Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!
29. 11. 2018
Přečteno: 2638x
Znáte vánoční štolu? Štola je vlastně taková nepečená vánočka z kynutého těsta doplněná různými druhy sušeného nebo kandovaného ovoce a voňavá díky koření a dalším esencím. Kde se vzala a jaké jsou její variace?
Vánoční štola vznikla už ve 15. století
Historie štoly sahá snad až k roku 1329, ale první zmínky o tradiční drážďanské vánoční štole jsou z Drážďan z roku 1474. Podle jejího tehdejšího německého názvu „Striezel“ (pletenec) se také jmenuje nejstarší německý vánoční trh – Dresdner Striezelmarkt. Přečtěte si, jak slaví Vánoce ve světě.
Ta tradiční drážďanská štola je chráněna registrovanou známkou a toto označení se může používat jen pro štoly upečené v Drážďanech a okolí. Dnes už si to lze stěží představit, ale ze začátku byla štola spíše postní jídlo a použití másla a mléka při jejím pečení bylo zakázáno. Svolení k použití másla musel dát na konci 15. století sám papež.
Štola má tvarem připomínat Ježíška
Tvar štoly má připomínat Ježíška v zavinovačce. Podle tradice se vánoční štola nesmí nakrojit dříve než na Štědrý den po bohoslužbě, aby ochránila dům před neštěstím a nemocemi. Proč se peče štola 3 a více týdnů předem? Přečtěte si o českých vánočních tradicích.
Cílem je, aby měla štola možnost natáhnout chuť a vůni ze všech vložených ingrediencí a byla tak výraznější. Podmínkou je uložit ji na chladném místě zabalenou do mikrotenového sáčku.
Vánoční štola má každoročně také svůj festival. Ten se pořádá (kde jinde než) v Drážďanech na druhou adventní neděli. Nejen, že zde můžete vidět a chutnat různé druhy a velikosti štol a koupit si je také domů, ale je připravený i bohatý program – součástí je třeba průvod nesoucí obrovskou štolu.
Druhy štol - kynutá, marcipánová, tvarohová
- Jako každý recept, i štola se časem vyvíjela a vedle té tradiční má snad každá německá rodina tu svoji verzi, více či méně upravenou, považuje ji za tu nejlepší a dědí ji z generace na generaci.
- Vedle klasické kynuté štoly tak existují třeba i štola tvarohová nebo plněná marcipánem či mákem, a také třeba kakaová štola. Poradíme vám, jak připravit nejlepší kynuté těsto.
- V jakékoliv variantě se však vždy jedná o velmi kalorickou pochoutku, která je navíc vždy ještě za tepla bohatě potřená rozpuštěným máslem a obalená v moučkovém cukru, který na ní vytvoří cukrovou krustu.
- Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, možná budete stát před rozhodnutím, jestli použít tradiční recept, nebo si štolu připravit v nějaké odlehčené verzi.
Tipy, jak na zdravější štolu
- Běžně obsahuje štola kandované ovoce – to jistě můžete nahradit různými druhy sušeného ovoce, které je také dost sladké.
- Sušené ovoce doporučujeme předem namočit v teplé vodě (a rozinky zkuste třeba namočit v rumu).
- Hladkou bílou mouku můžete nahradit například moukou celozrnnou.
- Nebo si prostě štolu připravte v tradiční variantě, dejte si malý kousek a zapomeňte na chvíli na špatné svědomí, jsou přece Vánoce a po všech přípravách si určitě odměnu zasloužíte.
- Když si pak ještě zajdete i na svižnější procházku, můžete se odměnit dalším kouskem.
Kynutá vánoční štola – recept
- 1000 g hladká mouka
- 2 kostky kvasnic
- 100 g cukr krupice
- 10 g sůl
- 2 vejce
- 125 ml mléko
- 500 g másla (375 g na pečení a 125 g na potření)
- 200 g rozinky
- 100 ml rum
- 100 g kandovaná citronová a pomerančová kůra
- 200 g loupané mandle
- moučkový cukr
Kynutá vánoční štola – postup
- Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, mléko ohřejeme jen tak, aby bylo vlažné.
- Z navážených ingrediencí oddělíme 50 gramů mouky a 10 g cukru a přidáme je do vlažného mléka spolu s kvasnicemi – vytvoříme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
- Do mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme cukr a sůl, sypké přísady promícháme a přidáme k nim vejce, nakrájené máslo a připravený kvásek.
- Všechny přísady zpracujeme dohromady do jednolitého těsta, které v míse pomoučíme, mísu zakryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě kynout asi 2 hodiny.
- Rozinky si můžeme předem namočit do rumu.
- Mandle nasekáme (můžeme použít lupínky), případně rozinky a kandovanou kůru také nakrájíme a vše vmícháme do vykynutého těsta.
- Těsto rozdělíme na dva díly (budeme mít dvě štoly), které přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
- Z každého dílu část na delší straně rozválíme a rozválenou část přeložíme přes nerozválenou část a připravenou štolu necháme ještě dalších 30 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
- Připravené štoly vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme nejprve 30 minut na 170 stupňů a poté ještě dopékáme 20 minut na 130 stupňů.
- Rozpustíme máslo a ještě horkou štolu jím po vytažení z trouby potřeme.
- Štoly důkladně pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
- Vychladlé vánoční štoly pořádně zabalíme do alobalu, aby se k nim nedostal vzduch, a uchováme v chladu.
- Po 3 týdnech bude vánoční štola krásně uleželá, vláčná a voňavá.
Tvarohová vánoční štola – recept
- 250 g máslo
- 500 g polohrubá mouka
- 200 g cukr moučka
- 100 g vlašské ořechy
- 250 g měkký tvaroh
- 50 g rozinky
- 100 g kandované ovoce
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 3 vejce
Tvarohová vánoční štola – postup
- Troubu předehřejeme na 150 stupňů.
- Máslo vytáhneme z lednice a necháme změknout.
- Ořechy nasekáme na malé kousky, rozinky a případně i větší kusy kandovaného ovoce rozkrojíme na menší kousky.
- Na válu smícháme mouku s cukrem a kypřícím práškem, pak přidáme změklé máslo, tvaroh, vejce (jen si jedno necháme na potření), kandované ovoce, rozinky a rukama uhněteme vláčné těsto.
- Na pomoučeném válu vyválíme z těsta silnější obdélník a jeho delší strany přeložíme směrem do středu (ne přes sebe).
- Na plech položíme pečící papír a štolu na něj přeneseme.
- Připravenou štolu potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme ji do předehřáté trouby, kde ji pečeme dozlatova asi 45 minut (na konci špejlí nebo párátkem zkontrolujeme, zda je uvnitř upečená – hotová štola se na špejli nelepí).
- Upečenou štolu vyjmeme z trouby a ještě teplou pocukrujeme.
- Po vychladnutí štolu nakrájíme a podáváme nebo uchováváme v chladu (není nutné ji nechávat 3 týdny naležet).
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Tiše a ochotně, purpura na plotně voní… Zpívá se v jedné z nejhezčích českých koled. A rozvonět se po vašem bytě či domě může taky. A dokonce si ji můžete i sami namíchat. Purpura totiž není nic jiného než směs...
Velikonoční ozdoby nesmí chybět v žádné domácnosti! Zajděte si koupit kvalitní vajíčka a vyrobte si, podle našich návodů, snadné a...
Barvení vajíček patří mezi symboly Velikonoc. Při barvení vajíček si mnoho z nás jistě vzpomene na vajíčko ozdobené nádhernými, al...
Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...
Vánoční svátky jsou za námi a vánoční věnec na dveřích, stejně jako vánoční výzdobu budeme odstrojovat na Tři krále. Ale co potom?...
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu.
velký starší hrnec
sůl
ocet
klacík nebo starou vařečku na…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...
Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
Indiánské oblečení fascinuje lidstvo už od nepaměti. Obzvlášť okouzlena je pak moderní společnost, a není divu. Tento druh oděvů je unikátní a má za sebou velmi zajímavou historii. Současně se také nedá srovnat...
Na kvalitní lůžkoviny bychom měli dbát, jelikož jsou naším každodenním společníkem. V průměru totiž prospíme až třetinu života, te...
Lapač snů je vlastně starý indiánský amulet. Původně pochází od indiánského kmene Ojibwe. Ti jej tehdy vyráběli z vrbového proutí a ze zvířecích šlach. Mezi širokou veřejnost se lapače snů dostávaly někdy v 60....
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...
Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...
Nahřívací polštářek je velkým pomocníkem, pokud vás pobolívají záda, svaly nebo břicho. Je to bezpečný prostředek, který pomůže bolestivé místo prohřát. Utrácet však za něj nemusíte – můžete si jej totiž jednod...
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…
Diskuse k článku
RE : Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!