Gravlax (marinovaný losos) s hořčičnou omáčkou
Ingredience
- filety z lososa bez kůže: 500 g
- mořská sůl: 2 PL
- třtinový cukr: 2 PL
- čerstvě mletý pepř: 1 KL
- čerstvý kopr - svazek: 1 ks
- citrón - plátky: 2 ks
- Na omáčku:
- dijonská hořčice: 2 PL
- hořčičné semínko: 1 KL
- tekutý med: 1 PL
- vinný ocet: 1 PL
- olivový olej: 3 PL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Gravlax s hořčičnou omáčkou - recept
Čerstvého lososa bez kůže omyjeme, důkladně osušíme a podélně rozpůlíme. Na pracovní desku rozprostřeme větší kus potravinové folie (aby šel celý gravlax zabalit), smícháme sůl s cukrem a pepřem a třetinou této směsi posypeme prostředek folie. Na směs položíme polovinu lososa, kterou posypeme druhou třetinou směsi a nadrobno nasekaným koprem, poklademe plátky citrónu. Přiklopíme druhou polovinou lososa, na kterou nasypeme zbytek směsi. Marinovaného lososa pevně utěsníme do potravinové folie a zatížíme.
Marinovaný losos by měl v lednici odpočívat přibližně 3 dny, každých 12 hodin balíček obraťte a vylijte z něj všechnu tekutinu. Po třech dnech odstraníme citrón a kopr a gravlax krájíme šikmo na tenké plátky. Aby se loso lépe krájel, můžeme ho dát na 20 minut do mrazáku.
Hořčičná omáčka: Olej metličkou vyšleháme na emulzi a zamícháme do něj ostatní ingredience.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.