Dort Pavlova
Ingredience
- moučkový cukr: 150 g
- vaječné bílky: 3 ks
- máslo
- škrob: 1 PL
- jablečný ocet: 1 PL
- špetka soli
- Na ozdobu:
- ovoce (lesní ovoce, jahody, kiwi, ananas,...)
- smetana ke šlehání: 150 ml
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Dort Pavlova - recept
Do bílků, které mají pokojovou teplotu, přidáme špetku soli a vyšleháme z nich tuhý sníh. Nejdříve šleháme pomalu na nízké otáčky a přidáváme cukr, postupně zvyšujeme rychlost. Nakonec do bílků zašleháme škrob smíchaný s octem. Správně ušlehaný sníh by měl tvořit po vytažení metliček špičky.
Na pečicí papír uděláme kruh zhruba velikosti dortové formy a potřeme jej máslem. Na tento kruh naneseme ušlehaný sníh. Základ na dort Pavlova by měl vypadat jako kulatý kopec tuhého sněhu. Nemusí být úplně pravidelný ani uhlazený.
Troubu si předehřejeme na 120 °C, poté teplotu snížíme na 100 °C, vložíme plech a pečeme (sušíme) přibližně 2 hodiny. Troubu během pečení neotvíráme. Po upečení troubu vypneme, lehce pootevřeme a sníh necháme pozvolna vychladnout v troubě.
Dort Pavlova zdobíme ušlehanou šlehačkou a ovocem. Po nazdobení je dobré dort nechat pár hodin v chladu uležet, aby se šlehačka a sněhová pusinka spojily v lahodný celek. Pozor ale na to, aby dort příliš nenavlhnul a neztratil svou pověstnou křehkost.
Tip: Upéct můžeme také tři sněhové placky, které na sebe naskládáme a spojíme šlehačkou. Dort Pavlova je poměrně sladký, ale rozhodně neubírejte cukr, jinak Pavlova nedosáhne dokonalosti.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.