Maková bábovka
Ingredience
- polohrubá mouka: 500 g
- moučkový cukr: 60 g
- máslo: 120 g
- žloutky: 2 ks
- mléko: 5 PL
- kvásek ze 30 g droždí
- kůra z poloviny citronu
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
- Na makovou nádivku:
- mletý mák: 220 g
- vanilkový cukr: 3 ks
- mléko: 270 ml
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Maková bábovka - recept
Ve velké míse vyšleháme žloutky s práškovým cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky a opět šleháme. Do směsi přidáme kvásek, citronovou kůru, mouku a vařečkou vypracujeme tužší těsto. To zakryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut odpočinout na teplém místě. Mezitím si vyrobíme nádivku.
Mletý mák smícháme s cukrem a vložíme do malého hrnce. Přilijeme mléko a povaříme, aby byla maková nádivka hustá. Mezitím si přeneseme nakynuté těsto na pomoučený vál a vyválíme ho do obdélníku. Kynuté těsto pomažeme makovou nádivkou a stočíme do válečku (jako když děláme roládu). Váleček přeneseme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Necháme ještě asi 25 minut kynout na teplém místě a dáme péct.
Maková bábovka se peče asi 45 minut na 180 °C.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.