioxidanty. Jedná se o protizánětlivé potraviny, jež pomohou posílit imunitu a zdraví vašeho srdce.
- Brokolice: mezi protizánětlivé potraviny ji nesmíme zapomenout zařadit. Je v ní totiž obsažen takzvaný sulforafan. Ten přispívá k stimulaci enzymů a efekt má i při očistě organismu, jelikož je silným antioxidantem.
- Čokoláda s vysokým obsahem kakaa: na závěr zcela jistě potěšíme milovníky sladkého a zaryté čokoholiky. Hořká čokoláda s minimálním podílem kakaa 70 % patří také mezi protizánětlivé potraviny. Díky obsahu flavonoidů má příznivé účinky na endotel, což je vnitřní výstelka lymfatických a krevních cév.
Protizánětlivé potraviny – další skvělé tipy
Výše uvedeným výčtem protizánětlivých potravin to ale zdaleka nekončí. Dalšími vhodnými druhy jsou například řepa, která je doslova detoxikační vzpruhou, díky obsahu betalinu, nebo batáty, sladké brambory, které dobře chutnají jak v salátech, tak v polévkách. Mezi významné protizánětlivé potraviny můžeme taktéž zařadit ananas (obsahuje enzym bromelin, vysoce účinný proti zánětům), řepíkatý celer, vlašské ořechy, lněná semínka, nebo zázvor. Do jídelníčku zařaďte i tučné ryby s obsahem omega 3 mastných kyselin, jako je losos, makrela, nebo sleď.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku