Vietnamská polévka Pho Bo
Ingredience
- hovězí morkové kosti {250} g
- hovězí kližka (nebo bok) {250} g
- čerstvý zázvor {40} g
- svítek skořice {0,5}
- cibule {0,5}
- hvězdičky badyánu {5}
- tobolky kardamomu {3}
- Do polévky:
- rýžové nudle {200} g
- koriandr
- jarní cibulka {1,5}
- červená cibule {0,5}
- zelená perila (vietnamská máta)
- chilli paprička {1}
- citron {0,5}
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Vietnamská polévka Pho Bo – recept
Kosti dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Poté slijeme, kosti omyjeme a zopakujeme postup. Pokud se na hladině opět objeví tmavá pěna, znovu slijeme a opakujeme. Jedině tak docílíme čistého vývaru, ze kterého vietnamská polévka Pho Bo musí být. Jakmile se tmavá pěna neobjeví, ztlumíme plamen a dále vaříme.
Zázvor podélně rozpůlíme a spolu s rozpůlenou cibulí a kořením vložíme na suchou pánev. Opražíme tak, aby cibule byla na řezu tmavě hnědá. Vše přidáme do vývaru, přidáme 2 lžíce soli a kližku nebo bok. Na mírném plamenu vývar táhneme přibližně pět hodin, pokud se voda bude příliš odpařovat, dolijeme. Nezakrýváme pokličkou a průběžně sbíráme pěnu. Maso vaříme asi dvě hodiny do měkka, poté vyjmeme a necháme vychladnout. Hotový vývar dosolíme a můžeme dochutit vietnamskou rybí omáčkou.
Vietnamská polévka Pho Bo se podává v hlubokých miskách s bylinkami, masem a nudlemi. Rýžové nudle necháme na hodinu namočit ve studené vodě a poté uvaříme dle návodu na obalu. Rozdělíme je do misek, kde ještě nabobtnají.
Na talíř dáme opláchnutou zelenou perilu, na další talíř na klínky nakrájený citrón a nasekanou chilli papričku. Uvařenou kližku nebo bok nakrájíme na tenké plátky a položíme na nudle. Přidáme koriandr, jarní cibulku a červenou cibuli nakrájené na proužky nebo kolečka. Vše zalijeme horkým vývarem a podáváme. Polévku si každý dochutí perilou, citrónem a chilli.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.