Koottu
Ingredience
- mražený hrášek : 2 hrsti
- menší cuketa půl ks
- cibule : 1 ks
- loupaná žlutá čočka půlka hrnku
- celý bobkový list : 2 ks
- mletá kurkuma : 2 KL
- rostlinný olej : 2 PL
- celá hořčičná semínka : 2 KL
- kokosové máslo : 2 PL
- chilli koření dle chuti
- sůl dle chuti
- mletý římský kmín : 2 KL
- citronová šťáva : 2 PL
- bílý jogurt cca : 3 PL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Koottu – recept
Nejprve si dejte vařit ve vodě žlutou čočku, společně s bobkovým listem a kurkumou. Dále si omyjte a očistěte cuketu a pokrájejte ji na menší kostičky. Tu pak po zhruba pěti až osmi minutách vaření přidejte k čočce a pokračujte ve vaření na středním plamenu dalších deset minut. Dle potřeby můžete ingredience podlít vodou, aby se nepřipalovaly ke dnu hrnce. Nakonec ještě vsypte k surovinám hrášek a povařte asi tři až pět minut, aby byl měkký. Poté pokrm odstavte z plotny.
Dále si ve velké a hluboké pánvi rozpalte trochu oleje a na něm orestujte hořčičná semínka. Po minutě vsypte nasekanou cibulku a dochuťte solí dle preferencí. Nyní si v menší misce připravte směs z povoleného kokosového másla, chilli koření a mletého římského kmínu. Tuto směs pak zakomponujte k restované cibuli, vlijte asi čtyři lžíce studené vody a nechte projít varem. Nakonec k cibulovému základu s kořením vsypte uvařené luštěniny, dochuťte šťávou z citronu, promíchejte, prohřejte a hotové Koottu podávejte třeba s vařenou rýží. Dobrou chuť.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.