Rychlý perník babiččin: 4 skvělé recepty, které ocení všichni milovníci sladkého

img

Rychlý perník potěší především ty největší mlsaly. Připravený jej totiž budete mít vskutku během několika málo minut. A kde jinde se inspirovat, než u těch nejzkušenějších? Leckteré babičky zkrátka pečou naprosto božsky a nad jejich sladké dobroty není.

Dopřejete si k nedělní kávě rychlý perník s kakaovou polevou ovoněnou rumem, perník plněný povidly a oříšky, hrníčkový perník pro zapomnětlivce anebo ten šťavnatý se strouhanými jablíčky? Ať už si vyberete jakýkoliv, budete se oblizovat až za ušima.

Rychlý perník babiččin: S kakaovou polevou ovoněnou rumem

Jako první se nabízí rychlý perník s kakaovou polevou ovoněnou rumem. Příprava vám nezabere ani ne 30 minut. Brzy se tak můžete radovat z vláčné dobroty ke kávě nebo čaji.

Čtěte také:

Domácí perníkové koření ve třech různých kombinacích

Potřebné ingredience na přípravu rychlého perníku s kakaovou polevou

  • 300 gramů krupicového cukru
  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 1 sklenici meruňkové marmelády
  • 4 velké lžíce slunečnicového oleje
  • 1 balíček kypřícího prášku do perníku
  • 500 mililitrů polotučného mléka
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • hrst nadrcených vlašských nebo lískových ořechů
  • hrst rozinek

Na polevu si připravte tyto suroviny:

  • 3 velké lžíce kakaového prášku
  • ½ malé lžičky kukuřičného škrobu
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 2 až 3 velké lžíce tuzemského rumu
  • 80 gramů rozpuštěného másla

Recept na rychlý perník s kakaovou polevou

Nejprve se pusťte do přípravy těsta na rychlý perník. V hlubší míse si vyšlehejte nejprve vejce s krupicovým cukrem do pěny. Poté přilijte slunečnicový olej, polotučné mléko a postupně přidávejte polohrubou mouku, kakaový prášek, kypřící prášek do pečiva, meruňkovou marmeládu, nadrcené oříšky a horkou vodou spařené rozinky. Vypracujte mixérem polotekuté těstíčko, které by nemělo obsahovat hrudky. To vlijte do plechu s pečícím papírem a dejte péct do trouby na cca 25 minut při teplotě 180 až 190 °C. Upečený perníkový piškot přelijte polevou připravenou dvouminutovým svařením rozpuštěného másla, škrobu, kakaa, moučkového cukru a rumu. Podávejte po vychladnutí třeba se šlehačkou. Dobré chutnání!

Rychlý perník babiččin: S ořechovou a povidlovou náplní

Chcete si dopřát ke kávě něco vskutku extra? Pak vsaďte na rychlý perník plněný oříšky a povidly podle jedné šikovné babičky. Nemá žádnou konkurenci! Můžete si být jistí, že se sní už během jednoho dne. Musíte ovšem počítat s tím, že těsto by se mělo minimálně půl dne uležet v chladu.

Potřebné ingredience na rychlý perník plněný oříšky a povidly

  • 300 gramů hladké mouky
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • 1 až 2 lžičky perníkového koření (nebo dle chuti)
  • 2 velké lžíce přírodního medu
  • 1 vajíčko
  • 250 gramů krupicového cukru
  • 2 až 3 lžíce polotučného mléka
  • 1 až 1 a ½ lžíce tuzemského rumu
  • špetku kůry z citronu (chemicky neošetřeného)

Na náplň si obstarejte tyto suroviny:

  • 5 velkých lžic švestkových povidel
  • asi 1 lžičku čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžičku tuzemského rumu
  • 8 až 9 velkých lžic jemně mletých vlašských ořechů

Recept na rychlý perník plněný oříšky a povidly

V hluboké míse si smíchejte vejce spolu s krupicovým cukrem a medem. Poté přidejte kypřící prášek, perníkové koření, hladkou mouku, rum, citronovou kůru, polotučné mléko a vypracujte polotuhé, avšak vláčné těsto, které se nebude lepit. To následně zabalte do potravinové fólie a dejte uležet do lednice alespoň na 8 až 12 hodin. Ideálně další den se pak pusťte do plnění perníkového těsta. Začněte tím, že si ho vyválíte na pomoučeném vále v asi jeden centimetr silný plát a ten potřete rovnoměrně povidlovou směsí s oříšky a rumem. Poté zavinete, okraje dobře utěsníte a dáte na plech s pečícím papírem. Povrch pomažte ještě rozšlehaným žloutkem a rychlý perník plněný povidly a oříšky pečte v troubě na 180 °C prvních 5 až 10 minut, poté dopékejte při 150 °C asi 15 minut. Po upečení nechte perník zchladnout a poté podávejte pokrájený na stejně velké kusy. Dobrou chuť.

Rychlý perník můžete dozdobit polevou z čokolády i cukrovým drobením.

Rychlý perník babiččin: Hrníčkový pro zapomnětlivce

Máte občas problémy s tím zapamatovat si i jednoduchý recept? Až jednou připravíte tento rychlý perník, nebudete mít problém. Suroviny se totiž odměřují na hrníčky, což si vtisknete do paměti raz dva.

Potřebné ingredience na přípravu hrníčkového rychlého perníku

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 2 vajíčka
  • 2 až 3 lžíce kakaového prášku
  • 1 balíček kypřícího prášku do perníku
  • 1 až 2 lžičky jedlé sody
  • 500 mililitrů polotučného mléka

Recept na hrníčkový rychlý perník

V míse si nejprve vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem. Pak přilijte olej, mléko a propojte v homogenní směs. Nakonec vsypte polohrubou mouku, kypřící prášek do perníku, jedlou sodu, kakaový prášek a vypracujte hladké polotekuté těsto. To vlijte do plechu s pečícím papírem, rozprostřete špachtlí a dejte péct asi na 20 až 30 minut při teplotě 170 °C. Svůj voňavý rychlý perník podávejte po zchladnutí třeba pomazaný marmeládou a posypaný kokosem. Přejeme dobrou chuť.

Rychlý perník babiččin: Šťavnatý se strouhanými jablíčky

Až okusíte tento rychlý perník se strouhanými jablíčky, nebudete chtít jíst jiný! Ovoce mu dodá na šťavnatosti, což ocení zejména ti mlsouni, kteří nemají rádi suché a dusivé buchty.

Potřebné ingredience na rychlý perník se strouhanými jablíčky

  • 250 mililitrů polotučného mléka
  • 250 gramů krupicového cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 350 gramů strouhaných dobře zralých jablek
  • 350 gramů polohrubé mouky
  • 100 mililitrů slunečnicového oleje
  • 2 velké lžíce kakaového prášku
  • 1 balíček prášku do pečiva

Recept na rychlý perník se strouhanými jablíčky

Do velké mísy si rozklepněte vejce a vyšlehejte je spolu s krupicovým cukrem do nadýchané pěny. Posléze přilijte slunečnicový olej, mléko, přisypte perníkové koření, polohrubou mouku, kakao, kypřící prášek do pečiva, vložte nahrubo strouhaná loupaná jablka a vypracujte hladké těsto polotekuté konzistence. To rozprostřete do většího plechu vystlaného pečícím papírem a dejte péct do trouby na půl hodiny při teplotě cca 180 °C. Hotový rychlý perník můžete polít kupovanou čokoládovou polevou. Dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.