Květáková polévka s červenou čočkou
Ingredience
- květák: 250 g
- červená čočka: 100 g
- mrkev: 2 ks
- cibule: 1 ks
- česnek - stroužky: 2 ks
- olivový olej: 1 PL
- kurkuma: 1 PL
- červená kari pasta: 1 KL
- zeleninový vývar: 500 ml
- limetka: 1 ks
- čerstvý zázvor: 2 cm
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Květáková polévka s červenou čočkou - recept
Cibuli, česnek a malý kousek čerstvého zázvoru oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme pokrájíme na drobné kousky. Červenou čočku propláchneme ve studené vodě. V hrnci rozehřejme olivový olej, na kterém zvolna restujeme cibuli. Když začne cibule zlátnout přidáme česnek a zázvor. Přidáme menší lžičku červené kari pasty. Pokud máte rádi pikatní jídla, můžete přidat kari pasty o trošku víc. Zasypeme kurkumou a zhruba 1 minutu restujeme, než se koření rozvoní. Zalejeme zeleninovým vývarem, přidáme mrkev, květák a červenou čočku. Na mírném ohni vaříme zhruba 20 minut - čočka i zelenina musí být měkké. Pokud by byla polévka příliš hustá, přidáme vývar nebo vodu.
Po uvaření květákovou polévku s červenou čočkou rozmixujeme dohladka. Dochutíme šťávou z limetky, solí a nejlépe čerstvě mletým pepřem.
Květáková polévka s červenou čočkou výborně chutná s čerstvým koriandrem a osmaženými krutony.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.