Staročeská jídla z jižních Čech: Uvaříte si kočičí svatbu, houbovec, cácorku anebo vynikající kulajdu?
![img](/img/clanky/2ba24efb597af4b4cce0d600758dd9e0/kulajda-5739551_1920.jpg)
Staročeská jídla mají bezesporu svou tradici. Na některých místech republiky se vaří dodnes. Znáte konkrétní krajové speciality? Pokud ne, můžete si nyní obohatit svůj domácí receptář o další skvělé tipy z jižních Čech. Pod prapodivnými názvy se skrývají lahodné pokrmy, kterými nasytíte i ty největší jedlíky.
Mezi jihočeská staročeská jídla můžeme zařadit například kočičí svatbu, což je v podstatě velmi zdravá směs z krup a hrachu. Radost si však mohou udělat i milovníci bezmasých pokrmů s houbovcem, který se bude hodit nejen na oběd, ale i na odpolední svačinu. A když vás nenadchne ani jeden z uvedených receptů, vsadit lze ještě na cácorku či kulajdu.
Staročeská jídla z jižních Čech: Kočičí svatba
Pod velmi zvláštním až poetickým názvem kočičí svatba se skrývá vydatný pokrm, který s oblibou vařily naše praprababičky a prababičky. Staročeská jídla v této podobě ovšem chutnají i dnes. Připravte si zdravou dobrotu třeba k rychlému nedělnímu obědu.
Potřebné ingredience na pokrm zvaný kočičí svatba
-
kroupy: 200 gramů
-
česnekové stroužky: 3 kusy
-
sušená majoránka: dle chuti
-
vepřové sádlo: cca 80 gramů
-
zelený hrách: 300 gramů
-
bobkový list: 1 kus
-
drcený kmín: dle chuti
-
cibule: 1 kus
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
-
kousek uzeného masa nebo slaniny
Recept na staročeský pokrm zvaný kočičí svatba
Ideální bude, když začněte den předem. Měli byste totiž propláchnout a namočit do studené vody hrách. Druhý den jej uvařte do měkka v mírně osolené vodě s bobkovým listem. Také je potřeba proprat ve vodě kroupy a uvařit je. To by mělo trvat nejdéle 10 až 20 minut, záleží na velikosti krup. Do hrnce se solenou vodou kromě jiného přidejte i 20 až 25 gramů vepřového sádla. Nyní si k ruce vezměte pánev a na ní rozpalte zbývající sádlo. Posléze na tuku restujte jemně pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájené uzené maso. Po chvíli přidejte i prolisované česnekové stroužky, okořeňte drceným kmínem, majoránkou, solí, pepřem a řádně promíchejte. Na závěr ke směsi vložte i vařený a okapaný hrách, uvařené kroupy a řádně promíchejte. V tuto chvíli je vaše kočičí svatba, která se řadí mezi krajová staročeská jídla, hotová. Podávejte teplé třeba se sladkokyselým zelím. Dobrou chuť.
Staročeská jídla z jižních Čech: Houbovec
Mezi staročeská jídla z jihu České republiky se řadí i chutný houbovec, který osloví především milovníky bezmasých pokrmů. Hodí se nejen na rychlý oběd ale i na svačinu do práce. Je to v podstatě takový rychlý slaný koláč.
Potřebné ingredience na přípravu jihočeského houbovce
-
starší housky: 4 kusy
-
mléko: 1 litr
-
vajíčka: 4 kusy
-
čerstvé, sušené či mražené houby (ideálně lesní): 1 kilogram
-
sušená majoránka: dle chuti
-
čerstvá pažitka: dle chuti
-
máslo: cca 50 až 60 gramů
-
česnekový stroužek: 1 kus
-
trochu strouhanky
-
sůl: dle chuti
Recept na jihočeský houbovec
Začněte tím, že si rozmočíte v mléce na kostičky pokrájené starší housky. Posléze si rozpalte v pánvi trochu másla a na něm poduste lesní houby. Také je můžete dle chuti okořenit solí. Dále si k ruce vezměte větší mísu a v ní smíchejte na másle restované a podušené houby, v mléce rozmočené housky, vaječné žloutky, sušenou majoránku dle libosti, jemně nasekanou pažitku, lisovaný česnek a případně přisypte i sůl. Nakonec ještě vyšlehejte z bílků tuhý sníh a zakomponujte ho do houbové směsi. Vznikne vám tak nadýchané těsto. To vlijte do pekáčku vymazaného poctivě máslem a vysypaného strouhankou. Houbovec pečte asi půl hodiny při teplotě 185 °C. Až tento tradiční slaný koláč okusíte, budete krajová staročeská jídla milovat! Přejeme dobrou chuť.
Staročeská jídla z jižních Čech: Cácorka
Protože je polévka grunt, nemůžeme ji rozhodně vynechat. Mezi jihočeská staročeská jídla patří takzvaná cácorka, což je v podstatě velmi prostá smetanová polévka s kysaným zelím. Maso v ní ovšem nehledejte, za to ale doplní mnoho vitamínu C!
Potřebné ingredience na přípravu polévky cácorky
-
zakysaná smetana: 250 gramů
-
žlutá cibule: 1 kus
-
kysané zelí: 300 gramů
-
hladká mouka: 2 lžíce
-
vepřové sádlo nebo olej: 1 lžíce
-
podrcený kmín: dle chuti
-
sůl a pepř: dle chuti
-
horká voda: 1 litr
-
brambory: cca 200 až 300 gramů
-
máslo: dle chuti
Recept na jihočeskou polévku zvanou cácorka
Začněte tím, že si do velkého hrnce nalijete horkou vodu (ideálně převařenou) a do ní vložíte kysané zelí. To vařte po několik minut do změknutí. Posléze si v hrníčku rozmíchejte zakysanou smetanu s dvěma lžícemi hladké mouky a směs nalijte do vývaru se zelím (až bude měkké). Tím vše dokonale zahustíte. Nakonec ještě orestujte na sádle nebo oleji najemno nasekanou cibuli a vložte ji do polévky cácorky. Ochuťte solí, případě i pepřem a také drceným kmínem. Pokrm se podává s vařenými brambory, které rozšťoucháte s máslem a troškou soli. Staročeská jídla byla velmi prostá, protože maso bylo velmi drahé a hůře dostupné. Avšak polévku si můžete samozřejmě doplnit i o opékanou slaninu, pokud budete chtít. Přejeme vám dobrou chuť.
Staročeská jídla z jižních Čech: Kulajda
A na závěr zde máme vynikající jihočeskou polévku zvanou kulajda. Kdo by tento gastronomický skvost neznal! Řadí se též mezi populární bezmasá a staročeská jídla.
Potřebné ingredience na staročeskou kulajdu
-
velké brambory: 4 kusy
-
lesní houby (ideálně čerstvé, mohou být ale i sušené): 300 gramů
-
smetana ke šlehání: 200 ml
-
čerstvý kopr (jemně nasekaný): 2 lžíce
-
cibule: 1 kus
-
voda nebo zeleninový vývar: 1 700 ml
-
bobkové listy: 3 kusy
-
drcený kmín: dle chuti
-
ocet: dle chuti
-
sůl: dle chuti
-
celý pepř: 10 bobulek
-
nové koření: 8 bobulek
-
hladká mouka: 60 gramů
-
vařená vajíčka: 4 až 5 kusů
-
máslo: 1 až 2 lžíce
-
slunečnicový olej: dle potřeby
Recept na staročeskou kulajdu
Nejprve si oloupejte brambory, cibuli a očistěte houby. Poté všechny suroviny pokrájejte na menší kousky a orestujte na troše oleje. Po pár minutách vše přelijte vodou či vývarem a vařte spolu s novým kořením, celým pepřem, bobkovými listy, solí a drceným kmínem. Doba varu se odvíjí od toho, kdy změknou brambory. Proto tento proces kontrolujte. Až bude vaření brambor u konce, odeberte z vývaru kuličky celého koření, bobkové listy a také odlijte asi naběračku tekutiny do misky. V ní rozmíchejte smetanu ke šlehání, hladkou mouku a směs vlijte zpět do polévky. Rovněž přidejte do hrnce jemně nasekaný kopr, důkladně promíchejte a po několik minut vařte na mírnějším plamenu. Na závěr kulajdu dochuťte octem, solí, zjemněte máslem a máte hotovo. Porce podávejte ideálně s rozkrojenými vařenými vejci. Až ochutnáte, budete štěstím bez sebe. Staročeská jídla zkrátka uměla být nejen levná, ale i lahodná!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Staročeská jídla z jižních Čech: Uvaříte si kočičí svatbu, houbovec, cácorku anebo vynikající kulajdu?