Pažitka pobřežní neboli šnytlík ve čtyřech směsích koření
Pažitka pobřežní nebo také lidově šnytlík, má v české gastronomii pevné místo. Pro svou cibulovou chuť je s oblibou užívaná zejména do pomazánek a dipů. Použít se dá tato rostlina jak v čerstvé, tak i v sušené podobě.
Pokud vám roste pažitka pobřežní na zahrádce či balkóně, můžete ji nasušit pro různorodé kulinářské účely. A dokonce ji lze skvěle kombinovat s jinými druhy koření. Poradíme vám, s jakými šnytlík nejvíce vynikne.
Pažitka pobřežní neboli šnytlík: Její obecná charakteristika a historie
Pažitka pobřežní se latinsky nazývá Allium schoenoprasum. Dala by se definovat jako cibulovitá rostlina se štíhlými a dutými listy. Květenství má pak purpurového zbarvení. Šnytlík může v ideálních podmínkách dorůst až do výšky padesáti centimetrů. K dobrému prospívání potřebuje dostatek slunce, vláhu a teplotu od 15 °C a výš. Možné je spatřit tuto bylinu jak na zahrádkách, tak i ve volné přírodě (především ve vysokohorských oblastech). Rozšířená je pažitka po celém světě, tj. v Evropě, Americe, Asii a dokonce roste i na Sibiři. Z hlediska historického se dá říct, že rostlinu Evropané znají již od dob středověku.
Bylinkový horoskop na rok 2022: Co vám bylinky vložily do vínku, a jak vidí vaši budoucnost?
Pažitka pobřežní neboli šnytlík a užití v gastronomii
Jelikož má pažitka pobřežní pikantní až cibulovou chuť, perfektně doplní pokrmy typu pomazánky, polévky, omáčky anebo zeleninové saláty. Dochucovat šnytlíkem lze i míchaná vejce. Nalézt toto aromatické koření můžete i v kupovaných produktech, jako je například čerstvý kravský sýr, bylinkové máslo a tvaroh. S ohledem na tradiční pokrmy se rostlina používá zejména ve švédské a francouzské gastronomii.
Pažitka pobřežní neboli šnytlík a užití v lidovém léčitelství
Čerstvá pažitka pobřežní je skvělým zdrojem vitamínu A a taktéž dodá potřebné množství draslíku a vápníku. Rostlina kromě jiného obsahuje i tělu prospěšný vitamín C či vitamíny B1 a B2. Co do léčivých účinků, můžeme šnytlík přirovnat tak trochu k česneku anebo klasické cibuli. A s čím vším pažitka pomůže?
-
Chcete si udržet srdce a cévy zdravé? Potom by ve vašem jídelníčku neměla rozhodně chybět pažitka pobřežní. Je efektivní jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám.
-
V podzimním a zimním období bude pažitka pobřežní skvělá i k udržení dobré imunity. Přihoďte ji tedy třeba do tvarohové pomazánky.
-
Pakliže máte problémy s nevolnostmi anebo trávením, také pomůže pažitka pobřežní.
I přesto, že si pažitka pobřežní nevytvořila pevné místo v lidovém léčitelství, dozajista se vyplatí její konzumace. Působí totiž obecně proti zánětům, plísním, bakteriím a virům.
Pažitka pobřežní neboli šnytlík a čtyři směsi domácího koření
Na závěr se můžete inspirovat domácími směsmi koření, jejichž hlavní přísadou je samozřejmě pažitka pobřežní neboli šnytlík. Hotové produkty pak uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách na suchém a temném místě.
Domácí směs koření s česnekem a pažitkou
Následující kořenící přípravek upotřebíte hlavně při výrobě jogurtových dipů. V nich vynikne nejen pažitka pobřežní, ale také aromatický česnek a kopr.
Smíchejte si následující ingredience:
-
sušená pažitka pobřežní: 6 lžic
-
sušený a mletý česnek: 5 lžic
-
sušený kopr: 3 lžíce
-
sůl: 1 lžíce
-
mletý černý pepř: 1 lžička
Domácí farmářské koření
Farmářské koření, jehož součástí je pažitka pobřežní, můžete použít na ochucování drůbežího masa anebo také toho hovězího. Perfektně jím okořeníte i domácí hranolky před smažením či pečením, dipy, studené omáčky, dresingy a podobně.
Smíchejte si následující ingredience:
-
sušená pažitka pobřežní: 2 lžičky
-
sušená petrželka: 8 lžiček
-
sušená a mletá cibule: 1 lžička
-
sušené cibulové vločky: 4 lžičky
-
sušený kopr: 1 lžíce
-
sušený a mletý česnek: 2 lžičky
-
sůl: 2 lžičky
-
mletý pepř: ½ lžičky
Bylinková směs do salátových dresingů
S oblibou si dopřáváte zeleninové saláty a současně máte rádi plné chutě? Potom by ve vašich kuchyňských zásobách neměla chybět bylinková směs na přípravu dresingů, v které se taktéž objevuje pažitka pobřežní. Zde je snadný recept.
Smíchejte si následující ingredience:
-
sušená pažitka pobřežní: 2 lžíce
-
sušená petržel: 2 lžíce
-
sušený kopr: 2 lžíce
-
sušená majoránka: 2 lžíce
-
sušený tymián: 2 lžičky
-
cibulový prášek: 2 lžičky
-
česnekový prášek: ½ lžičky
Kreolská směs koření
Kreolskou směs domácího koření oceníte při přípravě masa hovězího, drůbežího, vepřového anebo také při vaření mořských plodů. Hodí se i k těstovinám. Pažitka pobřežní je v kombinaci s paprikou zkrátka neodolatelná!
Smíchejte si následující ingredience:
-
sladká mletá paprika: 2 lžíce
-
uzená mletá paprika: 1 lžíce
-
sušená pažitka pobřežní: 1 lžíce
-
sušené oregano: 1 lžíce
-
sůl: 1 lžíce
-
sušený tymián: 2 lžičky
-
čerstvě mletý pepř: 1 lžička
-
mletý bílý pepř: 1 lžička
-
kajenský pepř: 1 lžička
-
sušené a drcené vločky sladké papriky: 1 lžička
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : Pažitka pobřežní neboli šnytlík ve čtyřech směsích koření