Citronový koláč
Ingredience
- polohrubá mouka: 200 g
- moučkový cukr: 50 g
- máslo: 120 g
- žloutek: 1 ks
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
- Na krém:
- mléko: 500 ml
- vanilkový pudink: 1 ks
- cukr: 4 PL
- máslo: 70 g
- žloutky: 2 ks
- šťáva a kůra z 1 citronu
- Na sníh:
- bílky: 3 ks
- moučkový cukr: 6 PL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Citronový koláč – recept
Mouku prosejeme, smícháme s cukrem a změklým máslem. Přidáme žloutek a na válu vypracujeme hladké těsto. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyválíme a přendáme do formy, domačkáme do okrajů a zbytek odkrojíme. Vidličkou propícháme, položíme na něj pečící papír a nasypeme fazole, aby těsto nevyběhlo a zůstalo rovné. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dorůžova (asi 15 minut).
Mléko přivedeme k varu, trochu mléka si necháme stranou a rozmícháme v něm pudink. Puding vlijeme do vroucího mléka, přidáme cukr a citronovou šťávu i kůru. Uvaříme, do hotového pudinku přimícháme máslo a žloutky, chvíli povaříme. Necháme chladnout a mezitím si z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.
Na předpečené těsto rozetřeme pudink a nahoru navršíme sníh. Teplotu stáhneme na 120 °C a citronový koláč do ní vložíme. Pečeme asi 20 minut, troubu vypneme, otevřeme a koláč necháme vevnitř pomalu vychladnout.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.