Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Indický dhál z červené čočky Hlavní jídla
10. 10. 2017 Přečteno: 40321x

Indický dhál z červené čočky

Ingredience
- +
  • červená čočka: 150 g
  • rajčata: 1 ks
  • cibule {0.5} ks
  • česneku - stroužky: 2 ks
  • chilli paprička dle chuti
  • zázvor dle chuti
  • olej: 1 PL
  • garam masala: 1 KL
  • kurkuma
  • římský kmín: 1 KL
  • čerstvý koriandr: 1 PL
  • citrónová šťáva: 1 KL
  • sůl

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zdravé, neuděláte chybu

Indický dhál z červené čočky - recept

Čočku propláchneme a uvaříme doměkka (asi 20 minut). Rajčata nařízneme do kříže, spaříme vroucí vodou a oloupeme. Na oleji necháme rozvonět římský kmín, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme na velmi jemno nakrájený zázvor a chilli papričku, prolisovaný česnek a asi 1 minutu restujeme. Dále přidáme nakrájená rajčata, kurkumu a koření garam masala a společně podusíme do změknutí rajčat. Přidáme čočku, pár lžic vody a necháme za občasného promíchání společně prohřívat při mírné teplotě asi 10 minut. nakonec přidáme citrónovou šťávu a nadrobno nasekaný koriandr. 

Indický dhál se dá připravovat z libovolných luštěnin, např. žlutého hrachu nebo mungo fazolí. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 64 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

polévka z květáku a červené čočky.jpg Hlavní jídla

Květáková polévka s červenou čočkou

Cibuli, česnek a malý kousek čerstvého zázvoru oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme pokrájíme na drobné kousky. Červenou čočku propláchneme ve studené vodě. V hrnci rozehřejme olivový olej, na kterém…

červená čočka s uzeným tofu.jpg Hlavní jídla

Červená čočka s uzeným tofu

Čočku zalejeme studenou vodou a dáme vařit. Když voda dosáhne varu, ztlumíme plamen, vodu osolíme a přidáme lžičku kari koření. Čočku poté pozvolna vaříme asi 10 minut. Mrkev a řapíkatý celer očistíme a…

cizrnova-polevka-s-rajcaty-a-cervenou-cockou.jpg Hlavní jídla

Cizrnová polévka s rajčaty a červenou čočkou

Cibuli a česnek nasekáme najemno, v hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme česnek, zázvor, římský kmín, kurkumu, pepř a promícháme. Rajčata nakrájíme (můžeme i spařit a oloupat), přidáme do…

polevka-z-cervene-cocky-pro-deti.jpg Hlavní jídla

Polévka z červené čočky pro děti

Mrkev oloupeme a nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo a mrkev na něm osmahneme. K mrkvi přidáme červenou čočku, vše zalijeme ohřátým vývarem a vaříme 15 - 20 minut doměkka. Polévku podle potřeby osolíme (pro…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Hovězí vývar

Polévky: Hovězí vývar

Hovězí vývar bude mít lepší chuť, když nejprve hovězí kosti upečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut.  …

Kachní prsa na medu

Hlavní jídla: Kachní prsa na medu

Kachní prsa omyjeme, osušíme a kůži nakrojíme do mřížky. Dáváme pozor, aby byla naříznutá jen kůže, nikoli maso.…