Zelný salát
Ingredience
- bílé zelí: 300 g
- mrkev: 2 ks
- cibule: 1 ks
- limetková šťáva
- vinný ocet
- cukr krystal
- sůl
- pepř
- petrželová nať
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Zelný salát – recept
Zelí očistíme a velkým ostrým nožem nasekáme na proužky. Neměli bychom ji dávat do mixéru, ale opravdu sekat. Takto nakrouhané zelí trochu posolíme, necháme odležet a pak rukama pořádně promačkáme. Díky tomu zelí krásně pustí šťávu, bude křupavé a ne suché. Abychom toho docílili, budeme se však muset mačkání věnovat alespoň 20 minut. Jakmile je zelí důkladně promačkané, nakrájíme si najemno cibulku, nastrouháme dvě mrkve a ve větší míse promícháme se zelím. Ke směsi přimícháme cukr dle chuti, opepříme, osolíme a dochutíme limetkovou šťávou a vinným octem. Vše důkladně promícháme, aby se chutě propojily. Zelný salát dáme uležet do ledničky a ozdobíme petrželkou.
Zelný salát se dá připravit na mnoho způsobů. Tato varianta je lehčí, pokud ale chceme vyzkoušet klasický zelný salát Coleslaw, přidáváme další ingredience. K připravenému salátu přimícháme domácí majonézu a smetanu, ale přísady vmícháváme pomalu a opatrně. Takto upravený salát pak necháme nejlépe dva dny odležet v lednici.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.