Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!

img
29. 11. 2018 Přečteno: 2670x

Znáte vánoční štolu? Štola je vlastně taková nepečená vánočka z kynutého těsta doplněná různými druhy sušeného nebo kandovaného ovoce a voňavá díky koření a dalším esencím. Kde se vzala a jaké jsou její variace?

Vánoční štola vznikla už ve 15. století 

Historie štoly sahá snad až k roku 1329, ale první zmínky o tradiční drážďanské vánoční štole jsou z Drážďan z roku 1474. Podle jejího tehdejšího německého názvu „Striezel“ (pletenec) se také jmenuje nejstarší německý vánoční trh – Dresdner Striezelmarkt. Přečtěte si, jak slaví Vánoce ve světě

Čtěte také:

Nejlepší vánočka - recept a postup pletení krok za krokem

Ta tradiční drážďanská štola je chráněna registrovanou známkou a toto označení se může používat jen pro štoly upečené v Drážďanech a okolí. Dnes už si to lze stěží představit, ale ze začátku byla štola spíše postní jídlo a použití másla a mléka při jejím pečení bylo zakázáno. Svolení k použití másla musel dát na konci 15. století sám papež.

Štola má tvarem připomínat Ježíška

Tvar štoly má připomínat Ježíška v zavinovačce. Podle tradice se vánoční štola nesmí nakrojit dříve než na Štědrý den po bohoslužbě, aby ochránila dům před neštěstím a nemocemi. Proč se peče štola 3 a více týdnů předem? Přečtěte si o českých vánočních tradicích

Cílem je, aby měla štola možnost natáhnout chuť a vůni ze všech vložených ingrediencí a byla tak výraznější. Podmínkou je uložit ji na chladném místě zabalenou do mikrotenového sáčku.

Vánoční štola má každoročně také svůj festival. Ten se pořádá (kde jinde než) v Drážďanech na druhou adventní neděli. Nejen, že zde můžete vidět a chutnat různé druhy a velikosti štol a koupit si je také domů, ale je připravený i bohatý program – součástí je třeba průvod nesoucí obrovskou štolu.

Druhy štol - kynutá, marcipánová, tvarohová

  • Jako každý recept, i štola se časem vyvíjela a vedle té tradiční má snad každá německá rodina tu svoji verzi, více či méně upravenou, považuje ji za tu nejlepší a dědí ji z generace na generaci.
  • Vedle klasické kynuté štoly tak existují třeba i štola tvarohová nebo plněná marcipánem či mákem, a také třeba kakaová štola. Poradíme vám, jak připravit nejlepší kynuté těsto.
  • V jakékoliv variantě se však vždy jedná o velmi kalorickou pochoutku, která je navíc vždy ještě za tepla bohatě potřená rozpuštěným máslem a obalená v moučkovém cukru, který na ní vytvoří cukrovou krustu.
  • Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, možná budete stát před rozhodnutím, jestli použít tradiční recept, nebo si štolu připravit v nějaké odlehčené verzi.

Tipy, jak na zdravější štolu

  • Běžně obsahuje štola kandované ovoce – to jistě můžete nahradit různými druhy sušeného ovoce, které je také dost sladké.
  • Sušené ovoce doporučujeme předem namočit v teplé vodě (a rozinky zkuste třeba namočit v rumu).
  • Hladkou bílou mouku můžete nahradit například moukou celozrnnou.
  • Nebo si prostě štolu připravte v tradiční variantě, dejte si malý kousek a zapomeňte na chvíli na špatné svědomí, jsou přece Vánoce a po všech přípravách si určitě odměnu zasloužíte.
  • Když si pak ještě zajdete i na svižnější procházku, můžete se odměnit dalším kouskem.

 Tradiční vánoční recepty (2)

Kynutá vánoční štola – recept

  • 1000 g hladká mouka
  • 2 kostky kvasnic
  • 100 g cukr krupice
  • 10 g sůl
  • 2 vejce
  • 125 ml mléko
  • 500 g másla (375 g na pečení a 125 g na potření)
  • 200 g rozinky
  • 100 ml rum
  • 100 g kandovaná citronová a pomerančová kůra
  • 200 g loupané mandle
  • moučkový cukr

Kynutá vánoční štola – postup

  1. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, mléko ohřejeme jen tak, aby bylo vlažné.
  2. Z navážených ingrediencí oddělíme 50 gramů mouky a 10 g cukru a přidáme je do vlažného mléka spolu s kvasnicemi – vytvoříme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
  3. Do mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme cukr a sůl, sypké přísady promícháme a přidáme k nim vejce, nakrájené máslo a připravený kvásek.
  4. Všechny přísady zpracujeme dohromady do jednolitého těsta, které v míse pomoučíme, mísu zakryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě kynout asi 2 hodiny.
  5. Rozinky si můžeme předem namočit do rumu.
  6. Mandle nasekáme (můžeme použít lupínky), případně rozinky a kandovanou kůru také nakrájíme a vše vmícháme do vykynutého těsta.
  7. Těsto rozdělíme na dva díly (budeme mít dvě štoly), které přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
  8. Z každého dílu část na delší straně rozválíme a rozválenou část přeložíme přes nerozválenou část a připravenou štolu necháme ještě dalších 30 minut kynout.
  9. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
  10. Připravené štoly vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme nejprve 30 minut na 170 stupňů a poté ještě dopékáme 20 minut na 130 stupňů.
  11. Rozpustíme máslo a ještě horkou štolu jím po vytažení z trouby potřeme.
  12. Štoly důkladně pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
  13. Vychladlé vánoční štoly pořádně zabalíme do alobalu, aby se k nim nedostal vzduch, a uchováme v chladu.
  14. Po 3 týdnech bude vánoční štola krásně uleželá, vláčná a voňavá.

štola1

Tvarohová vánoční štola – recept

  • 250 g máslo
  • 500 g polohrubá mouka
  • 200 g cukr moučka
  • 100 g vlašské ořechy
  • 250 g měkký tvaroh
  • 50 g rozinky
  • 100 g kandované ovoce
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 3 vejce

Tvarohová vánoční štola – postup

  1. Troubu předehřejeme na 150 stupňů.
  2. Máslo vytáhneme z lednice a necháme změknout.
  3. Ořechy nasekáme na malé kousky, rozinky a případně i větší kusy kandovaného ovoce rozkrojíme na menší kousky.
  4. Na válu smícháme mouku s cukrem a kypřícím práškem, pak přidáme změklé máslo, tvaroh, vejce (jen si jedno necháme na potření), kandované ovoce, rozinky a rukama uhněteme vláčné těsto.
  5. Na pomoučeném válu vyválíme z těsta silnější obdélník a jeho delší strany přeložíme směrem do středu (ne přes sebe).
  6. Na plech položíme pečící papír a štolu na něj přeneseme.
  7. Připravenou štolu potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme ji do předehřáté trouby, kde ji pečeme dozlatova asi 45 minut (na konci špejlí nebo párátkem zkontrolujeme, zda je uvnitř upečená – hotová štola se na špejli nelepí).
  8. Upečenou štolu vyjmeme z trouby a ještě teplou pocukrujeme.
  9. Po vychladnutí štolu nakrájíme a podáváme nebo uchováváme v chladu (není nutné ji nechávat 3 týdny naležet).


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
Další články z rubriky

Voní vám doma purpura? Návod, jak si ji můžete snadno vyrobit

Tiše a ochotně, purpura na plotně voní… Zpívá se v jedné z nejhezčích českých koled. A rozvonět se po vašem bytě či domě může taky. A dokonce si ji můžete i sami namíchat. Purpura totiž není nic jiného než směs...

Návod na homemade velikonoční ozdoby. Dejte koledníkům vlastnoručně malovaná vajíčka

Velikonoční ozdoby nesmí chybět v žádné domácnosti! Zajděte si koupit kvalitní vajíčka a vyrobte si, podle našich návodů, snadné a...

Velikonoce bez chemie! Barvení vajíček - cibulí, řepou, kurkumou, borůvkami i zelím

Barvení vajíček patří mezi symboly Velikonoc. Při barvení vajíček si mnoho z nás jistě vzpomene na vajíčko ozdobené nádhernými, al...

Kouzlo slunovratu v kulisách dneška

Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...

Vyrobte si originální zimní věnec na vchodové dveře, výhradně z přírodních materiálů

Vánoční svátky jsou za námi a vánoční věnec na dveřích, stejně jako vánoční výzdobu budeme odstrojovat na Tři krále. Ale co potom?...

Výroba slaměných ozdob je snadná. Udělejte si slaměné ozdoby jako za starých časů

Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...

Techniky pletení košíků z vrbového proutí a pedigu

V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…

Jak obarvit pedig?

barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu. velký starší hrnec sůl ocet klacík nebo starou vařečku na…

Umělecké kovářství – poznejte tradiční řemeslo a žasněte nad uměním mistrů kovářů

Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...

Zdobení v tradičním kovářství i uměleckém kovářství? Pomocí leptání kovů i chemické oxidace

Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...

Pasířství je řemeslo nejen pro výrobu rytířské výzbroje

Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…

Umělecké kovářství je stejně jako před staletími nenahraditelné řemeslo

Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…

Nemáte prášek do pečiva? Nevadí! Vyrobte si domácí nebo místo něj dejte ingredience, které jej zastoupí

Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...

Upečte si domácí chléb z kvásku: Návod krok za krokem

Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů: Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný Když si domácí…

Retro dezerty: Buchtičky s krémem vás vtáhnou zpět do dětství

Doba přípravy: Do hodiny  Kynutí: 30 minut Pečení: 30 minut Co budete potřebovat na 4 porce: 25 g droždí 80 g krupicového cukru 200 ml…

Domácí medové řezy: Retro dezert, který potěší každý mlsný jazýček

Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat: 450 g hladké mouky 150 g cukru moučka 100 g másla 4 lžíce medu 5 lžic mléka 2 ks vajec 1…

Nemáte prášek do pečiva? Nevadí! Vyrobte si domácí nebo místo něj dejte ingredience, které jej zastoupí

Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...

Vyrobte letos originální vánoční přání pro rodinu, přátele či známé! Zabavíte nejen sebe ale i děti

Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...

Přírodní parfém na míru? Vyrobte si jej snadno sami doma

Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...

Deodorant, repelent nebo opalovací krém? Kosmetika, bez které se v létě neobejdete. Vyrobte si ji za pár korun sami doma

Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...

Intarzie – obrazy, vytvořené vkládáním dřevěných dýh

Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…

Linoryt můžete vyzkoušet nejen na výtvarném kroužku, ale i doma

Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…

Řezbářské techniky a základní nářadí pro řezbářství

Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…

Dřevořezba – řemeslo, u kterého na druhu dřeva záleží

Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…

Optické sklo? Poznejte, jak vzniká brýlové sklo a oční čočky

Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…

Vitráže - výtvarně pojaté skleněné mozaiky známé především z kostelů

První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…

Jak se vyrábí sklo - složitý proces, který zahrnuje tavení, tvarování, chlazení a povrchovou úpravu skla

Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...

Leptání skla – umělecké řemeslo, které zvládnete i vy

Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…

Indiánské oblečení z pohledu historie. Z čeho se svršky vyráběly?

Indiánské oblečení fascinuje lidstvo už od nepaměti. Obzvlášť okouzlena je pak moderní společnost, a není divu. Tento druh oděvů je unikátní a má za sebou velmi zajímavou historii. Současně se také nedá srovnat...

Ušít si vlastní lůžkoviny není vůbec nic náročného. Hravě to zvládne i začátečník. Návod, jak na to

Na kvalitní lůžkoviny bychom měli dbát, jelikož jsou naším každodenním společníkem. V průměru totiž prospíme až třetinu života, te...

Vyrobte si vlastní lapač snů. Zachytí špatné sny a zajistí klidný spánek

Lapač snů je vlastně starý indiánský amulet. Původně pochází od indiánského kmene Ojibwe. Ti jej tehdy vyráběli z vrbového proutí a ze zvířecích šlach. Mezi širokou veřejnost se lapače snů dostávaly někdy v 60....

Vyrobte si: Voňavý nahřívací polštářek do mikrovlnky s bylinkami

V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…

Vyrobte letos originální vánoční přání pro rodinu, přátele či známé! Zabavíte nejen sebe ale i děti

Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...

Přírodní parfém na míru? Vyrobte si jej snadno sami doma

Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...

Deodorant, repelent nebo opalovací krém? Kosmetika, bez které se v létě neobejdete. Vyrobte si ji za pár korun sami doma

Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...

Nahřívací polštářek si můžete při troše trpělivosti vyrobit i sami. Jak na to?

Nahřívací polštářek je velkým pomocníkem, pokud vás pobolívají záda, svaly nebo břicho. Je to bezpečný prostředek, který pomůže bolestivé místo prohřát. Utrácet však za něj nemusíte – můžete si jej totiž jednod...

Oblíbili jste si drahé kameny? Udělejte si z nich originální šperky

Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…

Vyrobte si vlastní šperky z korálků nebo náušnice

Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…

Český granát: Tradiční český drahokam, který učaroval celý svět

Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…

Magický vltavín - vzácný český drahokam s tajemnou historií

Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…