Mrkvová buchta
Ingredience
- mrkev strouhaná: 450 g
- hladká mouka: 280 g
- třtinový cukr: 200 g
- vlašské ořechy: 120 g
- slunečnicový olej: 220 ml
- vanilkový extrakt: 2 KL
- jedlá soda: 2 KL
- prášek do pečiva: 2 KL
- skořice: 2 KL
- vejce: 4 ks
- máslo a mouka na formu
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Mrkvová buchta – recept
Troubu předehřejeme na 180 °C. Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo, ořechy pomeleme, mouku prosejeme. V míse ušleháme vejce, cukr, vanilkový extrakt a olej. V jiné míse smícháme zvlášť mouku, cukr, sodu, prášek do pečiva, skořici a sypkou směs postupně přidáváme do tekuté. Na závěr do těsta vmícháme nastrouhanou mrkev a namleté ořechy. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, těsto do ní nalijeme a dáme péct do předehřáté trouby na přibližně 1 hodinu.
Po hodině špejlí vyzkoušíme, jestli je buchta upečená. Hotovou buchtu vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Mrkvová buchta může mít podobu dortu – korpus můžeme podélně rozříznout na 2 nebo 3 díly a spojit je oblíbeným krémem. Nebo buchtu můžeme potřít polevou, kterou získáme smícháním 100 g moučkového cukru a 4 lžic mléka. Rozetřeme a necháme ztuhnout.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.