Bazalkové pesto
Ingredience
- bazalka: 2 PL
- sůl: 1 KL
- olivový olej: 50 ml
- piniové oříšky: 50 g
- česnek: {2}
- parmazán: 4 PL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Bazalkové pesto - recept
Lístky bazalky opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Dáme je do hmoždíře a rozetřeme je se solí v hladkou hmotu. Osvědčeným postupem je spíše tření lístků o okraje než jejich násilné tlučení ve středu misky. Pomoci si můžeme hrubozrnnou solí, která při tření pomáhá. Jakmile se nám podaří lístky rozmělnit, přidáváme pomalu olej. Vzniklou kaši při přilévání stále mícháme, aby vznikla hladká a krémovitá hmota. Dále přidáváme česnek a nepřestáváme hmotu třít.
Pak přidáme piniové oříšky a všechen parmazán. Všechny suroviny musíme do pesta zapracovat, aby výsledkem byla naprosto hladká hmota. Pesto osolíme a opepříme, ale musíme si dávat pozor – parmazán je již sám o sobě slaný a také česnek dodává svou specifickou chuť.
Takto připravené bazalkové pesto můžeme okamžitě použít do různých druhů pokrmů, ať už se jedná o těstoviny či obložené sendviče, kterým dodá šmrnc. Bazalkové pesto je italským pokrmem, proto bychom měli použít i sýr italské kvality. Vybíráme jej proto pečlivě, nejlépe sýry italského typu Gran.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.