Houbové koření po domácku 8x jinak: Vyzkoušejte snadné recepty na všestranné směsi lahodné chuti!

img

Houbové koření můžete samozřejmě zakoupit hotové v obchodě, to domácí má však poněkud jiný rozměr – obzvlášť, když si do něj houby sami nasbíráte a nasušíte. Pokud jste tedy byli s lesním úlovkem úspěšní a máte dostatečné zásoby sušených hříbků, křemenáčů či jiných hub, inspirujte se našimi výtečnými kořenícími směsmi, které velice rádi uskladníte do svých kulinářských zásob. Vaření pokrmů bude jedna radost!

Připravili jsme pro vás osm velice snadných receptů na houbové koření, které voní jak po známých bylinkách, tak třeba po aromatickém česneku či intenzivní cibuli. Ať už se tedy pustíte do kuchtění polévky, omáčky nebo třeba rizota, oceníte mnoho z těchto voňavých směsí. Zaboduje u vás ta s rozmarýnem a bobkovým listem nebo dáte spíše přednost té pikantní s chilli a uzenou paprikou?

JEDNODUCHÉ HOUBOVÉ KOŘENÍ

Na úvod začneme velice jednoduchým základním houbovým kořením, které má univerzální upotřebení. Hodí se do houbových omáček, polévek, rizot a těstovinových jídel. Stačí přidat lžičku během vaření pro výraznou houbovou chuť.

Čtěte také:

Houbaření: Jak houby konzervovat a co z lahodných hub připravit?

Potřebné ingredience na jednoduché houbové koření

  • 100 g sušených hub (nejlépe hříbky nebo směs lesních hub)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře

RECEPT na jednoduché houbové koření

  1. Sušené houby rozemelte v mixéru nebo mlýnku na jemný prášek.
  2. Přidejte sůl, mletý pepř a dobře promíchejte.
  3. Jednoduché houbové koření nakonec přesypte do suché vzduchotěsné sklenice a uchovávejte na tmavém a suchém místě nejdéle 6 měsíců.

AROMATICKÉ HOUBOVÉ KOŘENÍ S TYMIÁNEM A ČESNEKEM

Toto houbové koření s aroma tymiánu a česneku je ideální k ochucení brambor, kuřecího masa nebo zeleninových pokrmů. Hodí se také do marinád nebo na grilování.

Potřebné ingredience na aromatické houbové koření s tymiánem a česnekem

  • 100 g sušených hub
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička soli

RECEPT na aromatické houbové koření s tymiánem a česnekem

  1. Sušené houby rozemelte na prášek.
  2. Přidejte sušený tymián, česnekový prášek, sůl a vše promíchejte.
  3. Směs aromatického houbového koření uložte do vzduchotěsné sklenice, dobře zavíčkujte a skladujte v temnu a suchu nejdéle 6 měsíců.

PIKANTNÍ HOUBOVÉ KOŘENÍ S CHILLI A UZENOU PAPRIKOU

Domácí houbové koření s chilli a uzenou paprikou ocení zejména milovníci ostřejších pokrmů. Použít ho můžete třeba k vaření chilli con carne a jiných mexických jídel.

Potřebné ingredience na pikantní houbové koření s chilli a uzenou paprikou

  • 100 g sušených hub
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 lžička soli

RECEPT na pikantní houbové koření s chilli a uzenou paprikou

  1. Sušené houby rozemelte na jemný prášek.
  2. Přidejte chilli koření, mletou uzenou papriku, sůl a vše promíchejte.
  3. Pikantní houbové koření uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte na suchém i temném místě nejdéle půl roku.

HOUBOVÉ KOŘENÍ S PARMEZÁNEM

Toto lahodné houbové koření s parmezánem si zamilujete, pokud rádi vaříte a jíte smetanové omáčky. Hodí se však i na dochucení těstovin před zapékáním nebo na posypání zeleniny před pečením. Jídlu dodá na krémové chuti.

Potřebné ingredience na houbové koření s parmezánem

  • 80 g sušených hub
  • 20 g sušeného parmezánu (můžete si jej nastrouhat a usušit doma)
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička soli

RECEPT na houbové koření s parmezánem

  1. Sušené houby a parmezán rozemelte na jemný prášek.
  2. Přidejte petrželku, sůl a důkladně promíchejte.
  3. Houbové koření s parmezánem uložte do nádoby s pevným uzávěrem a uchovávejte ideálně v lednici či na jiném dostatečně chladném a temném místě nejdéle 3 měsíce – kvůli parmezánu.

Sušené houby jsou skvělé i samotné - třeba do bramboračky.

ITALSKÉ HOUBOVÉ KOŘENÍ S BAZALKOU A OREGANEM

Milujete italskou kuchyni? Pak vám v kuchyňských zásobách nemůže chybět následující houbové koření s voňavými bylinkami typu bazalka a oregano. Směsí lze ochutit jak pizzu, tak třeba rajčatové omáčky, lasagne nebo zeleninu před grilováním.

Potřebné ingredience na italské houbové koření s bazalkou a oreganem

  • 100 g sušených hub
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička soli

RECEPT na italské houbové koření s bazalkou a oreganem

  1. Sušené houby rozemelte na jemný prášek.
  2. Přidejte sušené oregano, bazalku, sušenou cibuli, sůl a důkladně promíchejte.
  3. Houbové koření s bylinkami a cibulí uložte do vzduchotěsné a uchovávejte na suchém i temném místě nejdéle 6 měsíců.

LESNÍ HOUBOVÉ KOŘENÍ S ROZMARÝNEM A BOBKOVÝM LISTEM

Vaříte-li s oblibou guláše, houbové omáčky nebo rádi připravujete zvěřinu na různé způsoby, bude se vám hodit lesní houbové koření s rozmarýnem a bobkovým listem. Dodá vašim pokrmům výjimečnou a intenzivní chuť, která vás opět zavede do voňavého lesa.

Potřebné ingredience na lesní houbové koření s rozmarýnem a bobkovým listem

  • 100 g sušených hub
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička mletého bobkového listu
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička soli

RECEPT na lesní houbové koření s rozmarýnem a bobkovým listem

  1. Nejprve rozemelte sušené houby na jemný prášek.
  2. Poté k houbám přidejte sušený rozmarýn, bobkový list, mletý černý pepř, sůl a dobře promíchejte.
  3. Lesní houbové koření nakonec přesypte do vzduchotěsné nádoby a umístěte na suché i temné místo. Skladujte nejdéle 6 měsíců.

HOUBOVÉ KOŘENÍ S ČESNEKEM A PAPRIKOU

Houbové koření ovoněné česnekem a paprikou využijete především k ochucení pečených mas, grilované zeleniny nebo do marinád. Dodá pokrmům příjemně pikantní houbovou chuť.

Potřebné ingredience na houbové koření s česnekem a paprikou

  • 100 g sušených hub
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička soli

RECEPT na houbové koření s česnekem a paprikou

  1. Sušené houby rozemelte na prášek.
  2. Přidejte mletou papriku, česnekový prášek, sůl a důkladně promíchejte.
  3. Houbové koření s česnekem a paprikou uchovávejte v suché a vzduchotěsné nádobě na temném a chladném místě nejdéle 6 měsíců.

HOUBOVÉ KOŘENÍ SE SUŠENÝMI RAJČATY

A na závěr tu máme opět něco pro milovníky italské kuchyně. Houbové koření se sušenými rajčaty a bazalkou je velice lahodné a dodá jakémukoliv jídlu jemnou sladkokyselou chuť – především díky rajčatům. Ideální je na těstoviny, bruschettu nebo pizzu.

Potřebné ingredience na houbové koření se sušenými rajčaty

  • 80 g sušených hub
  • 20 g sušených rajčat
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička soli

RECEPT na houbové koření se sušenými rajčaty

  1. Sušené houby a sušená rajčata rozemelte na jemný prášek.
  2. Přidej bazalku, česnekový prášek, sůl a dobře promíchejte.
  3. Houbové koření s nádechem Itálie uchovávejte v uzavřené nádobě na suchém, temném i chladném místě – nejdéle půl roku.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.