![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--detske.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--dieta.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--raw.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlepek.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vegan.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--rychlovky.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--testoviny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--lusteniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezlaktozy.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--maso.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--ryby.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zverina.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--vnitrnosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--gril.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--hravevareni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--luxusni.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--alkohol.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--zavareniny.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--imunita.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--sladkosti.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--bezcukru.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--domaci_pekarna.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--parnihrnec.png)
![](/img/PageModule/RubrikaCustom/Recepty/category__image--prasarny.png)
![Špenátový závin z listového těsta](/img/clanky/35085828925e2f9e4e2d2e5779ed8b9c/fotolia_83143284_xs.jpg)
Špenátový závin z listového těsta
Ingredience
- listové těsto: 1 ks
- listový špenát: 350 g
- česnek - stroužky: 3 ks
- cibule: 1 ks
- vejce: 2 ks
- smetana: 50 ml
- plátkový sýr: 100 g
- strouhaný sýr: 100 g
- hladká mouka
- olivový olej
- sůl
- pepř
- sezamová semínka
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Špenátový závin z listového těsta – recept
Špenát spaříme vroucí vodou a vymačkáme z něj co nejvíce vody. Cibuli si nakrájíme nadrobno a česnek na plátky, čím tenčí, tím lepší.
Na pánvi rozpálíme olej, na kterém zpěníme cibuli, přidáme česnek, po minutě špenát a necháme chvíli dusit. Následně zalijeme špenát smetanou, osolíme, opepříme a necháme smetanu zredukovat. Na závěr přimícháme jedno vejce a nastrouhaný sýr, chvíli prohřejeme, aby sýr povolil. Necháme vychladnout.
Troubu předehřejeme na 200 °C a mezím, co špenátová směs chladne, si připravíme těsto. Vál lehce pomoučíme hladkou moukou a listové těsto rozválíme na šířku asi 2 mm. Na něj vyskládáme plátky sýra a rozetřeme vychladlou špenátovou směs. Smotáme, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky a dáme špenátový závin z listového těsta péct dozlatova asi 25 minut.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.