Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Tažený závin s jablky Dezerty
22. 08. 2018 Přečteno: 3425x

Tažený závin s jablky

Ingredience
- +
  • hladká mouka: 300 g
  • vejce: 1 ks
  • vlažná voda: 150 ml
  • olej: 50 ml
  • sůl
  • jablka: 1000 g
  • cukr
  • skořice
  • rozinky
  • ořechy
  • máslo

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Tažený závin s jablky – recept

Mouku prosejeme do mísy, přidáme k ní vlažnou vodu, olej a špetku soli a vypracujeme těsto dohladka. Hotové těsto vložíme do olejem vymazané mísy, potřeme ho ještě trochou oleje, aby nevysychalo, přikryjeme ho talířem nebo potravinovou fólií a necháme v lednici přes noc uležet.

Druhý den si nachystáme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a buď nastrouháme na větším struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky. Pokud budeme jablka strouhat, vymačkáme z nich šťávu (můžeme také použít kuchyňský robot, který funguje i jako odšťavňovač – ten nám jablka naseká na malé kousky a zbaví nadbytečné šťávy – tento postup je vhodný pro jablka, která nejsou moučná, ale spíše velmi šťavnatá). V míse smícháme jablka, cukr podle chuti (pokud máme sladká jablka, můžeme cukr zcela vynechat), skořici, rozinky (ty můžeme namočit v rumu) a nasekané ořechy. Jsou-li jablka příliš sladká, můžeme k nim přidat trochu citronové šťávy.

Na vál nebo kuchyňskou linku si rozložíme větší utěrku (plátno nebo menší ubrus), posypeme ji moukou a těsto na ní rozválíme. Pomoučenýma rukama pak ještě vytáhneme těsto dotenka (mělo by být až skoro průsvitné). Na těsto naložíme jablečnou směs a s pomocí utěrky ho opatrně zavineme. Na plech položíme pečicí papír, závin na něj přeneseme a potřeme ho rozpuštěným máslem. Tažený závin pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova asi 25 minut, po upečení jej necháme vychladnout.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 1 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

francouzské palačinky s pečenými jablky.jpg Dezerty

Francouzské palačinky s pečenými jablky

V míse smícháme špaldovou mouku, vejce, mléko a máslo. Rozpálíme nepřilnavou pánev, naběračkou rozlijeme těsto ke stranám pánve. Francouzské palačinky by měly být tenké. Palačinku opekáme z obou stran…

jablkove-ruzicky.jpg Dezerty

Jablkové růžičky

Jablka podélně rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na velmi tenké plátky. Plátky ihned ponoříme do vody s citrónovou šťávou, přivedeme k varu a povaříme 1 minutu. Scedíme a necháme okapat a vychladnout. …

linecky-kolac-s-jablky.jpg Dezerty

Linecký koláč s jablky

Jablka zbavíme jadřinců, nastrouháme, smícháme s citrónovou šťávou, vanilkovým cukrem a nakrájenými ořechy. Máslo nakrájíme na menší kousky a necháme změknout v pokojové teplotě. Mouku prosijeme, přidáme do ní…

Tip na recept

Chia pudink

Chia pudink

Mléko rozmixujeme společně s banánem. Přidáme strouhaný kokos, chia semínka a důkladně promícháme. Dosladíme medem dle chuti. Pudink dáme do misek a necháme jej přes noc uležet v lednici. Poté ozdobíme ovocem…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Rakytníkový likér

Nápoje: Rakytníkový likér

Plody rakytníku důkladně propláchneme, rozmačkáme, naložíme je do alkoholu, přidáme med podle chuti a necháme…

Vepřo knedlo zelo

Hlavní jídla: Vepřo knedlo zelo

Vepřo: Česnek utřeme se solí a potřeme jím maso ze všech stran. Opepříme, okmínujeme a položíme ho do pekáčku na…

Salát z grilované zeleniny

Saláty: Salát z grilované zeleniny

Lilek a cuketu nakrájíme i se slupkou podélně na silnější plátky, cibuli a papriky rozpůlíme (můžeme vydlabat…

Polská polévka žurek

Polévky: Polská polévka žurek

Pokud nemáme k dispozici aktivní žitný kvásek, je potřeba si žitný zákvas připravit alespoň 3 dny předem. Na žitný…