Vánoční rybí polévka
Ingredience
- kapří hlava a odřezky: 250 g
- mrkev: 1 ks
- petržel: 1 ks
- stonek řapíkatého celeru: 1 ks
- malá cibule: 1 ks
- máslo: 50 g
- hladká mouka: 1 PL
- rohlík: 1 ks
- citron
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- muškátový květ
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Vánoční rybí polévka - recept
Kapří odřezky opláchneme a vložíme do většího hrnce. Hlavu očistíme, odstraníme žábra a oči. Zeleninu si očistíme. Polovinu mrkve a petržele nakrájíme a přihodíme do hrnce s kaprem. Přidáme pepř, nové koření, bobkový list a zalejeme vodou těsně asi centimetr nad suroviny. Přivedeme k varu a poté asi 45 minut necháme probublávat.
Rybí vývar scedíme, obereme maso z kapří hlavy, kostí a natrháme jej. V hrnci si rozehřejeme máslo, na kterém osmahneme cibuli, pridáme nadrobno pokrájenou zbylou mrkev, petržel, celer. Všechny asi 4 minuty restujeme. Pak zasypeme moukou a další 3 minuty restujeme. Zeleninovou jíšku zalejeme připraveným vývarem a prošleháme metličkou dohladka. Do rybí polévky přidáme nakrájené mlíčí nebo jikry, osolíme a asi 10 minut povaříme.
Mezitím si nakrájíme rohlík na kostičky a orestujeme je na másle dozlatova. Do hotové polévky nakonec hodíme rybí maso a dochutíme muškátovým květem a pár kapkami citronové šťávy.
Vánoční rybí polévku podáváme s krutony, případně posypeme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Diskuse k receptu: 1 příspěvky.