Muškátový ořech v pěti směsích koření. Upotřebíte jej nejen do omáček
Muškátový ořech se získává z mohutného stromu zvaného muškátovník vonný. Ten může dorůstat až do výšky nad deset metrů. Aromatické koření má svůj původ v Indonésii, odkud se dostalo v 11. století do Evropy prostřednictvím arabských obchodníků. V dřívějších dobách se téměř nepoužívalo, protože bylo velmi drahé. Více se začal muškátový oříšek používat ve století šestnáctém.
V dnešní době je již muškátový ořech rozšířený po celém světě. Kuchaři si bez něj nedokážou představit mnohé masité i zeleninové pokrmy. Koření se však používá v malém množství. V tom větším totiž může vyvolat halucinogenní účinky. A s čím vlastně muškátový oříšek nakombinovat, abyste získali směsi voňavé a chutné?
Muškátový ořech a jeho použití v praxi: Do jakých pokrmů se hodí?
Pokud bychom měli muškátový ořech definovat z hlediska chutí, pak se v něm snoubí mírná hořkost, štiplavost a sladkost. Standardně se jím ochucují omáčky, pečivo, cukroví, nebo také paštiky, nádivky, těstoviny, polévky, zelenina a maso všech druhů. Kulinářští odborníci doporučují přidávat koření při vaření pokrmu až úplně na konec, aby vynikla jeho chuť. Rovněž by se mělo myslet na to, že vždy postačí použít špetku samotného muškátového oříšku. V nadměrném množství je tento plod toxický. Avšak nikdo ho pravděpodobně nezkonzumuje zcela dobrovolně kolem 25 až 30 gramů naráz (což může mít až fatální následky).
Muškátový ořech a jeho léčivé účinky
Stejně jako celá řada jiných kořenících přípravků, má i muškátový ořech nespočet léčivých účinků na lidský organismus (pokud je používán přiměřeně). Zde je jejich krátký výčet:
- Pokud máte pochmurnou náladu, přidejte špetku muškátového oříšku do mléka, kakaa nebo čaje. Koření údajně zlepšuje náladu a celkově zklidní.
- Léčíte se s revmatoidním onemocněním? Potom i vy zařaďte muškátový ořech do svého jídelníčku.
- I na trávicí obtíže a nechutenství muškátový ořech pomůže.
- Koření ocení i dámy, které mají mastnou pleť. Stačí si připravit domácí masku. A jaké že potřebujete suroviny? Určitě ¼ lžičky mletého muškátového oříšku a jednu lžíci přírodního medu. Směs naneste na obličej, nechte působit 15 až 20 minut, a nakonec pečlivě opláchněte vodou.
- Trápí vás snad křečovité bolesti břicha? Užijte rovněž muškátový ořech v množství jedné špetky do oblíbeného nápoje. Koření má prý stejně dobré účinky jako leckterá průmyslově vyráběná spasmolytika.
Muškátový ořech a pět směsí koření
Nyní si představme pět směsí koření, které obsahují muškátový ořech. Každý vášnivý kuchař či pekař si v nich zcela jistě vybere:
- Anglické domácí koření na pečení domácího chleba, housek anebo k ochucení nádivek do kuřete a krůty: na tuto voňavou směs potřebujete tyto suroviny: mletá skořice – 1 lžíce, mleté nové koření – 2 lžičky, mletý muškátový ořech – 2 lžičky, mletý hřebíček – 1 lžička, mletý zázvor – 1 lžička, mletý koriandr – 1 lžička. Koření je možné použít i na ochucení pudinků či jiných moučníků. Ve Velké Británii se používá hojně při pečení vánočních perníčků.
- Etiopské domácí koření do polévek nebo na dušené maso pro milovníky pikantních chutí: tato exotická směs se skládá z následujících ingrediencí: semínka pískavice – 2 lžičky, celý černý pepř – 1 lžička, celý hřebíček – 10 ks, menší sušené chilli papričky – 16 ks, mletý koriandr – 3 lžičky, mleté nové koření – ½ lžičky, mletý kardamom – 2 lžičky, sušená a mletá cibule – 4 lžíce, sladká mletá paprika – 6 lžic, česneková sůl – 1 lžíce, mletý muškátový ořech – 1 lžička, mletý zázvor – 1 lžička, mletá skořice – ½ lžičky. Semínka pískavice, kuličky pepře a hřebíček opražte na suché pánvi. Pak pomelte spolu s ostatními druhy koření na jemný prášek. Uchovávejte v uzavíratelné skleničce na temném a suchém místě.
- Indické domácí koření zvané Tandoori Masala, které se hodí na ochucení pečené či dušené zeleniny i všech druhů masa (zejména pak drůbežího): potřebovat budete následující suroviny: mletá paprika – 2 lžíce, uzená mletá paprika – 1 lžíce, mletý koriandr – 2 lžičky, mletý kmín – 2 lžičky, mletá kurkuma – 2 lžičky, mletý zázvor – 2 lžičky, mleté chilli – 1 a ½ lžičky, mletá skořice – ½ lžičky, mletý kardamom – ½ lžičky, mletý hřebíček – ½ lžičky, mletý muškátový ořech – ½ lžičky, mletý černý pepř – ½ lžičky.
- Jamajské domácí koření na vepřové nebo kuřecí trhané maso: grilovací sezóna se blíží, a tak můžete na masové steaky, špízy, nebo trhané maso vyzkoušet i následující směs (v kombinaci s rostlinným olejem se hodí na marinády). Potřebovat budete tyto ingredience: sušený česnek – 1 lžíce, sušená cibule – 1 lžíce, kajenský pepř – 2 lžíce, sušený tymián – 1 lžíce, sušená petržel – 1 lžíce, sladká mletá paprika – 1 lžíce, mleté nové koření – 1 lžíce, mletá skořice – ½ lžíce, mletý muškátový ořech – ½ lžíce, mletý zázvor – 1 lžíce, mletý černý pepř – 1 lžíce, sůl – 1 lžička, chilli vločky – 1 lžička, moučkový cukr – 1 lžíce.
- Aromatická směs na jablečné koláče: rádi pečete nejrůznější sladké dobroty? Potom vás jistě potěší velmi jednoduchá, ale chutná kombinace koření na koláče s jablky (nebo klidně i hruškami). Připravte si tyto suroviny: mletá skořice – 3 lžíce, mletý muškátový ořech – 2 lžičky, mletý kardamom – 1 lžička, mleté nové koření – 1 lžička, mletý zázvor – ½ lžičky, mletý hřebíček – ½ lžičky. Směsí okořeňte strouhaná nebo na kousky krájená jablíčka.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Muškátový ořech v pěti směsích koření. Upotřebíte jej nejen do omáček