Květáková polévka s kari kořením
Ingredience
- květák půlka (rozdělená na růžičky)
- sekaný česnekový stroužek půl kusu
- mletý římský kmín čtvrt lžičky
- kari koření menší : 2 PL
- mletá sladká paprika čtvrt lžičky
- olivový olej dle potřeby
- červená cibule (nakrájená) půl kusu
- menší mrkve : 2 ks
- zeleninový vývar půl litru
- kokosové mléko: 125 ml
- špenátové listy hrst
- chilli koření čtvrt lžičky
- sůl a pepř dle chuti
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Květáková polévka s kari kořením – recept
Nejprve si očistěte květákové růžičky, omyjte je a v míse promíchejte spolu se solí, sekaným česnekem, kari kořením, sladkou mletou paprikou, římským kmínem a trochou olivového oleje. Zeleninu pak umístěte na plech a pečte v předehřáté troubě asi dvacet minut při teplotě 200 °C. Než se květák upeče, očistěte si mrkve a pokrájejte je na menší kousky. Špenátové listy pak propláchněte a nasekejte.
Nyní vyjměte pečený květák a rozmixujte jej. Dále si v hrnci rozpalte trochu oleje a orestujte na něm pokrájenou cibulku. Po chvíli vlijte kokosové mléko, zeleninový vývar, vložte špenát, mrkev, mixovaný květák a ochuťte pepřem i chilli kořením. Polévka by se měla vařit na středním plamenu minimálně dvacet až třicet minut. Poté ji odstavte a podávejte horkou. Zelenina by měla být měkká. Dobrou chuť!
(pozn.: pokud vaříte pro 4 osoby, použijte litr vývaru, celý květák, celou cibuli, celý stroužek česneku a po půl lžičce římského kmínu, sladké papriky a chilli)
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.