Domácí pekárna – recepty, co musíte vyzkoušet

Domácí pekárna – recepty, co musíte vyzkoušet

Obsluha domácí pekárny je poměrně snadná. Stačí si připravit potřebné ingredience v odpovídajících poměrech (určité druhy pečiva vyžadují vypracování těsta do konkrétních tvarů a následné upečení v troubě), nastavit přístroj na potřebné parametry a pak už se jen těšit na to, jak váš domov provoní neodolatelná vůně čerstvého pečiva. Domácí pekárna totiž zvládne hnětení, kynutí těsta a nezbytné pečení. Příslušné programy zpracují těsto při správné teplotě, po nezbytně nutnou dobu a se všemi potřebnými úpravami. Vyzkoušejte i vy skvělé recepty pro domácí pekárnu a potěšte sebe i své blízké lahodnými bochníky chleba, houskami, bagetami, ale i sladkým v podobě buchet nebo například bábovek.

Základní tipy pro pečení

Aby bylo výsledné pečivo chutné, je třeba pamatovat na doporučení, která se vážou k používaným surovinám. Ty by měly být vždy samozřejmě čerstvé a co nejvíce kvalitní. Vyvarujte se proto nákupu levných náhražek nebo potravin, u kterých přesně není známa země původu. Vsaďte na osvědčené české výrobky, ty většinou podléhají přísnějším normám, než takové, co plní pouze evropská nařízení, typickým příkladem je med, o kterém se můžete dočíst spoustu zajímavého ZDE. Pamatujte tedy na následující zásady:

  • droždí vždy přidávejte do nádoby s ostatními přísadami
  • čerstvé droždí rozdělte na menší kousky a nedovolte, aby se dostalo do přímého kontaktu se solí
  • nejvhodnějšími teplotami pro správné vykynutí droždí jsou 37 až 39 °C
  • při pečení chleba nikdy nepoužívejte prášek do pečiva
  • tekutiny přidávané do směsi nesmí být horké nebo ledové, nejlepší je nechat je přizpůsobit se pokojové teplotě
  • nepoužívejte hrubozrnnou sůl a vždy ji pečlivě odvažujte
  • nejvhodnější moukou pro pečení chleba je pšeničná, špaldová a kamutová (mají vysoký podíl lepku, díky kterému těsto lépe vykyne)
  • pokud chléb nevykyne dostatečně, pak je v něm moc mouky, nebo chybí droždí, voda či cukr
  • sražený chléb značí, že v těstu bylo moc vody nebo droždí
  • když je chléb uvnitř syrový, je v těstu příliš mnoho vody

I když se jednotlivé modely od různých výrobců liší, lze připravovat recepty pro domácí pekárnu v jakémkoliv z nich. Potíže mohou nastat pouze při volbě programu, protože ty mohou být u pekáren nazývány taktéž odlišně. Máte-li již své zkušenosti, pak svůj přístroj určitě dobře znáte a nebude vám ovládání dělat žádný problém. V každém případě naleznete vždy u receptu doporučení na vhodný program.

Domácí pekárna – recepty: chléb a slané pečivo

Pšenično-žitný chléb

Ingredience:

  • 500 ml vody
  • 350 g pšeničné hladké mouky
  • 350 g žitné mouky
  • 1 až 2 lžičky soli
  • ½ kostky droždí (21 g)

Postup přípravy: Do pečící nádoby nejprve vložte vodu, pak droždí a oba druhy mouky. Do té vytvořte malou prohlubeň, do které pak nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Mexický chléb

Ingredience:

  • 400 ml vody
  • 1,5 lžičky soli
  • 10 ml mléka
  • 450 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 20 g kukuřičné mouky
  • ½ kostky droždí
  • 2 lžíce mexického koření
  • 100 g červené papriky

Postup přípravy: Do pekárny vložte vodu, na malé kousky nakrájenou papriku, koření, mléko, droždí a kukuřičnou mouku, následně vsypte zbylé druhy mouky, do hrudky udělejte prohlubeň, do níž nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Chléb ze 3 druhů semínek

Ingredience:

  • 400 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce květového medu
  • 320 g žitné mouky
  • 320 g celozrnné mouky
  • ½ kostky droždí
  • 30 g makových semínek
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 90 g lněných semínek

Postup přípravy: Do pekárny nejprve vložte vodu, olej, droždí, med a semínka. Poté přidejte oba druhy mouky, do ní udělejte prohlubeň, do které pak nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Vločkový chléb

Ingredience:

  • 300 ml vody
  • 150 g ovesných vloček
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce octa
  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • ¼ kostky droždí

Postup přípravy: Do pekárny nejprve vložte vodu, vločky a droždí. Poté přidejte zbylé ingredience, do mouky opět udělejte místo, do kterého nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Celozrnné rohlíky

Ingredience:

  • 200 ml vody
  • 2,5 lžíce oleje
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 lžíce octa
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • ¼ kostky droždí
  • slunečnicová či jiná semínka

Postup přípravy: Do pekárny vložte nejprve vodu, olej a droždí, poté zbytek ingrediencí kromě semínek tak, abyste sůl mohly vsypat do jamky v mouce. V pekárně nechte zpracovat na programu „těsto“, dále vytvořte na pomoučeném vále rohlíky a vložte na plech s pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě dokynout cca 30 minut. Poté potřete rohlíky vajíčkem, posypte semínky a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C zhruba 15 minut. Celý proces kontrolujte.

Sýrové housky se slaninou

Ingredience:

  • 180 ml vody
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 500 g hladké mouky
  • ½ kostky droždí
  • 1 větší vařenou bramboru (najemno nastrouhanou)
  • strouhaný sýr na posypání
  • plátky anglické slaniny (případně šunky)

Postup přípravy: Do nádoby v pekárně vložte vodu, mléko, cukr, droždí, poté zbylé ingredience kromě sýru a slaniny. V mouce opět vytvořte prohlubeň, do které vložíte sůl. Využijte programu na přípravu těsta, po dokončení na pomoučněném vále těsto propracujte a nechte 5 minut odležet. Následně ho rozdělte tak, abyste mohly dělat malé hrudky (velikostně zhruba jako sevřená pěst). Ty pak vložte na plech s pečícím papírem a přikryté nechte dokynout 30 minut. Potřete vejcem a v troubě vyhřáté na 220 °C nechte krátce zapéct 5 minut. Poté každou housku posypte sýrem a navrch položte slaninu nebo šunku a peče dále ještě cca 10 minut.

Šátečky s česnekovou náplní

Ingredience:

  • 450 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 700 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • Pro náplň:
  • 120 g másla
  • 10 až 12 stroužků česneku (může být méně i více dle chuti)
  • 2 žloutky

Postup přípravy: Do pekárny vložte vodu, olej, cukr, droždí, poté mouku, do které vytvoříte jamku na přidání soli. Těsto nechte udělat s využitím příslušného programu v pekárně. Následně z těsta vykrajujeme čtverce, do kterých vložíte náplň vytvořenou smícháním daných surovin. Přeložením tvoříte šátečky (trojúhelníkového tvaru), které je třeba v rozích pořádně přimáčknout, aby při pečení nevytekla náplň ven. Na plechu, do kterého dáte pečící papír, pak šátečky necháte ještě 30 minut dokynout. V troubě předehřáté na 200 ° pak pečte přibližně 20 minut.

Domácí pekárna – recepty: sladké pochoutky

Jemný mazanec

Ingredience:

  • 150 ml mléka
  • citronová kůra
  • 2 vejce
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g tuku
  • ¼ kostky droždí
  • mandle
  • rozinky

Postup přípravy: Do domácí pekárny vložíte mléko, vejce, cukr, citronovou kůru, tuk, droždí a mouku. Ke konci, po zaznění signálu v příslušném programu, přidáte mandle a rozinky.

Potřebný program domácí pekárny: sladký koláč (moučník), pokud takovým programem pekárna není vybavena, pak zvolte základní pro klasický kynutý chléb

Vanilková pudingová bábovka

Ingredience:

  • 4 sáčky vanilkového pudingu
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • 150 g cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva

Postup přípravy: Všechny suroviny vsypte do domácí pekárny a použijte program pro moučník nebo dort. Pokud není, volte rychlý a nechte těsto 20 minut míchat. Poté proces přerušte, vyndejte metly a zvolte program pro klasické pečení. Po skončení zkontrolujte pomocí špejlí, zda se těsto nelepí (jestliže ano, dejte bábovku ještě péci, avšak opatrně a s kontrolou). Po vychladnutí bábovku opatrně z formy vyklepněte.

Koblížky s rumovým nádechem

Ingredience:

  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 3 až 4 lžíce rumu
  • 300 ml mléka
  • 7 žloutků
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 250g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • jakákoliv marmeláda – náplň

Postup přípravy: Do pekárny vložte mléko, rum, cukr, droždí a žloutky rozmíchané v rozpuštěném másle, nakonec mouku a sůl. Zvolte program na tvorbu těsta, hlídejte však, bude-li třeba, ukončete předčasně. Po vykynutí těsto zpracujte, vyválejte placku o síle cca 1 cm a skleničkou nebo hrníčkem vykrájejte kolečka. Na ně dávejte marmeládu a přiložte další prázdné kolečko, které je třeba v rozích pořádně přimáčknout. Přebývající těsto okrájejte. Poté nechte koblížky ještě asi 15 minut odležet a na vrstvě tuku usmažte po obou stranách dozlatova (vkládat nejprve spodní stranou), nejvhodnější je pro tyto potřeby fritovací hrnec. Po usmažení koblížky pocukrujte.

Jahodová marmeláda

Ingredience:

  • 900 g jahod
  • 300 g želírovacího cukru 3:1
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup přípravy: Tento recept pro domácí pekárnu využijí ti, kteří vlastní přístroj vybavený funkcí na přípravu marmelády – program džem nebo marmeláda. Suroviny vložíte do pekárny a necháte zpracovat. Poté horkou směs vlijte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru, abyste nemuseli zavařovat.

Receptů pro domácí pekárnu existuje opravdu velká spousta, vybrané z nich jsme vám přinesli i v tomto článku, neváhejte je proto vyzkoušet a potěšte sebe i strávníky u vás doma slanými či sladkými pochoutkami, které si určitě zamilujete.

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!



Diskuse k článku

  • Spektrum zdraví

    09:32 17. 2. 2016 0
    Dobrý den, do tohoto receptu opravdu mouka nepatří, její funkci plní právě práškový puding.

    redakce Spektrum zdraví
  • Eva Klásková

    18:01 16. 2. 2016 0
    Do pudinkové bábovky se nedává žádná mouka?
  • Korenka

    06:48 26. 3. 2012 -2
    Koblížky jsou super!!!!!dělala jsem je o víkendu a hned byly pryč.

Lunární kalendář

ÚTERÝ 05. 11. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v přibývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
STŘEDA 06. 11. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 07. 11. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 08. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 09. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
NEDĚLE 10. 11. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
PONDĚLÍ 11. 11. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!

Pro opakované komentáře s odkazy na externí webové stránky upozorňujeme, že se jedná o porušování "pravidel di...

Chov myší: Jaké myšky můžeme chovat doma?

Zdravím, mám 1 myšku darovanou hnědou větší a 2 bílé malé. Za jak dlouho vyrostou aby mě neprolezly 0,8mm drát...

Světový den chleba a pečiva: Upečte si vlastní bochník. S droždím nebo kváskový

Pekařka zdraví! Super článek, moc za něj díky. Jinak kdyby někdo chtěl zkusit péct z kvasu, tak ho ani nemusít...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Co znamená zdravá izolace a proč jí dávat přednost?

Je skvělé, že se zde probírá téma zdravé izolace a důraz na zdravé prostředí. Pokud hledáte efektivní ochranu ...

Péče o pleť 40+

Já musím říct, že mně na vrásky účinné pomohl až botox a aplikace kyseliny hyalurono...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Na prodej prášky proti bolesti, prášky na spaní, prášky na depresi, prášky na úzkos...

Nové BF boty

Co se týká barefoot bot pro děti, tak bych určitě doporučila vybírat hlavně podle ší�...
Zobrazit všechna témata

Barva očí o vás prozradí mnohé. Z očí lze dokonce vyčíst i zdravotní stav

Čtením zdravotního stavu z očí se ostatně zabývá i takzvaná irisdiagnostika. Terapeut dokáže podle určitých znaků na duhovce rozeznat, jaké nemoci vás trápí, případně s čím bojujete. Ostatně už podle barvy očí ...

Moderní vánoční stromek pro dokonalé Vánoce

Vánoce jsou za rohem a vy jste se odhodlali zkontrolovat váš vánoční stromeček a zjistili jste, že už má své nejlepší roky za sebou a podepsal se na něm zub času? Nebo jste už mrkli na nejnovější typy vánočních...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.