Pečený losos s fazolkami, batáty, žampiony a tahini omáčkou – vhodné pro diabetiky
Ingredience
- 1 velká batáta nebo 2 malé (asi 340 g)
- asi 450 g menších žampionů, nakrájených na 2,5 cm kousky
- 2 PL olivového oleje, rozdělené na dvakrát
- ½ KL soli, rozdělená na dvakrát
- cca 450 g zelených fazolí, nakrájených
- 2 PL sójové omáčky (ideálně se sníženým obsahem soli)
- 1 PL tahini pasty + 2 KL navíc
- 1 PL medu + 1 KL navíc
- 1 a ½ KL loupaného a jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- cca 570 g čerstvého lososa (pokrájeného na 4 porce)
- 2 KL rýžového octa
- 2 PL nasekané čerstvé pažitky (volitelně)
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Pečený losos s fazolkami, batáty, žampiony a tahini omáčkou – recept
Nejprve si předehřejte troubu na cca 200 °C. Poté oloupejte a omyjte batátu, nakrájejte ji na kousky a smíchejte v míse s očištěnými a pokrájenými žampiony, lžící oleje a čtvrt lžičkou soli. Zeleninovou směs rozprostřete na plech s vyšším okrajem a pečte v troubě asi 20 minut (dokud batáta nezačne hnědnout). Mezitím také promíchejte v míse zelené fazolky společně se zbývající 1 lžící olivového oleje a čtvrt lžičkou soli. K ruce si také vezměte menší misku a smíchejte v ní sójovou omáčku, tahini pastu, med a strouhaný zázvor.
Nyní vyjměte plech s batátou a žampiony z trouby a vložte na něj také zelené fazolky (batátu a žampiony nahrňte na jednu část plechu a na tu druhou dejte fazolky). Na zeleninu pak položte kousky čerstvého lososa, kterého potřete na povrchu polovinou omáčky s tahini pastou. Vložte zpět do trouby a pečte asi 10 až 13 minut. Do zbývající omáčky s tahini pastou vlijte rýžový ocet, dobře promíchejte a upečený pokrm celý dle chuti pokapejte. Podávejte ozdobené třeba nasekanou pažitkou. Suroviny vystačí na 4 porce.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.