Doplňky stravy: Jaké obtíže mohou pomoci vyřešit proteolytické enzymy?

Doplňky stravy: Jaké obtíže mohou pomoci vyřešit proteolytické enzymy?

Proteolytické enzymy patří mezi trávicí enzymy. Jsou nezbytné pro spoustu důležitých procesů v našem těle. Mimo jiné i pro trávení bílkovin a zároveň i jejich štěpení na menší jednotky – aminokyseliny. Mezi tři hlavní proteolytické enzymy patří pepsin, trypsin a chymotrypsin.

V lidském těle jsou proteolytické enzymy produkovány slinivkou břišní a žaludkem. I když jsou proteolytické enzymy známé nejvíce tím, že napomáhají trávit bílkoviny ve stravě, mají i mnoho dalších nezbytných funkcí. Například jsou potřeba pro buněčné dělení, pro srážení krve nebo pro imunitní funkce

Doplňky stravy: Živočišné i rostlinné proteolytické enzymy

Proteolytické enzymy jsou nezbytné nejen pro lidi, ale i pro rostliny. U nich zajišťují správný růst a vývoj. A také je pomáhají udržovat zdravé, jelikož fungují jako ochrana proti některým škůdcům. Díky tomu mohou doplňky stravy obsahovat jak živočišné, tak i rostlinné enzymy. Což je důležitá informace zejména pro jedince, kteří živočišnou stravu nekonzumují.

Čtěte také:

Proteolytický enzym serrapeptáza

Klíčky jsou vynikajícím zdrojem vitamínů i enzymů. Klíčení semen můžeme provádět i doma

Enzymatický peeling - účinný a šetrný způsob čištění pleti

Doplňky stravy: Proteolytické enzymy a jejich role v organismu

Jak již bylo zmíněno, mezi tři hlavní proteolytické enzymy přirozeně produkované naším zažívacím systémem, se řadí pepsin, trypsin a chymotrypsin. Naše tělo je produkuje, aby pomohlo štěpit bílkoviny (maso, vejce, ryby) na menší částice – aminokyseliny. Teprve ty pak mohou být správně vstřebány a stráveny. Proteolytické enzymy jsou sice k dispozici ve formě doplňků stravy, ale rovněž se v některých potravinách přirozeně vyskytují. 

Doplňky stravy: Proteolytické enzymy v potravinách

Dva z nejlepších potravinových zdrojů proteolytických enzymů jsou papája a ananas. Papája obsahuje enzym papain. Nachází se v listech, kořenech i plodech rostliny. Papain je silný proteolytický enzym. Díky své schopnosti štěpit bílkoviny se už tisíce let se využívá jako změkčovadlo masa. Ananas obsahuje rovněž silný proteolytický enzym – bromelain. Ten se nachází v samotném plodu, ve slupce i v samotné ananasové šťávě. Bromelain byl po staletí využíván domorodými obyvateli Střední a Jižní Ameriky jako přírodní lék na mnoho nemocí. Papain i bromelain je možné tělu dodat prostřednictvím syrového ovoce (papáji a ananasu), případně formou doplňků stravy, kde jsou tyto enzymy v koncentrované formě. Mezi další přírodní zdroje proteolytických enzymů patří také kiwi, zázvor, chřest, kysané zelí, kimchi (fermentované potraviny vůbec), jogurt nebo kefír.

Doplňky stravy: Proteolytické enzymy v tobolkách

Enzymové doplňky stravy jsou k dispozici v mnoha formách. Některé doplňky stravy však obsahují například jen jeden typ proteolytického enzymu, jiné obsahují kombinaci několika. Do směsí se běžně dávají bromelain, papain, pankreatin, trypsin a chymotrypsin. Získávány jsou jak z rostlinných, tak i z živočišných zdrojů. Například trypsin a chymotrypsin pocházejí z prasat a krav. Papain a bromelain jsou vždy výhradně rostlinného původu.

Doplňky stravy: Proteolytické enzymy a jejich zdravotní výhody

Proteolytické enzymy ve formě doplňků stravy je odborníky spojováno s řadou zdravotních výhod. Co všechno tedy umí?

Upraví trávení

Jedním z nejběžnějších využití proteolytických enzymů je zlepšení trávení a vstřebávání bílkovin ve stravě. Substituční terapie pankreatickými enzymy se hojně využívá při léčbě některých onemocnění, například při pankreatické nedostatečnosti, po operaci žaludku apod. Užívání proteolytických enzymů ve formě doplňků stravy prospívá těm, kteří mají nedostatek enzymů. Pomohou správně strávit bílkoviny ve stravě. Hned několik studií na zvířatech prokázalo, že výtažek z kiwi pomáhá zlepšit rozklad a trávení bílkovin, především masa, mléka, sýrů, ryb a vajec. Další studie zase zjistila, že pokud lidé se zažívacími obtížemi užívali přípravek z proteolytickými enzymy, došlo k významnému zlepšení nadýmání, bolestí břicha, pálení žáhy, říhání i ztráty chuti k jídlu.

Může snižovat zánět

Několik studií ukázalo, že proteolytické enzymy jsou účinné také při snižování zánětu a příznaků souvisejících se zánětlivými stavy. Například jedna ze studií zjistila, že injekce proteolytických enzymů chymotrypsinu, trypsinu a serratiopeptidázy potkanům snížila zánět více než aspirin. Rovněž se ukázalo, že některé typy těchto enzymů jsou bezpečnou a účinnou léčbou artritidy. Přehled deseti studií zjistil, že proteolytický enzym bromelain byl účinný při snižování příznaků bolesti, otoků a ztuhlosti kloubů u lidí s osteoartrózou. Další studie zase ukázala, že doplněk stravy obsahující bromelain a trypsin byl při snižování bolesti spojené s osteoartritidou stejně účinný jako běžné protizánětlivé léky. Bromelain rovněž může účinně snižovat zánět a mírnit příznaky u lidí se zánětem vedlejších nosních dutin.

Syndrom dráždivého tračníku a zánětlivé onemocnění střev

Několik studií rovněž prokázalo, že proteolytické enzymy mohou snižovat běžné příznaky spojené se syndromem dráždivého tračníku jako je nadýmání, plynatost, zácpa nebo bolesti břicha. Dále bylo prokázáno i to, že bromelain snižuje zánět u lidí se zánětlivým onemocněním střev, včetně ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby.

Proteolytické enzymy jsou stále pod drobnohledem vědců

Hojení a rychlejší zotavení

Užívání doplňků stravy s proteolytickými enzymy může být účinné při podpůrné léčbě hojení ran. Studie na zvířatech ukázaly, že jak papain, tak bromelain urychlují hojení ran a růst nových tkání, pokud jsou aplikovány přímo na kůži. Rovněž je zjistilo, že proteolytické enzymy zkracují dobu zotavení po operaci. Proteolytické enzymy mohou snižovat otoky i intenzitu bolesti. A eliminuje modřiny.

Proteolytické enzymy v boji proti rakovině

Studie prováděné ve zkumavkách a na zvířatech ukázaly, že by některé proteolytické enzymy mohly pomoci v boji proti rakovinným buňkám. Jedna ze studií ve zkumavce například prokázala, že bromelain zabíjí rakovinné buňky v žaludku a u rakoviny tlustého střeva. Další studie zase ukázala, že jak bromelain, tak papain mohou likvidovat nemocné buňky při rakovině žlučovodů. Ovšem, přesto, že jsou tyto výsledky slibné, je zapotřebí dalších studií na lidech. Teprve pak bude možno dělat nějaké relevantní závěry.

Doplňky stravy: Proteolytické enzymy a nežádoucí účinky

Proteolytické enzymy jsou všeobecně považovány za bezpečné doplňky stravy. Avšak přesto mohou u některých lidí způsobit nežádoucí účinky. Objevit se mohou například problémy s trávením, jako je průjem, nevolnost či zvracení. Důležité je také podotknout, že nežádoucí účinky se objevují především ve chvíli, kdy se užívají vysoké dávky enzymů. Objevit se mohou i alergické reakce. Například lidé, kteří jsou alergičtí na ananas, budou nejspíš alergičtí také na bromelain. Jeho použití tak může způsobit například kožní vyrážku. A riziková může být i nadměrná konzumace potravin, které proteolytické enzymy obsahují. Pokud se přejíte například ananasem nebo kiwi, mohou se objevit poruchy trávení či trávicí obtíže. Krom toho, mohou také proteolytické enzymy, jako je bromelain a papain, reagovat s léky na ředění krve. Papain pak může zvýšit koncentraci určitých antibiotik v krvi. V každém případě užívání doplňků stravy s proteolytickými enzymy, konzultujte se svým ošetřujícím lékařem, která zná váš zdravotní stav.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.