Boží milosti by neměly dle tradice chybět na velikonočně vyzdobeném stole. 3 recepty, které vám s jejich přípravou pomohou
Boží milosti s oblibou pekly na Velikonoce babičky a prababičky ze všech koutů Česka. Tohle sladké a chutné pečivo se však stalo populárním i při masopustních oslavách. Kromě jiného měly boží milosti lidem přinášet i prosperitu a štěstí, proto se dávaly čerstvě upečené rodičům po narození prvního potomka anebo třeba mladým lidem, kteří se chtěli vzít. V tomto případě se ovazovaly červenou stuhou kolem zápěstí snoubenců.
Dnes se již boží milosti nepečou s jistou pravidelností na velikonoční svátky (hospodyňky dávají přednost spíš mazancům a beránku), ale pokud se chcete navrátit k původním tradicím našich babiček a prababiček, můžete si pečivo připravit pomocí jednoho z těchto tří jednoduchých babičkovských receptů.
Boží milosti na velikonočním stole: Podle babičky Aničky
Na tyto křehké boží milosti podle babičky Aničky nepotřebujete příliš ingrediencí. Výtečné je pečivo nejen k šálku kávy, ale třeba i k ovocnému čaji nebo k horkému kakau.
Potřebné ingredience na boží milosti podle babičky Aničky
- hladká mouka: 500 g
- tuzemský rum: cca 40 ml
- sůl: 1 špetka
- smetana ke šlehání: 1 kelímek
- vajíčka: 3 ks
- vaječné žloutky: 3 ks
- moučkový cukr: dle potřeby na obalování pečiva
- vanilkový cukr: dle preferencí k ochucení moučkového cukru
- slunečnicový olej: dle potřeby ke smažení
Recept na boží milosti podle babičky Aničky
V hlubší míse si promíchejte prosátou hladkou mouku spolu s celými vejci a žloutky. Poté přilijte rum, smetanu ke šlehání, vsypte špetku soli a vypracujte hladké a vláčné těsto. To vyválejte na pomoučeném vále na plát, z kterého vykrajujte různé tvary pomocí rádla na pizzu. Připravené kousky následně smažte v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran a po usmažení ihned obalujte v moučkovém cukru ochuceném tím vanilkovým. Boží milosti podle babičky Aničky konzumujte po vychladnutí. Přejeme vám dobrou chuť.
Boží milosti na velikonočním stole: Podle babičky Vlasty
Následující boží milosti podle babičky Vlasty jsou poněkud odlišné ve složení. Obsahují totiž kromě jiného i vepřové sádlo. Jsou však velmi lahodné i tak. Přesvědčte se a upečte si je třeba hned.
Potřebné ingredience na přípravu božích milostí podle babičky Vlasty
- hladká mouka: ½ kg
- mléko: ¼ l
- vepřové sádlo nesolené: 6 velkých lžic
- vajíčko: 1 ks
- moučkový cukr: dle potřeby na obalení pečiva
- jemně pomletá skořice: asi 1 velká lžíce k ochucení moučkového cukru
- slunečnicový olej: dle potřeby na smažení
Recept na boží milosti podle babičky Vlasty
Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku a tu promíchejte spolu s třemi lžícemi změklého vepřového sádla. Také přidejte vajíčko, mléko a vypracujte ideálně rukama hladké homogenní těsto polotuhé konzistence. To zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice na cca čtvrt hodiny. Po uplynutí doby jej vyjměte, vyválejte na pomoučeném vále v plát silný asi půl centimetru a přetřete rozpuštěným a zchladlým sádlem (zbylé tři lžíce). Posléze plát přehněte a opět vyválejte. Postup opakujte alespoň 2x. Dále těsto dejte na posledních deset minut chladit, a nakonec z půlcentimetrového plátu vykrajujte pásy dlouhé asi 5 cm a široké asi 3 cm. Avšak boží milosti můžete tvořit v jakémkoliv tvaru. Kousky těsta smažte v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran a obalujte v moučkovém cukru ochuceném skořicí. Podávejte zchladlé třeba s cappuccinem nebo čajem. Dobré chutnání.
Boží milosti na velikonočním stole: Podle babičky Šárky
Šárčiny boží milosti jsou rovněž výtečné. Křehkost těstu dodá především máslo v receptuře. Inspirujte se babičkovským receptem, který nemá konkurenci.
Potřebné ingredience na přípravu božích milostí podle babičky Šárky
- hladká mouka: ½ kg
- kvalitní máslo: 2 lžíce
- tuzemský rum: 1 až 2 lžičky
- jedlá soda: 1 lžíce
- vajíčka: 4 ks
- slunečnicový olej: 2 lžíce + dle potřeby na smažení pečiva
- sůl: 1 špetka
- moučkový cukr: dle potřeby na obalování
Recept na boží milosti podle babičky Šárky
Začněte tím, že si do mísy prosejete hladkou mouku a promícháte ji s dvěma lžícemi slunečnicového oleje a dvěma lžícemi rozpuštěného a mírně zchladlého másla. Poté přidejte i rum, vejce, sůl, jedlou sodu a vypracujte vláčné a homogenní těsto na boží milosti. To zabalte do sáčku a dejte na 60 minut chladit do ledničky. Nakonec jej vyjměte, vyválejte na pomoučeném vále v asi půlcentimetrový plát a vykrajujte čtverečky nebo jiné tvary dle libosti pomocí rádla na pizzu. Kousky smažte v rozpáleném slunečnicovém oleji a obalujte následně v moučkovém cukru. Podávejte nejen s kávou a čajem, ale klidně i s pivem, jako za dávných dob (v tomto případě však vynechejte obalování v cukru). Dobré chutnání!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Boží milosti by neměly dle tradice chybět na velikonočně vyzdobeném stole. 3 recepty, které vám s jejich přípravou pomohou