Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Kefírová buchta Dezerty
31. 03. 2016 Přečteno: 5111x

Kefírová buchta

Ingredience
- +
  • hladká mouka: 250 g
  • moučkový cukr: 120
  • mleté ořechy: 150 g
  • kefír: 500 ml
  • olej: 100 ml
  • vejce: 1 ks
  • kakao: 3 PL
  • med: 4 PL
  • jedlá soda: 2 KL
  • Poleva:
  • čokoláda na vaření: 1 ks
  • zakysaná smetana: 150 ml
  • máslo: 50 g

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka

Kefírová buchta – recept

V míse smícháme mouku, cukr, kakao a jedlou sodu. V druhé míse promícháme všechny tekuté ingredience, tedy kefír, olej, vejce a med. Tekutou směs postupně přidáváme do té suché a průběžně šleháme tak, aby nám vzniklo hladké těsto bez hrudek. Podle chuti přidáme nasekané oříšky. Vhodné jsou například vlašské nebo lískové ořechy, přidat můžeme i hrst rozinek. Připravené těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v troubě na 160 °C asi 30 minut. V okamžiku, kdy se nám na špejli těsto nebude lepit je kefírová buchta hotová. Po upečení necháme buchtu vychladnout a připravíme si polevu. Čokoládu rozlámeme na menší kousky a spolu s máslem rozehřejeme ve vodní lázni. Když je směs hladká, vmícháme do ní zakysanou smetanu. Čokoládovou polevu můžeme nalít na buchtu samotnou. Kefírová buchta bude ale ještě lepší, pokud ji nejprve potřeme ovocnou marmeládou. Ideální jsou kyselejší příchutě, například višňová nebo rybízová. Na tenkou vrstvu marmelády pak rozetřeme čokoládovou polevu, posypeme zbytkem nasekaných ořechů, necháme ztuhnout a podáváme.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 14 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

ořechová buchta.jpg Dezerty

Ořechová buchta

Cukr utřeme dohladka s vejci. Přidáme kefír a promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a mletými vlašskými ořechy. Všechny suroviny promícháme, mělo by nám vzniknout řídké těsto. Troubu rozehřejeme na…

kefirovy-cokoladovy-dort.jpg Dezerty

Kefírový čokoládový dort

V míse rozmačkáme jeden banán, přidáme vejce a kefír. Ve vodní lázni roztopíme čokoládu s medem. Necháme chvíli vychladnout. Postupně přiléváme kefírovou směs. V další míse smícháme mouku s kakaem, mletými…

velikonocni-mazanec-s-orechy.jpg Dezerty

Velikonoční mazanec s ořechy

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi dvě lžíce cukru, přilejeme třetinu vlažného mléka a hladkou mouku. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Ve velké míse utřeme změklé…

pernik-z-cukety.jpg Dezerty

Perník z cukety

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pečení použijeme mladou cuketu, kterou oloupeme, zbavíme jader a nastrouháme. Vejce rozšleháme s oběma cukry, mouku smícháme s práškem do perníku, kakaem a skořicí. Do mísy k…

Tip na recept

Polévka šmigrustovka

Polévka šmigrustovka

Začněte tím, že si do hrnce nalijete 1 litr a 250 ml studené vody. Do té pak ponořte uzenou krkovici, loupanou cibuli a pikantní klobásu. Také vodu dle chuti osolte, opepřete a začněte vařit na mírnějším…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Domácí škvařené sádlo

Předkrmy a chuťovky: Domácí škvařené sádlo

Sádlo určené na škvaření musí být důkladně očištěno od masa, aby se tyto kousky nepřepalovaly a neznehodnotila se…

Nakládaný zázvor

Ostatní: Nakládaný zázvor

Zázvor nakrájíme na tenké plátky, posypeme solí a necháme odstát 24 hodin. V hrnci smícháme rýžový ocet, vodu,…

Glazovaná mrkev na medu

Přílohy: Glazovaná mrkev na medu

Mrkev očistíme a povaříme na prudkém ohni v osolené vodě asi 3 - 4 minuty. Poté uvařenou mrkev blanšírujeme. Dáme…