Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Květáková polévka Polévky
05. 01. 2022 Přečteno: 1979x

Květáková polévka s kari kořením

Ingredience
- +
  • květák půlka (rozdělená na růžičky)
  • sekaný česnekový stroužek půl kusu
  • mletý římský kmín čtvrt lžičky
  • kari koření menší : 2 PL
  • mletá sladká paprika čtvrt lžičky
  • olivový olej dle potřeby
  • červená cibule (nakrájená) půl kusu
  • menší mrkve : 2 ks
  • zeleninový vývar půl litru
  • kokosové mléko: 125 ml
  • špenátové listy hrst
  • chilli koření čtvrt lžičky
  • sůl a pepř dle chuti

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zdravé, neuděláte chybu

Květáková polévka s kari kořením – recept

Nejprve si očistěte květákové růžičky, omyjte je a v míse promíchejte spolu se solí, sekaným česnekem, kari kořením, sladkou mletou paprikou, římským kmínem a trochou olivového oleje. Zeleninu pak umístěte na plech a pečte v předehřáté troubě asi dvacet minut při teplotě 200 °C. Než se květák upeče, očistěte si mrkve a pokrájejte je na menší kousky. Špenátové listy pak propláchněte a nasekejte.

Nyní vyjměte pečený květák a rozmixujte jej. Dále si v hrnci rozpalte trochu oleje a orestujte na něm pokrájenou cibulku. Po chvíli vlijte kokosové mléko, zeleninový vývar, vložte špenát, mrkev, mixovaný květák a ochuťte pepřem i chilli kořením. Polévka by se měla vařit na středním plamenu minimálně dvacet až třicet minut. Poté ji odstavte a podávejte horkou. Zelenina by měla být měkká. Dobrou chuť!

(pozn.: pokud vaříte pro 4 osoby, použijte litr vývaru, celý květák, celou cibuli, celý stroužek česneku a po půl lžičce římského kmínu, sladké papriky a chilli)

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

fotolia_76747469_xs.jpg Polévky

Krémová květáková polévka

Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Ve větším hrnci rozehřejeme lžíci másla a opečeme na něm najemno nakrájenou cibuli a česnek. Až cibule zezlátne, vložíme květák a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list,…

spenatova-polevka_1.jpg Polévky

Špenátová polévka

Na rozpuštěném másle orestujeme cibuli dozlatova, přidáme nadrobno nakrájený česnek, špenát, osolíme, opepříme, přidáme horký vývar a asi 5 minut povaříme při nízké teplotě. Rozmixujeme, přidáme špetku…

kvetakova-polevka-s-bramborem.jpg Polévky

Květáková polévka s bramborem

Ve lžíci oleje necháme rozpustit trochu másla, na kterém krátce orestujeme brambory nakrájené na kostičky, nakrájenou jarní cibulku a mrkev. Zalijeme horkým vývarem, ochutíme solí a pepřem, přidáme stroužky…

kvetakova-polevka-pro-deti.jpg Polévky

Květáková polévka pro děti

Mrkev a pastinák oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Zeleninu vložíme do hrnce, přidáme libeček (nebo jiné koření vhodné pro děti), zalijeme vývarem a vaříme doměkka…

polévka z květáku a červené čočky.jpg Polévky

Květáková polévka s červenou čočkou

Cibuli, česnek a malý kousek čerstvého zázvoru oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme pokrájíme na drobné kousky. Červenou čočku propláchneme ve studené vodě. V hrnci rozehřejme olivový olej, na kterém…

Tip na recept

Dolmades

Dolmades

Začněte tím, že si listy vinné révy spaříte převařenou vodou přes sítko. Pak je nechte zchladnout a okapat od přebytečné tekutiny. Dále si dejte vařit asi na deset minut rýži. Po uplynutí této doby ji sceďte a…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Doporučené recepty

Carpaccio z červené řepy

Předkrmy a chuťovky: Carpaccio z červené řepy

Předehřejeme si troubu na 190 °C. Řepu před pečením omyjeme a zabalíme do dvou vrstev alobalu. Pečeme ji asi 1…

Pařížská šlehačka

Ostatní: Pařížská šlehačka

Všechny ingredience smícháme v hrnci, přivedeme k varu a necháme krátce povařit. Necháme vychladnou a uležet v…

Pečené krůtí stehno

Hlavní jídla: Pečené krůtí stehno

Česnek nakrájíme na tenké plátky, krůtí stehno omyjeme a lehce na pár místech nařízneme. Do vzniklých zářezů…