Klobásníky
Ingredience
- hladká mouka : 150 g
- polohrubá mouka : 350 g
- vaječné žloutky : 3 ks
- čerstvé droždí : 1 kostka
- mléko (do těsta): 250 ml
- olej : 170 ml
- krupicový cukr : 1 KL
- sůl : 2 KL
- mletý bůček : 1 kg
- česnekové stroužky : 5 ks
- vaječné bílky : 3 ks
- trochu strouhanky
- mléko (do náplně): 8 PL
- sůl a pepř dle chuti
- sušená majoránka dle chuti
- škrob : 1 PL
- mletý mák nebo sezam na posyp
- kousek sádla na vymazání plechu
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Recept na klobásníky
Začněte tím, že si do hrníčku odlijete asi 125 ml mléka, které mírně zahřejete. Do vlažného mléka pak rozdrobte kostku droždí, přidejte lžičku cukru, asi dvě lžíce mouky, promíchejte a nechte vzejít během pár minut kvásek. Dále si k ruce vezměte velkou mísu a do ní vsypte hladkou i polohrubou mouku. Také přisypte sůl, vlijte zbylé mléko + vzešlý kvásek, přidejte olej a vložte vaječné žloutky. Ze všech surovin vypracujte vláčné a hladké těsto, které přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě (cca 60 minut). Mezitím se pusťte do náplně na klobásníky. Tu vyrobíte z mletého bůčku, dvou vaječných bílků, majoránky, soli, pepře, osmi lžic mléka, strouhanky, škrobu a prolisovaných stroužků česneku. Hmota musí být polotuhá a dobře tvarovatelná.
Dále si vyklopte vykynuté těsto na pomoučený vál a uválejte z něj širší válec. Ten rozdělte na stejně velké kusy, z kterých tvarujte bochánky a následně dlaní vyšší placky (jako když děláte buchty). Doprostřed vložte kuličku bůčkové směsi a dobře zabalte. Bochánky pak vyskládejte na plech vymazaný sádlem (spoji dolů), potřete mírně šlehaným bílkem, posypte dle libosti mletým mákem/sezamem a pečte ve vyhřáté troubě asi ¾ hodiny při teplotě 175 až 185 °C (nebo dle zvyklostí). Hotové klobásníky vyjměte z trouby, nechte zchladnout a podávejte nejen o Velikonocích!
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.