Rané brambory v pěti skvělých receptech. Pochutnejte si na tradičních pokrmech!
Rané brambory jsou velkou pochoutkou. Mají intenzivnější chuť oproti těm pozdním. Měly by se kromě jiného spotřebovat v krátké době. Pro lidský organismus jsou obecně hodnotnější pro nižší obsah škrobu. Naopak obsahují více bílkovin.
Představujeme vám pět skvělých receptů, v kterých rané brambory hrají prim. Připravíte si tak díky nim rychlé pokrmy vhodné k obědu i večeři pro celou rodinu. Na své si přijdou nejen masožravci, ale i vegetariáni.
Rané brambory v pěti skvělých receptech: S tvarohem, máslem a balkánským sýrem
Jako první zde máme velmi jednoduchý a levný recept na rané brambory s tvarohem, máslem a balkánským sýrem. Tuto variaci si zamilujete! Pokrm je nejen zdravý, ale také výtečně zasytí.
Domácí hranolky si připravíte raz dva. Brambory ve formě hranolek mají dokonce více vitamínů
Potřebné ingredience na rané brambory s tvarohem, máslem a balkánským sýrem
-
rané brambory: 1 kilogram
-
tvaroh na strouhání: 1 balíček
-
balkánský sýr: 1 menší balíček
-
máslo: 150 gramů (nebo dle chuti)
-
čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, kopr): dle chuti
Recept na rané brambory s tvarohem, máslem a balkánským sýrem
Začněte tím, že si rané brambory pečlivě omyjete teplou vodou. Můžete je očistit také jemným kartáčkem. Poté je dejte do velkého hrnce s mírně solenou vodou a vařte do změknutí. Nakonec brambory sceďte a dejte stranou. Dále si v misce smíchejte rozmělněný tvaroh na strouhání i balkánský sýr. Máslo pak rozpusťte v rendlíku anebo v mikrovlnné troubě. Nakonec rané brambůrky podávejte rozkrojené, posypané tvarohovou směsí a přelité trochou teplého másla. Na vrch je možné nasypat čerstvé jemně nasekané bylinky dle preferencí. Přejeme dobrou chuť!
Rané brambory v pěti skvělých receptech: Osvěžující salát s čekankou a vařenými vejci
Zejména v letních dnech dozajista oceníte rané brambory v osvěžujícím salátu s čekankou a vařenými vejci. Hodit se bude tento pokrm na oběd i k večeři. Radost z něj budou mít především vegetariáni, protože neobsahuje maso.
Potřebné ingredience na osvěžující salát s ranými bramborami
-
čerstvá čekanka: ½ kusu
-
čerstvá jarní cibulka: 1 menší svazek
-
majonéza (může být i light verze): 250 mililitrů
-
hustý bílý jogurt: 150 mililitrů
-
rané brambory: ½ kilogramu
-
sůl a mletý pepř: dle preferencí
-
šťáva z citronu: dle chuti
-
oblíbený rostlinný olej: množství dle chuti
-
vařená vajíčka: 4 kusy
Recept na osvěžující salát z raných brambor
Nejprve si očistěte rané brambory a pak je dejte v mírně osolené vodě vařit do měkka na loupačku. Následně je sceďte a po mírném zchladnutí oloupejte. Dále je pokrájejte na menší kostky a vložte do velké mísy. K bramborám také přidejte omytou a najemno pokrájenou jarní cibulku, loupaná a na kousky nakrájená vajíčka, omytou a natrhanou čekanku a vše zakápněte majonézou i bílým jogurtem. Dle chuti osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou a rostlinným olejem. Všechny suroviny důkladně promíchejte a nechte salát uležet v lednici alespoň hodinu až dvě. Podávejte samotné nebo s čerstvým pečivem. Dobrou chuť!
Rané brambory v pěti skvělých receptech: Plněné vejci, šunkou a sýrem
Rané brambory se taktéž hodí k přípravě lahodných chuťovek k pivu či vínu. Plněné vejci, šunkou a sýrem si zamilujete už po prvním soustu. Jsou skutečně výjimečné! A jejich příprava není nijak náročná. Jídlo lze podávat i jako rychlou večeři.
Potřebné ingredience na plněné rané brambory s vejci, šunkou a sýrem
-
větší rané brambory: cca 6 kusů (nebo dle počtu strávníků)
-
vajíčka: cca 6 kusů (nebo dle počtu strávníků)
-
nahrubo strouhaný šunkový salám: cca 150 gramů
-
nahrubo strouhaný tvrdý sýr dle obliby: cca 150 gramů
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
-
máslo: cca 150 gramů
-
čerstvá pažitka (jemně nasekaná): 1 šálek
Recept na plněné rané brambory s vejci, šunkou a sýrem
Začněte tím, že si omyté rané brambory dáte vařit asi na 20 minut. Měly by být poloměkké. Poté je sceďte a nechte zchladnout. Až se tak stane, odkrojte jejich vršky a dužinu vydlabejte lžičkou. Do vydlabaných brambor vložte kousek másla, osolte, opepřete a vsypte trochu strouhané šunky. Dále do každé brambory rozklepněte vejce a to zasypte strouhaným sýrem. Vše pečte na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Chuťovky podávejte posypané čerstvou pažitkou. Dobrou chuť!
Rané brambory v pěti skvělých receptech: Bramborové knedlíky s jahodami
Nemůžeme zapomenout ani na milovníky sladkých pokrmů! Rané brambory se pro svou výtečnou chuť hodí i na přípravu bramborových knedlíků se sezónními jahodami. Budete se oblizovat.
Potřebné ingredience na bramborové knedlíky s jahodami
Na těsto potřebujete:
-
větší rané brambory: ½ kilogramu
-
krupici: 100 gramů
-
velké vajíčko: 1 kus
-
polohrubou mouku: 100 gramů
-
sůl: 1 špetku
Na plnění a k podávání si obstarejte tyto suroviny:
-
zralé jahody: cca ½ kilogramu
-
moučkový cukr: dle chuti
-
tvaroh na strouhání: dle chuti
-
rozpuštěné máslo: dle chuti
Recept na bramborové knedlíky s jahodami
Nejprve si uvařte do měkka rané brambory. Po zchladnutí je oloupejte a nahrubo nastrouhejte do velké mísy. Dále je propojte s krupicí, polohrubou moukou, vejcem a solí. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké a vláčné těsto, které se nebude lepit na prsty. Následně z těsta vytvořte stejně velké koule, které plňte očištěnými a omytými jahodami. Hotové ovocné knedlíky z bramborového těsta vařte po dobu deseti až patnácti minut ve vroucí vodě. Podávejte s rozpuštěným máslem a rozmělněným tvarohem s cukrem. Přejeme vám dobrou chuť!
Rané brambory v pěti skvělých receptech: Zapečené se zakysanou smetanou
Rané brambory zapečené se zakysanou smetanou můžete konzumovat jako přílohu k masu anebo jako plnohodnotný bezmasý pokrm k obědu či večeři. Jejich příprava je velmi jednoduchá.
Potřebné ingredience na zapečené rané brambory se zakysanou smetanou
-
rané brambory: 1 kilogram
-
máslo: 2 lžíce
-
strouhaný parmezán: 50 gramů
-
zakysaná smetana: 350 g
-
česnekové stroužky: 4 kusy
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
-
mletý muškátový oříšek: 1 špetka
-
čerstvá jemně nasekaná pažitka a petrželka: dle chuti (k podávání)
Recept na zapečené rané brambory se zakysanou smetanou
Nejprve si řádně omyjte rané brambory. K těmto účelům můžete použít i jemný kartáček. Posléze je pokrájejte na tenčí plátky a vyskládejte do zapékací misky vymazané máslem. Dále si do misky prolisujte loupané česnekové stroužky a smíchejte je spolu se zakysanou smetanou, solí, mletým pepřem a mletým muškátovým oříškem. Omáčku rovnoměrně naneste na bramborové plátky, na povrch ještě poklaďte malé kousky másla a dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 minut při teplotě 180 až 200 °C. Asi pět minut před dopečením zasypte brambory parmezánem a vraťte do trouby. Na povrchu se vytvoří zlatavá krusta. Podávejte teplé buď samotné anebo s masovým steakem (hodit se bude kuřecí, hovězí i vepřové maso). Dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Rané brambory v pěti skvělých receptech. Pochutnejte si na tradičních pokrmech!