Vanilková tinktura (extrakt)
Co budeme potřebovat?
- 3 vanilkové tobolky (lusky)
- 500 ml čirého alkoholu (například vodky)
Vanilková tinktura - recept:
Vanilkové lusky si vložíme do lahvičky nebo uzavíratelné nádoby a zalijeme čirým alkoholem. Pokud v extraktu chceme mít také semínka, lusky si před vložením do nádoby rozkrojíme. Nádobu uzavřeme a na suchém, tmavém místě necháme stát měsíc. Jednou za čas nezapomeneme protřepat. Po čtyřech týdnech tekutinu nesléváme, ale lusky v alkoholu necháváme tak, jak jsou. Průběžně můžeme dodávat další lusky, případně přilévat alkohol podle potřeby. V tinktuře můžeme například zužitkovat vyloupané lusky, které nám zbydou od pečení, a normálně bychom je vyhodili. Vanilková tinktura (neboli extrakt) je nejvhodnější na vaření a pečení, případně jako součást aromaterapie.
Vanilková tinktura - léčivé účinky:
Vanilka pravá pochází ze střední Ameriky, do Evropy se poprvé dostala v 16. století, a to na Pyrenejský poloostrov. V současnosti se pěstuje jak ve střední Americe, tak na Madagaskaru. Obecně se jí dobře daří v tropických oblastech. Přestože je vanilka bylina, nepoužívá se tolik v bylinkářství, jako spíše v potravinářství a parfumerii. Pravá vanilka je poměrně drahá, a tak bývá často nahrazovaná uměle vyráběným (syntetickým) vanilinem. Ten však může mít trpčejší chuť a mnohdy také nepříjemnou pachuť. Vanilková tinktura (neboli extrakt) je výborná do koláčů, sušenek nebo dortů. Použít ji však můžeme i jako součást aromaterapie, masáží nebo do vonných koupelí.
Diskuse k článku