![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![Citronový koláč](/img/clanky/8187193b6a61cc3f202ff8db31d9e5c6/fotolia_137562730_xs.jpg)
Citronový koláč
Ingredience
- polohrubá mouka: 200 g
- moučkový cukr: 50 g
- máslo: 120 g
- žloutek: 1 ks
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
- Na krém:
- mléko: 500 ml
- vanilkový pudink: 1 ks
- cukr: 4 PL
- máslo: 70 g
- žloutky: 2 ks
- šťáva a kůra z 1 citronu
- Na sníh:
- bílky: 3 ks
- moučkový cukr: 6 PL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Citronový koláč – recept
Mouku prosejeme, smícháme s cukrem a změklým máslem. Přidáme žloutek a na válu vypracujeme hladké těsto. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyválíme a přendáme do formy, domačkáme do okrajů a zbytek odkrojíme. Vidličkou propícháme, položíme na něj pečící papír a nasypeme fazole, aby těsto nevyběhlo a zůstalo rovné. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova (asi 15 minut).
Mléko přivedeme k varu, trochu mléka si necháme stranou a rozmícháme v něm pudink. Puding vlijeme do vroucího mléka, přidáme cukr a citronovou šťávu i kůru. Uvaříme, do hotového pudinku přimícháme máslo a žloutky, chvíli povaříme. Necháme chladnout a mezitím si z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.
Na předpečené těsto rozetřeme pudink a nahoru navršíme sníh. Teplotu stáhneme na 120 °C a citronový koláč do ní vložíme. Pečeme asi 20 minut, troubu vypneme, otevřeme a koláč necháme vevnitř pomalu vychladnout.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.