Vasilopita
Ingredience
- hladká mouka : 350 g
- polohrubá mouka: 150 g
- kypřící prášek do pečiva: 3 lžičky
- vejce: 5 ks
- měkké máslo : 250 g
- špetka soli
- krupicový cukr: 400 g
- mletý hřebíček: 1 špetka
- mletá skořice: 1 lžička
- pomerančová kůra z: 1 ks
- šťáva z pomeranče: 120 ml
- jedlá soda: 1 lžičky
- vanilkový cukr: 2 balíčky
- koňak dle chuti (např. Metaxa): 80 ml
- mléko: 120 ml
- sekané ořechy dle preferencí: 200 g
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Vasilopita – recept
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 160 až 170 °C. Poté si k ruce vezměte misku a v ní vyšlehejte krupicový cukr s měkkým máslem do pěny. Také přisypte mletou skořici, hřebíček, pomerančovou kůru a vaječné žloutky. Dále s v hrníčku promíchejte pomerančovou šťávu spolu s jedlou sodou a tekutinu vlijte do máslového krému. Nyní vsypte i prosátou mouku, vlijte mléko, koňak a řádně promíchejte. Nakonec všlehejte do těsta i nasekané oříšky, sníh z bílků a máte hotovo. Směs vlijte do koláčové formy vymazané tukem nebo vystlané pečícím papírem a dejte pozvolna péct do horké trouby po dobu jedné hodiny. Podávejte vychladlé, posypané moučkovým cukrem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.