Kefírová buchta
Ingredience
- hladká mouka: 250 g
- moučkový cukr: 120 g
- mleté ořechy: 150 g
- kefír: 500 ml
- olej: 100 ml
- vejce: 1 ks
- kakao: 3 PL
- med: 4 PL
- jedlá soda: 2 KL
- Poleva:
- čokoláda na vaření: 1 ks
- zakysaná smetana: 150 ml
- máslo: 50 g
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Kefírová buchta – recept
V míse smícháme mouku, cukr, kakao a jedlou sodu. V druhé míse promícháme všechny tekuté ingredience, tedy kefír, olej, vejce a med. Tekutou směs postupně přidáváme do té suché a průběžně šleháme tak, aby nám vzniklo hladké těsto bez hrudek. Podle chuti přidáme nasekané oříšky. Vhodné jsou například vlašské nebo lískové ořechy, přidat můžeme i hrst rozinek. Připravené těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v troubě na 160 °C asi 30 minut. V okamžiku, kdy se nám na špejli těsto nebude lepit je kefírová buchta hotová. Po upečení necháme buchtu vychladnout a připravíme si polevu. Čokoládu rozlámeme na menší kousky a spolu s máslem rozehřejeme ve vodní lázni. Když je směs hladká, vmícháme do ní zakysanou smetanu. Čokoládovou polevu můžeme nalít na buchtu samotnou. Kefírová buchta bude ale ještě lepší, pokud ji nejprve potřeme ovocnou marmeládou. Ideální jsou kyselejší příchutě, například višňová nebo rybízová. Na tenkou vrstvu marmelády pak rozetřeme čokoládovou polevu, posypeme zbytkem nasekaných ořechů, necháme ztuhnout a podáváme.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.