Zapečené těstoviny 6x jinak: Inspirujte se jednoduchými recepty babiček!
Zapečené těstoviny jsou vděčným pokrmem, který nasytí i vícečlennou rodinu na dva dny. Nemusí jít jen o proslulé šunkofleky. Vybírat můžete v tomto ohledu hned mezi několika recepty. Je libo zakomponovat do těstovin houby, brokolici anebo třeba kapustu?
Pokud nechte postávat dlouhé hodiny u sporáku a přesto potřebujete připravit rodinný oběd, vsaďte na jakékoliv zapečené těstoviny. Suroviny si zvolte podle libosti a vyskládejte je do pekáčku. O vše ostatní se pak postará trouba na pečení. Jakou variaci pokrmu zvolíte? V nabídce je hned šest skvělých tipů.
Zapečené těstoviny 6x jinak: Šťavnaté šunkofleky s uzeným masem
Jako první se nám představí zapečené těstoviny v podobě šťavnatých šunkofleků s uzeným masem. K jejich uvaření nepotřebujete mnoho přísad a postup je velmi snadný. Jídlo je kromě jiného nejen chutné, ale také levné.
Potřebné ingredience na přípravu šťavnatých šunkofleků s uzeným masem
-
vepřové sádlo: 150 gramů
-
vajíčka: 4 kusy
-
sůl: dle chuti
-
mletý černý pepř: dle chuti
-
mletý muškátový květ: dle chuti
-
těstoviny (fleky): cca 300 gramů
-
strouhanka: dle potřeby
-
mléko: 200 mililitrů
-
uzené vepřové maso: 300 gramů
Recept na zapečené těstoviny zvané šunkofleky
Začněte tím, že si v mírně osolené vodě uvaříte fleky. Poté si spařte v horké vodě i uzené maso, a to následně pokrájejte na menší kostičky. Uvařené těstoviny dále sceďte a promíchejte spolu s uzeným. Také do směsi vložte asi dvě až tři lžíce vepřového sádla, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Pokrm přeneste do plechu vymazaného též sádlem a vysypaného strouhankou a řádně rozprostřete. Takto dejte vše do rozpálené trouby předpékat na čtvrt hodiny při teplotě cca 180 °C. Nakonec zapečené těstoviny zvané šunkofleky přelijte rozšlehaným vejcem s mlékem a dopékejte asi 10 minut. Podávejte teplé třeba s nakládanou zeleninou. Dobrou chuť!
Zapečené těstoviny 6x jinak: Tagliatelle s lesními houbami
A jaké se nabízí další zapečené těstoviny? Jsou jimi tagliatelle s houbami a uzeným masem. Pakliže jste tedy nasbírali v lese nějaké hřiby, určitě je můžete použít i při přípravě tohoto pokrmu. Zachutná celé vaší rodině.
Potřebné ingredience na zapečené těstoviny s houbami a uzeným masem
-
lesní houby (ideálně čerstvé anebo mražené): 300 gramů
-
tagliatelle: 300 gramů
-
uzené vepřové maso: 300 gramů
-
cibule: 1 kus
-
slunečnicový olej: 2 velké lžíce
-
tvrdý sýr na strouhání (gouda, eidam): 150 gramů
-
mletý kmín (nebo drcený): dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
-
vajíčka: 3 kusy
-
strouhanka: dle potřeby
-
vepřové sádlo: cca 1 lžíce
Recept na zapečené těstoviny s houbami a uzeným masem
Nejprve si oloupejte cibuli, pokrájejte ji najemno a orestujte na troše oleje. Až zesklovatí, přidejte k ní lesní houby pokrájené na kousky. Ty následně duste do změknutí pod poklicí, nezapomeňte průběžně míchat. Také k houbám přidejte kmín, sůl a mletý pepř dle chuti. Dále si dejte vařit v mírně osolené vodě do měkka tagliatelle. Do tekutiny vlijte rovněž trochu oleje, aby se těstoviny nelepily. Po uvaření tagliatelle sceďte a ve velkém hrnci promíchejte s dušenými houbami, cibulí, na kostičky pokrájeným uzeným, s rozšlehanými vejci a s jemně nastrouhaným tvrdým sýrem. Směs navrstvěte do zapékací misky, kterou jste předtím vymazali sádlem a vysypali strouhankou. Pokrm dejte péct do trouby na cca 30 minut při teplotě 170 °C. Hotové zapečené těstoviny vyjměte z trouby a podávejte třeba se zeleninovým salátem. Hodit se budou i jakékoliv studené ochucovací omáčky.
Zapečené těstoviny 6x jinak: Penne se šunkou a růžičkovou kapustou
Pokud potřebujete dodat svému tělu i nějaké ty vitamíny, můžete zvolit k přípravě zapečené těstoviny s růžičkovou kapustou a šunkou. Jsou ovšem nejen zdravé, ale také lahodné.
Potřebné ingredience na zapečené těstoviny se šunkou a růžičkovou kapustou
-
čerstvá růžičková kapusta: 400 gramů
-
penne: 300 gramů
-
sádlo: dle potřeby na vymazání plechu
-
strouhanka: dle potřeby na vysypání plechu
-
šunkový salám: 200 gramů
-
jemně strouhaný sýr gouda (nebo eidam): 100 až 120 gramů
-
smetana na vaření: 200 mililitrů
-
mletý pepř: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
vajíčka: 3 kusy
Recept na zapečené těstoviny se šunkou a růžičkovou kapustou
Začněte tím, že si uvaříte penne do měkka v mírně osolené vodě. Pak těstoviny sceďte a smíchejte spolu se šunkou pokrájenou na menší kostičky. Dále si krátce spařte ve vroucí vodě růžičkovou kapustu (asi 5 až 10 minut). Následně zeleninu vyjměte, ponořte do ledové vody a nakonec sceďte. Kapustičky přidejte k penne se šunkou a směs naneste do zapékací misky vymazané sádlem a vysypané strouhankou. Nyní si připravte zapékací omáčku z rozšlehaných vajec, soli, mletého pepře, smetany na vaření a jemně strouhaného sýra. Vše rovnoměrně nalijte na penne a dejte péct do trouby na půl hodiny při teplotě 170 až 180 stupňů Celsia. Zapečené těstoviny s růžičkovou kapustou a šunkou podávejte teplé. Hodit se bude k pokrmu třeba nakládaná zelenina typu okurky, čalamáda, řepa a podobně. Dobrou chuť přejeme!
Zapečené těstoviny 6x jinak: Fusilli s tuňákem, sýrem a kukuřicí
Máte v oblibě ryby v jakékoliv podobě? Potom vás zcela jistě nadchnou zapečené těstoviny s tuňákem, sýrem a kukuřicí. K jejich přípravě můžete použít jak fusilli, tak třeba i penne, kolínka a podobně. Tak jako tak se budete oblizovat až za ušima!
Potřebné ingredience na zapečené těstoviny s tuňákem, sýrem a kukuřicí
-
těstoviny fusilli: 400 gramů
-
konzervovaná kukuřice: 170 až 180 gramů
-
čerstvá jarní cibule: 3 až 4 stonky
-
tuňáková konzerva (ve vlastní šťávě): 2 až 3 kusy
-
strouhaný čedar anebo gouda: 120 gramů
-
smetana na vaření: 600 mililitrů
-
hořčice typu dijon: 1 malá lžička
-
hladká mouka: 2 velké lžíce
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
-
máslo: 2 velké lžíce
Recept na zapečené těstoviny s tuňákem, sýrem a kukuřicí
Začněte tím, že si fusilli uvaříte do měkka v solené vodě. Pak je sceďte a v hrnci promíchejte spolu s tuňákem z konzervy (slitým), jemně nasekanou jarní cibulí a také s kukuřicí. Dále si rozpalte na pánvi máslo, následně jej zasypte hladkou moukou a pravidelným mícháním vytvořte světlou jíšku. Na tu nalijte smetanu a provařte do zhoustnutí. Nakonec omáčku dochuťte dijonskou hořčicí. Směs přimíchejte k těstovinám a osolte i opepřete dle chuti. Fusilli s tuňákem naneste do zapékací misky anebo plechu vystlaného pečícím papírem, přesypte nahrubo strouhaným sýrem a pečte v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut při teplotě 170 až 180 °C. Zapečené těstoviny podávejte horké třeba s kyselou okurkou. Přejeme vám dobré chutnání!
Zapečené těstoviny 6x jinak: Farfalle s kuřecím masem, rajčaty a paprikou
Farfalle neboli motýlky jsou taktéž v kuchyni oblíbené. S nimi můžete připravit zapečené těstoviny doplněné kuřecím masem, rajčaty a paprikou. Tuto variaci si dozajista zamilujete pro šťavnatost a vydatnost.
Potřebné ingredience na zapečené těstoviny s kuřecím masem, rajčaty a paprikou
-
těstoviny farfalle: cca 400 gramů
-
čerstvá kuřecí prsa: cca 350 gramů
-
česnekové stroužky: 3 až 4 kusy anebo dle chuti
-
cibule: 1 kus
-
bílá paprika: 2 kusy
-
zralá rajčata: 3 kusy
-
smetana na vaření: cca 250 až 300 mililitrů
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
-
sádlo: dle potřeby
-
strouhanka: dle potřeby
-
jemně strouhaný gouda anebo čedar: cca 120 gramů
-
bylinky: dle chuti (hodí se například koriandr, bazalka)
-
rostlinný olej: dle potřeby
Recept na zapečené těstoviny s kuřecím masem, rajčaty a paprikou
Nejprve si kuřecí maso pokrájejte na menší kousky a poté jej opékejte na rozpáleném oleji dozlatova ze všech stran. Také ho osolte, opepřete a ochuťte jemně nasekanými bylinkami dle preferencí i prolisovaným česnekem. Nakonec přidejte očištěné a na kostičky pokrájené papriky a duste pár minut (papriky tak budou stravitelnější). Tuto masovou směs následně odstavte z plotny a vmíchejte do uvařených a scezených těstovin farfalle. Nezapomeňte též přidat loupanou a na půl kolečka krájenou cibuli i omytá a na kousky nakrájená rajčata. Vše naneste do zapékací misky vymazané tukem a vysypané strouhankou. Farfalle s kuřecím masem přelijte smetanou a zasypte strouhaným sýrem. Takto pokrm pečte v troubě asi 20 minut při teplotě 180 °C. Zapečené těstoviny podávejte například s nakládanými kyselými okurkami, s cibulkami, červenou řepou anebo s čalamádou. Dobrou chuť!
Zapečené těstoviny 6x jinak: Vegetariánské penne s brokolicí a sýrem
Na závěr pro vás máme vegetariánské zapečené těstoviny v podobě chutných penne s brokolicí a sýrem. Zamilují si je nejen vegetariáni, ale i masožravci.
Potřebné ingredience na vegetariánské zapečené těstoviny s brokolicí a sýrem
-
těstoviny penne: 400 gramů
-
čerstvá brokolice: 1 kus
-
máslo: podle potřeby
-
sůl: dle chuti
-
mletý černý pepř: dle chuti
-
smetana na vaření: 200 až 250 mililitrů
-
vejce: 2 až 3 kusy
-
mletý muškátový ořech: 1 špetka
-
nahrubo strouhaná mozzarella: 100 gramů
-
nahrubo strouhaný čedar: 100 gramů
Recept na vegetariánské zapečené těstoviny s brokolicí a sýrem
Začněte tím, že si do měkka uvaříte v solené vodě penne. Ty pak sceďte a dejte stranou. Dále si v mírně osolené vodě taktéž uvařte do poloměkka brokolici rozdělenou na menší růžičky. To bude trvat asi 5 až 10 minut. Zeleninu nechte okapat od přebytečné tekutiny a po mírném zchladnutí pokrájejte na menší kusy. Brokolici smíchejte nakonec s těstovinami a do směsi ještě přidejte polovinu strouhaného čedaru i mozzarelly. Vše okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Penne s brokolicí následně naneste do zapékací misky vymazané máslem a přelijte rovnoměrně smetanou smíchanou se zbylým sýrem a vejci. Pokrm pečte v rozpálené troubě asi 15 až 20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Podávejte třeba s oblíbeným dipem. Přejeme dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Zapečené těstoviny 6x jinak: Inspirujte se jednoduchými recepty babiček!