Pažitka pobřežní neboli šnytlík ve čtyřech směsích koření

Pažitka pobřežní neboli šnytlík ve čtyřech směsích koření

Pažitka pobřežní nebo také lidově šnytlík, má v české gastronomii pevné místo. Pro svou cibulovou chuť je s oblibou užívaná zejména do pomazánek a dipů. Použít se dá tato rostlina jak v čerstvé, tak i v sušené podobě.

Pokud vám roste pažitka pobřežní na zahrádce či balkóně, můžete ji nasušit pro různorodé kulinářské účely. A dokonce ji lze skvěle kombinovat s jinými druhy koření. Poradíme vám, s jakými šnytlík nejvíce vynikne.

Pažitka pobřežní neboli šnytlík: Její obecná charakteristika a historie

Pažitka pobřežní se latinsky nazývá Allium schoenoprasum. Dala by se definovat jako cibulovitá rostlina se štíhlými a dutými listy. Květenství má pak purpurového zbarvení. Šnytlík může v ideálních podmínkách dorůst až do výšky padesáti centimetrů. K dobrému prospívání potřebuje dostatek slunce, vláhu a teplotu od 15 °C a výš. Možné je spatřit tuto bylinu jak na zahrádkách, tak i ve volné přírodě (především ve vysokohorských oblastech). Rozšířená je pažitka po celém světě, tj. v Evropě, Americe, Asii a dokonce roste i na Sibiři. Z hlediska historického se dá říct, že rostlinu Evropané znají již od dob středověku.

Čtěte také:

Bylinkový horoskop na rok 2022: Co vám bylinky vložily do vínku, a jak vidí vaši budoucnost?

Pažitka pobřežní neboli šnytlík a užití v gastronomii

Jelikož má pažitka pobřežní pikantní až cibulovou chuť, perfektně doplní pokrmy typu pomazánky, polévky, omáčky anebo zeleninové saláty. Dochucovat šnytlíkem lze i míchaná vejce. Nalézt toto aromatické koření můžete i v kupovaných produktech, jako je například čerstvý kravský sýr, bylinkové máslo a tvaroh. S ohledem na tradiční pokrmy se rostlina používá zejména ve švédské a francouzské gastronomii.

Pažitka pobřežní má purpurové květy. Někdy se jimi zdobí i zeleninové saláty.

Pažitka pobřežní neboli šnytlík a užití v lidovém léčitelství

Čerstvá pažitka pobřežní je skvělým zdrojem vitamínu A a taktéž dodá potřebné množství draslíku a vápníku. Rostlina kromě jiného obsahuje i tělu prospěšný vitamín C či vitamíny B1 a B2. Co do léčivých účinků, můžeme šnytlík přirovnat tak trochu k česneku anebo klasické cibuli. A s čím vším pažitka pomůže?

  • Chcete si udržet srdce a cévy zdravé? Potom by ve vašem jídelníčku neměla rozhodně chybět pažitka pobřežní. Je efektivní jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám.

  • V podzimním a zimním období bude pažitka pobřežní skvělá i k udržení dobré imunity. Přihoďte ji tedy třeba do tvarohové pomazánky.

  • Pakliže máte problémy s nevolnostmi anebo trávením, také pomůže pažitka pobřežní.

I přesto, že si pažitka pobřežní nevytvořila pevné místo v lidovém léčitelství, dozajista se vyplatí její konzumace. Působí totiž obecně proti zánětům, plísním, bakteriím a virům.

Pažitka pobřežní neboli šnytlík a čtyři směsi domácího koření

Na závěr se můžete inspirovat domácími směsmi koření, jejichž hlavní přísadou je samozřejmě pažitka pobřežní neboli šnytlík. Hotové produkty pak uchovávejte ve vzduchotěsných nádobách na suchém a temném místě.

Domácí směs koření s česnekem a pažitkou

Následující kořenící přípravek upotřebíte hlavně při výrobě jogurtových dipů. V nich vynikne nejen pažitka pobřežní, ale také aromatický česnek a kopr.

Smíchejte si následující ingredience:

  • sušená pažitka pobřežní: 6 lžic

  • sušený a mletý česnek: 5 lžic

  • sušený kopr: 3 lžíce

  • sůl: 1 lžíce

  • mletý černý pepř: 1 lžička

Domácí farmářské koření

Farmářské koření, jehož součástí je pažitka pobřežní, můžete použít na ochucování drůbežího masa anebo také toho hovězího. Perfektně jím okořeníte i domácí hranolky před smažením či pečením, dipy, studené omáčky, dresingy a podobně.

Smíchejte si následující ingredience:

  • sušená pažitka pobřežní: 2 lžičky

  • sušená petrželka: 8 lžiček

  • sušená a mletá cibule: 1 lžička

  • sušené cibulové vločky: 4 lžičky

  • sušený kopr: 1 lžíce

  • sušený a mletý česnek: 2 lžičky

  • sůl: 2 lžičky

  • mletý pepř: ½ lžičky

Bylinková směs do salátových dresingů

S oblibou si dopřáváte zeleninové saláty a současně máte rádi plné chutě? Potom by ve vašich kuchyňských zásobách neměla chybět bylinková směs na přípravu dresingů, v které se taktéž objevuje pažitka pobřežní. Zde je snadný recept.

Smíchejte si následující ingredience:

  • sušená pažitka pobřežní: 2 lžíce

  • sušená petržel: 2 lžíce

  • sušený kopr: 2 lžíce

  • sušená majoránka: 2 lžíce

  • sušený tymián: 2 lžičky

  • cibulový prášek: 2 lžičky

  • česnekový prášek: ½ lžičky

Kreolská směs koření

Kreolskou směs domácího koření oceníte při přípravě masa hovězího, drůbežího, vepřového anebo také při vaření mořských plodů. Hodí se i k těstovinám. Pažitka pobřežní je v kombinaci s paprikou zkrátka neodolatelná!

Smíchejte si následující ingredience:

  • sladká mletá paprika: 2 lžíce

  • uzená mletá paprika: 1 lžíce

  • sušená pažitka pobřežní: 1 lžíce

  • sušené oregano: 1 lžíce

  • sůl: 1 lžíce

  • sušený tymián: 2 lžičky

  • čerstvě mletý pepř: 1 lžička

  • mletý bílý pepř: 1 lžička

  • kajenský pepř: 1 lžička

  • sušené a drcené vločky sladké papriky: 1 lžička

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.