Stifado
Ingredience
- telecí maso nebo hovězí kližka, pupek,...: 400 g
- šalotky: 400 g
- stroužky česneku: 2 ks
- rajčata: 100 g
- rajčatové pyré: 2 PL
- suché červené víno: 100 ml
- olej
- rozmarýn: 1 KL
- bobkový list: 2 ks
- nové koření: 2 ks
- celý pepř: 5 ks
- celá skořice
- hřebíček: 2 ks
- třtinový cukr: 1 KL
- špetka chilli
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Stifado - recept
Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky, oloupanou šalotku překrojíme napůl, česnek nakrájíme na plátky. Rajčata nakrojíme do kříže, necháme je spařit asi 20 sekund ve vroucí vodě, slijeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Veškeré kousky koření svážeme do kousku plátýnka nebo použijeme tzv. vajíčko určené na koření do omáček nebo polévek.
V pánvi rozehřejeme olej a zprudka na něm orestujeme maso, které přesuneme do hrnce. Na výpeku z masa necháme orestovat šalotky, přidáme česnek a po 1 minutě restování vše včetně výpeku přemístíme k masu. Dále do hrnce přidáme rajčata, rajčatové pyré, koření, červené víno, přivedeme k varu a při mírné teplotě necháme dusit asi 1 hodinu doměkka. Podle potřeby přilijeme během dušení trochu vody.
Stifado nakonec dochutíme cukrem, solí, pepřem a trochou chilli podle chuti.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.