Dušené hovězí maso s mrkví a tuřínem z pomalého hrnce – vhodné pro diabetiky
Ingredience
- 1 PL soli
- 2 KL mleté skořice
- ½ KL mletého nového koření
- ½ KL mletého pepře
- ¼ KL mletého hřebíčku
- asi 1,3 až 1,5 kg hovězí kýty, odblaněné
- 2 PL extra panenského olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 1 hrnek suchého červeného vína
- cca 800 g konzervovaných krájených rajčat (kvalitních)
- 5 středních mrkví, nakrájených na cca 2 cm kousky
- 2 střední tuříny, oloupané a nakrájené na cca 1 cm kousky
- nakrájená čerstvá bazalka na ozdobu
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Dušené hovězí maso s mrkví a tuřínem z pomalého hrnce – recept
Smíchejte sůl, skořici, nové koření, pepř a hřebíček v malé misce. Touto směsí pak potřete celé hovězí maso. Dále si ve velké pánvi na středním plamenu rozehřejte olej. Pak vložte do pánve hovězí maso a opékejte jej do zhnědnutí, 4 až 5 minut z každé strany. Pak maso přesuňte do pěti až šestilitrového pomalého hrnce. Do pánve dále přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Vše restujte za stálého míchání asi 2 minuty. Poté přidejte červené víno, konzervovaná rajčata (i se šťávou) a přiveďte k varu. Nakonec vlijte tuto směs k masu do pomalého hrnce a vložte i loupanou krájenou mrkev spolu s tuřínem. Přiklopte poklicí a vařte na funkci „High“ asi 4 hodiny nebo „Low“ asi 8 hodin. Uvařené hovězí maso vyjměte z pomalého hrnce a nakrájejte ho na menší kusy. Podávejte s omáčkou a zeleninou, případně ozdobené bazalkou. Jako přílohu můžete použít i pečené brambory nebo bramborové pyré. Uvedené množství surovin vystačí na 8 porcí pokrmu.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.