Domácí marmelády podle babiček poněkud netradičně. Jakou ze čtyř chutí se potěšíte?

img

Domácí marmelády můžete tvořit kdykoliv v roce, nejen po letní sklizni ovoce na zahradě. Dají se totiž vařit i ze surovin celoročně dostupných v jakémkoliv obchůdku. Nejlepší volbou jsou pak samozřejmě farmářské trhy, kde na ovoce natrefíte v té nejčerstvější a nekvalitnější podobě. Až se konečně odhodláte pro svůj marmeládový den, neváhejte a inspirujte se následujícími recepty.

Je obecně známé, že domácí marmelády se vaří s oblibou například z jahod, jablek, hrušek, meruněk, rybízu, broskví nebo i z třešní a višní. Málokdo ale používá třeba osvěžující citrusy a velmi netradiční ingredience. Připravte si sladkou ovocnou pochoutku společně s námi podle neobvyklých babičkovských receptur. Budete mile překvapeni z výsledných chutí.

Domácí marmelády podle babiček: Netradiční mandarinková s whisky

Alkohol v podobě whisky učiní z domácí marmelády velmi netradiční pochoutku, které ovšem propadnete. Zkuste provonět svůj domov například svěžími klementinkami.

Čtěte také:

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

Na přípravu domácí marmelády z klementinek a whisky si obstarejte tyto ingredience (na cca 4 velké sklenice):

  • bio klementinky (chemicky neošetřené): 10 větších kusů
  • bio citrony (chemicky neošetřené): 2 velké kusy
  • voda: 1 a ½ litru
  • krystalový cukr: 1 kilogram
  • třtinový cukr: 150 gramů
  • kvalitní whisky: 100 mililitrů

Recept na domácí marmeládu z klementinek a whisky

Začněte tím, že si řádně vysterilizujete sklenice, v kterých pak domácí marmelády budete uchovávat. Následně na to klementinky řádně omyjte vodou a rozpulte ostrým nožem. Z ovoce vymačkejte šťávu do středně velkého hrnce. Také vyjměte z kůry dužinu, zabalte ji do plátýnka, pevně utěsněte a umístěte do šťávy v hrnci. Dále zakápněte citronovou šťávou ze dvou kusů citronů a vsypte najemno pokrájenou mandarinkovou kůru. Pokud budete chtít mírně nahořklou marmeládu, je možné vsypat i trochu citronové kůry. Nakonec vše přelijte litrem a půl vody a suroviny vařte pod poklicí asi 45 minut (dokud nezměkne kůra z klementinek). Po uplynutí doby varu vyjměte z nádoby plátýnko s dužinou a pečlivě jej vymačkejte. Pak už jen dokončujte ovocnou směs na mírnějším plamenu a postupně přidejte oba druhy cukrů. Svařte asi 50 minut a občas promíchejte. V poslední fázi přilijte whisky a nechte probublávat dalších pět minut. Po desetiminutovém chladnutí navrstvěte naběračkou marmeládu do sklenic, pevně utěsněte víčky a nechte vychladnout. Hotové produkty skladujte ve sklepě, spíži nebo v lednici. Pro vyšší trvanlivost lze nádoby ještě zavařit.

Domácí marmelády podle babiček: Netradiční limetová s ginem

Mezi netradiční domácí marmelády můžeme rozhodně zařadit i tu limetovou s ginem. Je velice osvěžující chuti a má i krásnou barvu. Věnovat takový produkt můžete klidně i k narozeninám či pod stromeček.

Potřebné ingredience na přípravu limetové domácí marmelády (na cca 14 malých sklenic po 135 ml):

  • čerstvé bio limety (chemicky neošetřené): 675 gramů
  • voda: 1 litr a 750 mililitrů
  • krystalový cukr: 1 kilogram a 400 gramů
  • gin: 70 mililitrů

Recept na limetovou domácí marmeládu s ginem

Nejprve si překrojte na poloviny limety a do středně velkého hrnce je odšťavněte. Dužinu následně vydlabejte, rozmělněte v mixéru a umístěte do uzavíratelného sítka nebo plátýnka. Pevně uvažte a vložte do limetové šťávy v nádobě. V další fázi si pokrájejte kůru z limetek na velmi tenké proužky,  vsypte ji do šťávy a vše přelijte vodou. Takto nechte suroviny stát přes noc při pokojové teplotě, aby kůra změkla. Další den začněte na mírném plamenu směs vařit po dobu dvou hodin. Po uplynutí této doby přidejte do tekutiny krystalový cukr a vařte do zhoustnutí. Ke konci ještě zakápněte ginem a důkladně promíchejte vařečkou. V této fázi naneste směs do sklenic, zavíčkujte a nechte zchladnout. Až limetovou dobrotu ochutnáte, jistě ji zařadíte mezi nejoblíbenější domácí marmelády z netradičních surovin. Skvěle pomazánka z ovoce vynikne na opečeném či čerstvém toustu.

Domácí marmelády oceníte například ke snídani s toustem.

Domácí marmelády podle babiček: Netradiční malinová s hořkou čokoládou

A nyní zajásají ti, kteří milují vše čokoládové. Mezi netradiční domácí marmelády se řadí i ta malinová s hořkou čokoládou, které prostě nelze odolat. Recept je velmi snadný a zvládne ho i začátečník.

Potřebné ingredience na přípravu domácí marmelády s malinami a hořkou čokoládou

  • čerstvé maliny: 800 gramů
  • krystalový cukr: 700 gramů
  • citronová šťáva: 4 lžíce
  • hořká čokoláda (70 %): 70 gramů

Recept na malinovou domácí marmeládu s čokoládou

Začněte tím, že si operete ve vodě maliny, pak je usušte papírovými utěrkami a umístěte do hrnce. Vsypte k ovoci krystalový cukr, zakápněte citronovou šťávou a zahřívejte směs na středním plamenu, dokud se cukr nerozpustí a maliny nerozvaří. To bude trvat několik minut. Asi po 15 minutách přidejte do směsi i nalámanou hořkou čokoládu, nechte rozpustit a vařečkou propojte s ovocem. Nyní nastává závěrečná fáze domácí marmelády z malin a čokolády. K ruce si vezměte sterilizované sklenice (asi 4 o objemu 250 ml) a naplňte je ovocnou pomazánkou. Nechte zchladnout a uchovávejte v lednici nebo sklepě, kde vydrží cca 10 měsíců. Po otevření ponechejte v chladničce nejdéle dva měsíce. Tuhle laskominu ocení hlavně děti ke snídani se sladkým pečivem.

Domácí marmelády podle babiček: Netradiční pomerančová s grepem a pistáciemi

Když už máme na paškále netradiční domácí marmelády, nelze opomenout ani tu z pomerančů, grepů a pistácií. Svěží chuť této ovocné pomazánky si zamilujete. Pistácie pak dodají pochoutce na křupavosti.

Potřebné ingredience na přípravu domácí marmelády z pomerančů (na cca 6 sklenic o objemu 150 ml)

  • pomeranče: 600 gramů
  • grapefruity: 350 g
  • želírovací cukr: 40 gramů
  • krystalový cukr: 500 gramů
  • loupané a nesolené pistácie (jemně nasekané): 50 gramů

Recept na domácí marmeládu z pomerančů, grepů a pistácií

Začněte tím, že si pomeranče a grepy přepůlíte a vymačkáte z nich šťávu do hrnce. Posléze ovoce oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky. Dužinu vložte do šťávy a také přisypte želírovací cukr, krystalový cukr a vařte na středním plamenu několik minut, než směs zhoustne. Nakonec vsypte najemno drcené pistácie, promíchejte a máte hotovo. Směs následně nalijte do sterilizovaných nádob, zavíčkujte a nechte zchladnout. Citrusové domácí marmelády nebudete mít nikdy dost! Je výtečná. Uchovávejte ji na temném a chladném místě.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.