Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Polévka šmigrustovka Polévky
19. 02. 2023 Přečteno: 2078x

Polévka šmigrustovka

Ingredience
- +
  • uzená krkovice : 500 g
  • čabajka nebo papriková klobása: 1 ks
  • cibule : 1 ks
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • mletá sladká paprika : 1 KL
  • hladká mouka : 2 PL
  • vaječný žloutek : 1 ks
  • čerstvý křen (strouhaný) : 2 PL
  • vejce natvrdo : 4 ks
  • smetana ke šlehání : 50 ml
  • voda: 1125 ml

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Recept na polévku šmigrustovku

Začněte tím, že si do hrnce nalijete 1 litr a 250 ml studené vody. Do té pak ponořte uzenou krkovici, loupanou cibuli a pikantní klobásu. Také vodu dle chuti osolte, opepřete a začněte vařit na mírnějším plamenu po dobu ¾ hodiny. Jakmile tato doba uplyne, vyjměte z vývaru uzenou krkovici, klobásu a pokračujte ve vaření. Dále si ve smetaně vyšlehejte hladkou mouku společně s mletou sladkou paprikou. Tuto směs zašlehejte do polévky pomocí metličky. Polévku můžete také promixovat tyčovým mixérem, zabráníte tak hrudkám. Pokračujte ve varu další čtvrt hodinu. Mezitím si uzenou krkovici nakrájejte na menší kostičky a klobásu naplátkujte. Až uplyne 15 minut, polévku odstavte a vsypte do ní krkovici – dle chuti můžete dosolit. Do polévky můžete též zašlehat i žloutek (volitelně). Polévku šmigrustovku podávejte horkou s pokrájenými vařenými vejci, s plátky klobásy a čerstvým strouhaným křenem.  

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

rajska-polevka_1.jpg Polévky

Rajská polévka

Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme olivový olej, nejdříve na něm osmahneme cibuli a poté přidáme česnek, který jen krátce orestujeme. Přidáme loupaná rajčata i se šťávou, bobkové listy,…

polevka-minestrone.jpg Polévky

Polévka minestrone

Fazole necháme namočené ve studené vodě přes noc a další den je ve stejné vodě povaříme 20 minut. Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Po chvíli přidáme…

fotolia_102573298_xs.jpg Polévky

Uzená polévka

Mrkev a celer nastrouháme, oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Brambory dáme vařit do vývaru, po 10ti minutách přidáme mrkev, celer, podle chuti majoránku, kmín a pepř. Uzená polévka se nemusí solit,…

miso-polevka.jpg Polévky

Miso polévka

Řasu wakame namočíme do asi 600 ml vody, aby dostatečně změkla, zeleninu nakrájíme na tenké proužky nebo kolečka, houby a tofu na kostky. Vodu z namočené řasy přivedeme k varu, vložíme veškerou zeleninu, tofu…

mrkvová polévka.jpg Polévky

Mrkvová polévka

Začněte tím, že si oloupete a nahrubo nastrouháte mrkve. Ty pak restujte na rozpáleném másle v hrnci. Po chvíli přidejte kari koření, přelijte zeleninovým vývarem a vařte do změknutí. Ve finále můžete mrkev…

Tip na recept

Lasagne s vepřovým masem

Lasagne s vepřovým masem

Lasagne uvaříme podle návodu na obalu. Zeleninu očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a petržel nastrouháme. V hluboké pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Orestujeme cibuli, přidáme mrkev, petržel a nakonec…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Povidlový koláč

Dezerty: Povidlový koláč

Mouku prosijeme a smícháme s práškem do pečiva. Smícháme nastrouhané máslo, cukr, mouku a vejce a vypracujeme…

Rybí škvarky z kapra

Předkrmy a chuťovky: Rybí škvarky z kapra

Kapří maso nakrájíme na pásky nebo kostky, smícháme s prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a necháme asi 30…