Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní čokoládu i kakaové máslo
Čokoláda je pokrm bohů, říká se. Je to skutečně tak? Jde o lahůdku, na které si pochutnávali dávné civilizace. A vždy patřila mezi oblíbené potraviny. Dříve však čokoláda měla formu tekutého, nesladkého nápoje. Přesto už tehdy kolovaly řeči o tom, jak je čokoláda zdravá.
První civilizací, která měla možnost poznat a ochutnat kakaovník, byli staří mexičtí Olmékové. To bylo někdy před třemi tisíci lety. Právě oni začali z rozemletých kakaových bobů vyrábět hořkou kořeněnou čokoládu. Postupem let se však původní chuť čokolády vylepšovala a nabírala prudce na oblibě. Dnes už se i ví, že je nejen chutná, ale i zdravá čokoláda.
Čokoláda v minulosti
První plantáže kakaových bobů založil ve Střední Americe španělský dobyvatel Hernán Cortés. A právě díky němu se čokoláda v roce 1528 dostala i do Evropy. V průběhu let a staletí se samozřejmě chuť čokolády nadále vyvíjela a vylepšovala. Až do podoby, jak ji známe dnes. Zdravá čokoláda je však jen ta původní, bez přidaného cukru a dalších zbytečných aditiv. Tedy ne všechno, co je dnes na pultech obchodů, je možné zařadit do kolonky „zdravá čokoláda“.
Zdravá čokoláda a kakaové boby
Základní surovinou, ze které se lahodná zdravá čokoláda vyrábí, jsou pochopitelně kakaové boby. Je to vlastně 100% čokoláda. Ukrývá se v ní spousta vitamínů i minerálních látek. Kakao jich údajně obsahuje až 300. Navíc díky působení kanabinoidu anandamidu, esenciální aminokyselině trypofanu, fenylalaninu a theobrominu zajistí dobrou náladu. Tyto látky totiž přímo ovlivňují psychickou pohodu a výkonnost našeho organismu. Díky tomu čokoláda zajistí pocit štěstí, uvolnění a odplaví i stres.
Čokoláda a kakaové máslo
Zajímavou složkou čokolády je i kakaové máslo. Možná jej znáte spíše z kosmetického průmyslu, kde se hojně využívá do mastí a krémů. Ale i jako složka potravy není kakaové máslo k zahození. Obsahuje spousta minerálů a omega-6 mastné kyseliny. Ty představují kvalitní zdroj energie. Z kakaového másla se dá doma navíc vyrobit skvělá zdravá čokoláda. Můžete ho ale využít i jako součást náplní do cukroví nebo koláčů.
Zdravá čokoláda: Kvalita jako u vína
Stejně jako se dělí víno podle kvality, můžeme poznat i kvalitní druh čokolády. Některá čokoláda má například přívlastek „plantážní“ (boby jsou sbírané na jedné plantáži) nebo „single origin“ (boby jsou sebrané v jedné zemi). Rozdíl mezi takovými čokoládami a běžnou levnou v čokoládou v obchodě je značný. Kvalitní čokoláda je rozhodně zdravější a má mnohem lepší chuťové kvality.
Co se kvality týče, je nutné, aby byla čokoláda i správně uchovaná. Škodí jí vlhkost a teplo. Ideálně by měla být uchována při teplotě mezi 10–15 stupni Celsia. Navíc čokoláda velmi rychle pohlcuje okolní pachy, měla by být tedy uložena samostatně. Trvanlivost je pak poměrně dlouhá – od několika týdnů až po jeden rok (u kvalitní hořké čokolády).
Zdravá čokoláda: Vyrobte si vlastní
Co budeme potřebovat?
- 1 hrnek slunečnicových semínek
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce kakaového prášku
Jak na to?
Do úzké, vysoké nádoby vložíme semínka, med, olivový olej a vanilkový extrakt. Vezmeme si tyčový mixér a směs pořádně promixujeme (můžete využít i služeb robotu, máte-li jej doma). Mixujeme tak dlouho, dokud se nevytvoří hladké máslo. Je třeba vydržet, protože chvíli trvá, než semínka a oříšky pustí olej a než dosáhneme krásně krémové konzistence. Teprve ke konci mixování přisypeme kakao, ještě chvíli mixujeme a je hotovo. Uchováváme v lednici.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku