Slavnostní menu o třech chodech: Načerpejte inspiraci s babičkovskými tipy
Slavnostní menu o třech chodech se bude hodit zejména při výjimečných společenských chvilkách s příbuznými či přáteli. Svými lahodnými pokrmy své hosty oslníte a rádi se k vám budou kdykoliv vracet. Hodování s milovanými osobami kromě jiného stmeluje a vytváří pohodovou atmosféru. Přeci jen s plným žaludkem je svět hned veselejší.
Pokud stále tápete nad tím, jaké slavnostní menu o třech chodech zvolit, není nic snazšího než načerpat inspiraci se třemi babičkovskými tipy. Dáte přednost staročeským masovým pokrmům, vegetariánským, nebo těm exotickým?
Slavnostní menu o třech chodech: Hezky staročesky s kuřecí paštikou, pečenou kachnou a kynutými buchtami
Staročeské slavnostní menu rozhodně nezklame milovníky tradiční kuchyně. Musíte však počítat s tím, že je dost těžké. Proto hostům nakládejte střídmé porce. A z čeho se tohle „meníčko“ skládá? Těšit se můžete na kuřecí paštiku s brusinkami a mandlemi, pečenou kachnu s jablečnou nádivkou a staročeské kynuté buchty s mletým mákem a povidly. Pusťte se do toho!
Potřebné ingredience na předkrm: Kuřecí paštika s brusinkami a mandlemi
Připravte si:
-
kuřecí játra: ½ kg
-
měkké máslo: ¼ kg
-
smetana ke šlehání (tučná): 150 ml
-
šalotka: 1 ks
-
česnekový stroužek: 1 ks
-
čerstvý tymián: 1 snítka
-
mandlové lupeny: 2 velké lžíce
-
vepřové sádlo: 1 velká lžíce
-
sušené brusinky: 2 velké lžíce
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
-
mletý muškátový oříšek: dle chuti
Recept na kuřecí paštiku s brusinkami a mandlemi
Vaše staročeské slavnostní menu začíná játrovou paštikou. Oloupejte si tedy šalotku a nakrájejte ji najemno. Poté orestujte na vepřovém sádle. Následně k ní přidejte i nasekaný loupaný česnek, čerstvý tymián a nakonec i pokrájená kuřecí játra. Maso nezapomeňte okořenit solí, mletým pepřem a také mletý muškátovým oříškem dle chuti. Vše restujte do té doby, než budou játra opečená. Uvnitř by měla zůstat stále šťavnatá. Játrovou směs dále přendejte do kuchyňského robota a rozmělněte na kaši spolu s měkkým máslem (použijte tak 200 gramů) a tučnou smetanou ke šlehání. Až bude paštika téměř hotová, zakomponujte do ní i plátky mandliček a jemně nesekané sušené brusinky. Hmotu navrstvěte do pěkných malých skleniček, přelijte rozpuštěným a zchladlým máslem (ze zbylých 50 gramů) a nechte v lednici několik hodin zatuhnout a vychladit. Předkrm podávejte například s rozpečenou bagetkou. Dobrou chuť.
Potřebné ingredience na hlavní chod: Pečená kachna s jablečnou nádivkou
Na delikátní pečenou kachnu s jablečnou nádivkou si připravte:
-
čerstvá kachna: cca 2 kg
-
vepřový špek: cca 60 až 70 g
-
sůl: dle chuti
-
kmín: dle chuti
-
kyselé jablko: 1 ks
-
žlutá cibule: 1 ks
Recept na pečenou kachnu s jablečnou nádivkou
Vaše slavnostní menu pokračuje hlavním chodem, což je pečená kachna s jablečnou nádivkou. Její chuť si zamilují všichni! Začněte tím, že si kachnu omyjete studenou vodou a poté ji v pekáčku důkladně osolíte a okmínujete ze všech stran. Možné je použít i staročeské koření místo kmínu. Posléze oloupejte jablko, odstraňte jádřinec a nakrájejte jej na menší kostky. Tímto způsobem pokrájejte i loupanou cibuli. Obě ingredience vložte do kachny. Otvor lze uzavřít například špejlí nebo párátky, aby nádivka nevytekla. Následně poklaďte na kachnu kousky vepřového špeku a prsy dolů ji pečte pozvolna v troubě asi dvě hodiny při teplotě 170 až 180 °C. Pak otočte a dopékejte do křupava další zhruba půl hodinku. K hlavnímu chodu se rozhodně hodí klasické dušené zelí (červené) a bramborový knedlík. Dobrou chuť.
Potřebné ingredience na dezert: Kynuté staročeské buchty s mákem a povidly
Na nadýchané kynuté buchty podle babičky potřebujete:
-
vlažné mléko: ¼ l
-
vajíčka: 3 ks
-
vařené brambory (na loupačku): 2 ks
-
sádlo: 50 až 60 g
-
polohrubá mouka: cca 450 g
-
krupicový cukr: 100 g
-
čerstvé droždí: 40 g
-
vanilkový cukr: 1 balíček
-
citronová šťáva: 1 malá lžička
-
sůl: 1 špetka
-
slunečnicový olej: dle potřeby na vymazání plechu a potření buchet
Na náplň z máku a povidel si připravte tyto suroviny:
-
mletý mák: cca 100 g
-
tuzemský rum: 2 velké lžíce (do máku) + 3 lžíce (do povidel)
-
moučkový cukr: cca 35 až 40 g (do máku)
-
plnotučné mléko: 100 ml (do máku)
-
švestková povidla: 200 g (do povidel)
-
mletá skořice: 1 lžička (do povidel)
Recept na kynuté buchty s mákem a povidly
Slavnostní menu o třech chodech zakončíte skvostnými buchtami s mákem a povidly, proto nejprve začněte výrobou těsta. Ve velké míse si rozmíchejte nadrobené čerstvé droždí spolu s krupicovým cukrem (použijte zprvu jen lžíci) a asi 125 mililitry vlažného mléka. Poté mísu přikryjte a nechte asi dvacet minut na teplé místě. Až bude kvásek nadýchaný, pokračujte v procesu. K surovinám přidejte prosátou polohrubou mouku, špetku soli, citronovou šťávu, vanilkový cukr, vejce, vepřové sádlo, najemno strouhané vařené brambory, zbývající vlažné mléko i cukr. Vypracujte ve výsledku vláčné a nelepivé těstíčko, které nechte pod utěrkou kynout asi hodinu na teplém místě.
V další fázi vyjměte vykynuté těsto z mísy na pomoučený vál a rozdělte ho na několik stejně velkých kousků. Z těch tvarujte placky a plňte je makovou a povidlovou náplní. Pak těsto dobře zaslepte prsty a vytvarujte buchty. Ty vyskládejte na plech, který jste vymazali olejem. Samotné těsto pak také pomažte z vrchu i z boků a buchtové polotovary nechte ještě půl hodiny nakynout. Nakonec pečte v troubě zhruba 20 až 30 minut při teplotě 160 až 170 °C (vhodné je troubu předehřát). Po upečení svůj dezert vyjměte, posypte moučkovým cukrem a podávejte po zchladnutí s šálkem kávy nebo s čajem. Vaše slavnostní menu bude mít s touto sladkou tečkou zcela jistě úspěch.
Slavnostní menu o třech chodech: Překvapení nejen pro vegetariány s květákovými plackami, celerovými řízky s vídeňským salátem a čokoládovou pěnou
Až ochutnáte vegetariánské slavnostní menu o třech chodech, určitě si budete chtít přidat! Osloví totiž nejen samotné vegetariány, ale i zaryté masozřavce. Pochutnejte si na šťavnatých květákových plackách, celerových řízcích s vegetariánským vídeňským salátem a jemné čokoládové pěně!
Potřebné ingredience na předkrm: Květákové placky
-
čerstvý květák: 1 ks
-
vajíčka: 2 ks
-
plnotučné mléko: 150 ml
-
olivový olej: 1 velká lžíce
-
hladká mouka: 150 g
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
-
rostlinný olej: dle potřeby na smažení
Recept na květákové placky
I vegetariánské slavnostní menu může být velice chutné. Květákové placky navnadí chuťové pohárky na další skvělé chody. Začněte tím, že si mírně povaříte v osolené vodě očištěný květák, rozdělený na růžičky. Poté jej zchlaďte ve studené vodě a pokrájejte na menší kousky. Dále si v míse promíchejte prosátou hladkou mouku spolu s plnotučným mlékem, solí, pepřem, olivovým olejem a vaječnými žloutky. Také přidejte nasekaný květák. Nakonec do těstíčka zakomponujte bílkový sníh. Hmota by tedy měla být ve výsledku nadýchaná. Nyní si rozpalte trochu oleje v pánvi a pomocí lžíce na ni nanášejte menší množství těsta. Placky pečte dozlatova z obou stran. Podávat je můžete například s dipem, v kterém se snoubí tučnější zakysaná smetana a lisovaný česnek. Dobrou chuť.
Potřebné ingredience na hlavní chod: Celerové řízky s vegetariánským vídeňským salátem
Celerové řízky milují nejen vegetariáni, ale i ti, kteří si maso dopřejí. Spolu s vídeňským salátem budete tento pokrm chtít jíst zas a znova. Je výtečný a na slavnostní menu se dokonale hodí. Připravte si tyto suroviny na celerové řízky:
-
čerstvý velký celer: 1 ks
-
sůl: 1 špetka
-
citronová šťáva: cca ½ lžíce
-
strouhaný parmezán: 60 až 70 g
-
mletý černý pepř: dle chuti
-
vajíčka: 2 až 3 ks
-
strouhanka: cca 1 hrnek
-
hladká mouka: cca 1 hrnek
-
rostlinný olej: dle potřeby na smažení
Na vegetariánský vídeňský salát potřebujete tyto ingredience:
-
brambory: ½ kg
-
zeleninový vývar: cca 200 ml
-
čerstvá pažitka: cca 2 lžíce
-
slunečnicový olej: 4 až 5 lžic
-
šalotka: 1 ks
-
bílý vinný ocet: 1 lžíce
-
sůl a mletý pepř: dle preferencí
Recept na celerové řízky s vegetariánským vídeňským salátem
Celerové řízky s parmezánem vaše vegetariánské slavnostní menu vyzdvihnou. Nejprve si tedy celer oloupejte a pokrájejte jej na stejně silné plátky (cca 1 cm a méně). Poté zeleninu vařte do ve vodě s citronovou šťávou. Pozor však na to, abyste celer nerozvařili, měl by být jak se říká, al dente. Celerové plátky nakonec vyjměte z tekutiny, okapejte a osolte i opepřete dle chuti. Nakonec obalujte v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance se strouhaným parmezánem. Řízečky smažte dozlatova na rozpáleném oleji z obou stran.
Aby byl hlavní chod na vegetariánské slavnostní menu kompletní, musíte ještě připravit vídeňský salát. Uvařte si tedy brambory na loupačku. Poté nechte zchladnout a odstraňte slupky. Dále si oloupejte i šalotku a pokrájejte ji na tenká kolečka. Následně ji umístěte do velké mísy, zakápněte bílým vinným octem a přidejte i sůl dle preferencí. Nakonec cibulku zkombinujte společně s plátky brambor (neměly by být silnější jak 1 centimetr), přidejte najemno nasekanou čerstvou pažitku, přelijte olejem, zeleninovým vývarem (horkým) a důkladně propojte vařečkou. Dle svého uvážení ještě můžete vídeňský salát okořenit pepřem. Podávejte teplé s celerovými řízečky. Dobrou chuť.
Potřebné ingredience na dezert: Čokoládová pěna
Své vegetariánské slavnostní menu završte čokoládovou pěnou, po které se budou všichni hosté oblizovat. Potřebujete tyto suroviny (pro 4 osoby):
-
velká vejce: 4 ks
-
krupicový cukr: 4 velké lžíce
-
máslo: 4 velké lžíce
-
kvalitní hořká čokoláda: 120 g
-
tučná smetana ke šlehání: 120 ml
Recept na čokoládovou pěnu
Začněte tím, že si ve vodní lázni rozpustíte kvalitní hořkou čokoládu společně s máslem. Poté směs dejte stranou a nechte mírně zchladnout. V další fázi je potřeba do čokolády s máslem zakomponovat metličkou vaječné žloutky. Nyní si k ruce vezměte mísu s vaječnými bílky a šlehejte je na nejvyšší stupeň mixérem do tuhého sněhu. Postupně do něj přisypávejte i krupicový cukr. Až bude hmota hotová, přimíchejte ji postupně do čokoládové směsi. Musíte postupovat opatrně, aby krém zůstal načechraný. Nakonec zakomponujte ještě vyšlehanou smetanu a čokoládová pěna je na světě. Než budete servírovat své slavnostní menu, nechte ji vychladit v lednici alespoň 4 až 5 hodin. K ozdobení dezertu se budou hodit čerstvé maliny, borůvky nebo jahody. Dobrou chuť!
Slavnostní menu o třech chodech: Exotika na talíři aneb i babičky umí být moderní. Dopřejte si salátek s krevetami a skleněnými nudlemi, exotického lososa s rýží a nepečený dortík s mučenkou
A na závěr zde máme exotické slavnostní menu o třech chodech, které osloví zejména milovníky mořských plodů a lehčích chutí. Nejprve vás osvěží thajský salát s krevetami, poté vás potěší losos pečený v banánových listech a jako sladkou tečku si nemůžete nechat ujít nepečený zákusek s mučenkou.
Potřebné ingredience na předkrm: Thajský salát s krevetami a skleněnými nudlemi (pro 4 osoby)
-
čerstvé loupané krevety: cca 200 až 300 g (nebo dle počtu strávníků)
-
česnekové stroužky: 4 až 5 ks
-
chilli papričky: 2 ks
-
skleněné nudle: 350 g
-
menší žlutá cibule: 1 ks
-
jarní cibule: 3 až 4 ks
-
rybí omáčka: cca 3 a ½ lžíce
-
hnědý cukr: 5 malých lžiček
-
zralá rajčata: 3 ks
-
sůl: asi 1 malá lžička
-
rostlinný olej: 1 velká lžíce
-
limetová šťáva: z tří kusů citrusu
-
čerstvý koriandr: asi 2 až 3 lžíce
Recept na thajský salát s krevetami a skleněnými nudlemi
Nejprve si loupané krevety po dobu dvou minut provařte v horké vodě. Poté je krátce orestujte na rostlinném oleji s trochou česneku. V další fázi si uvařte dle návodu skleněné nudle, sceďte je a vložte do velké mísy. Nyní si rozmělněte v hmoždíři nebo mixéru nakrájené chilli papričky a také přidejte hnědý cukr, loupané česnekové stroužky, sůl, rybí omáčku, šťávu z limetek, rostlinný olej. Marinádu vlijte na vařené nudle, vložte i restované krevety, pokrájená rajčata, nasekaný koriandr, jarní cibulku, jemně pokrájenou obyčejnou cibuli a důkladně promíchejte. Poté můžete své exotické slavnostní menu zahájit a pochutnat si na výtečném salátku. Dobrou chuť.
Potřebné ingredience na hlavní chod: Losos pečený v banánových listech s rýží (pro 4 osoby)
-
čerstvý losos bez kůže: 4 filety po cca 200 gramech
-
banánové listy: 1 balíček po 4 kusech
-
mleté kari koření: 1 lžička
-
kokosové mléko: 1 hrníček
-
čerstvý a jemně strouhaný zázvor: 1 lžička
-
jarní cibule: 2 ks
-
mletý kardamom: ½ lžičky
-
čerstvá chilli paprička (jemně nasekaná): 1 lžička
-
citronová šťáva: 4 lžíce
-
česnekové stroužky: 2 ks
-
čerstvý koriandr (nasekaný): 2 hrsti
-
sůl: dle chuti
-
olivový olej: 2 lžíce
Recept na pečeného lososa v banánových listech
Nejprve si zapněte troubu a nastavte na teplotu cca 170 stupňů Celsia. Posléze na velké pánvi s trochou olivového oleje orestujte krátce jemně nesekané česnekové stroužky spolu s pokrájenou jarní cibulkou (použijte bílý kus), s jemně strouhaným zázvorem, chilli papričkami a také zasypte mletým kardamomem a kari kořením. V další fázi všechny ingredience přelijte kokosovým mlékem, vložte nakrájenou zelenou nať jarní cibule, osolte dle chuti, okyselte citronovou šťávou a vařte do zhoustnutí omáčky. Nyní se blížíte k završení vaření hlavního chodu na exotické slavnostní menu. Lososové filety poklaďte na banánové listy (na 1 list 1 filet), ochuťte solí a důkladně navrstvěte na rybí maso omáčku, kterou jste právě připravili. List z banánovníku dobře zabalte a jednotlivé porce vyskládejte do zapékací misky. Pečte cca dvacet minut při teplotě 180 °C. Pokrm podávejte třeba s vařenou jasmínovou rýží. Přejeme dobré chutnání.
Potřebné ingredience na dezert: Nepečený dortík s mučenkou
Své exotické slavnostní menu završte skutečnou dobrotou v podobě nepečeného dortíku s mučenkou. Potřebujete tyto suroviny:
-
mandle: 70 g
-
kešu ořechy: 75 g
-
máslo: 2 lžíce
-
kokosová moučka: 80 g
-
přírodní med: 2 lžíce
-
mascarpone: 230 g
-
smetana ke šlehání (tučnější): 160 ml
-
želatinový ztužovač do krémových náplní: 1 balíček
-
moučkový cukr: cca 90 až 100 g
-
mučenka: 5 ks
-
kukuřičný škrob: 1 lžíce
-
tučná zakysaná smetana: 60 g
Recept na nepečený dortík s mučenkou
Začněte tím, že si do mixéru vsypete kokosovou moučku, kešu oříšky, mandle a vše rozemelete najemno. Poté směs přesuňte do mísy a propojte s rozpuštěným máslem a přírodním medem. Vypracujte těstíčko, které vložte do formy na koláč. Bude tvořit jakýsi korpus dezertu. Následně přesuňte těsto do lednice na půl hodiny, aby ztuhlo. V další fázi se pusťte do krému. Vyšlehejte si smetanu do tuhého sněhu. Také do něj zakomponujte mascarpone, zakysanou smetanu a cukr. Aby náplň držela tvar, je potřeba ještě vložit želatinový ztužovač, který jste nechali nabobtnat ve vlažné vodě. Až budete mít krém hotový, naneste jej na oříškový korpus a dejte dortík chladit zpět do ledničky na 4 až 5 hodin. Nakonec je potřeba ještě udělat mučenkový sirup. V menším hrnci si svařte med spolu s mučenkovou dužinou a kukuřičným škrobem. Pak sirup naneste na dortík a podávejte po zatuhnutí třeba s šálkem espressa. Tohle slavnostní menu budou všichni milovat, a to nejen pro tento skvostný zákusek!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Slavnostní menu o třech chodech: Načerpejte inspiraci s babičkovskými tipy