Domácí pekárna – recepty, co musíte vyzkoušet

Domácí pekárna – recepty, co musíte vyzkoušet

Obsluha domácí pekárny je poměrně snadná. Stačí si připravit potřebné ingredience v odpovídajících poměrech (určité druhy pečiva vyžadují vypracování těsta do konkrétních tvarů a následné upečení v troubě), nastavit přístroj na potřebné parametry a pak už se jen těšit na to, jak váš domov provoní neodolatelná vůně čerstvého pečiva. Domácí pekárna totiž zvládne hnětení, kynutí těsta a nezbytné pečení. Příslušné programy zpracují těsto při správné teplotě, po nezbytně nutnou dobu a se všemi potřebnými úpravami. Vyzkoušejte i vy skvělé recepty pro domácí pekárnu a potěšte sebe i své blízké lahodnými bochníky chleba, houskami, bagetami, ale i sladkým v podobě buchet nebo například bábovek.

Základní tipy pro pečení

Aby bylo výsledné pečivo chutné, je třeba pamatovat na doporučení, která se vážou k používaným surovinám. Ty by měly být vždy samozřejmě čerstvé a co nejvíce kvalitní. Vyvarujte se proto nákupu levných náhražek nebo potravin, u kterých přesně není známa země původu. Vsaďte na osvědčené české výrobky, ty většinou podléhají přísnějším normám, než takové, co plní pouze evropská nařízení, typickým příkladem je med, o kterém se můžete dočíst spoustu zajímavého ZDE. Pamatujte tedy na následující zásady:

  • droždí vždy přidávejte do nádoby s ostatními přísadami
  • čerstvé droždí rozdělte na menší kousky a nedovolte, aby se dostalo do přímého kontaktu se solí
  • nejvhodnějšími teplotami pro správné vykynutí droždí jsou 37 až 39 °C
  • při pečení chleba nikdy nepoužívejte prášek do pečiva
  • tekutiny přidávané do směsi nesmí být horké nebo ledové, nejlepší je nechat je přizpůsobit se pokojové teplotě
  • nepoužívejte hrubozrnnou sůl a vždy ji pečlivě odvažujte
  • nejvhodnější moukou pro pečení chleba je pšeničná, špaldová a kamutová (mají vysoký podíl lepku, díky kterému těsto lépe vykyne)
  • pokud chléb nevykyne dostatečně, pak je v něm moc mouky, nebo chybí droždí, voda či cukr
  • sražený chléb značí, že v těstu bylo moc vody nebo droždí
  • když je chléb uvnitř syrový, je v těstu příliš mnoho vody

I když se jednotlivé modely od různých výrobců liší, lze připravovat recepty pro domácí pekárnu v jakémkoliv z nich. Potíže mohou nastat pouze při volbě programu, protože ty mohou být u pekáren nazývány taktéž odlišně. Máte-li již své zkušenosti, pak svůj přístroj určitě dobře znáte a nebude vám ovládání dělat žádný problém. V každém případě naleznete vždy u receptu doporučení na vhodný program.

Domácí pekárna – recepty: chléb a slané pečivo

Pšenično-žitný chléb

Ingredience:

  • 500 ml vody
  • 350 g pšeničné hladké mouky
  • 350 g žitné mouky
  • 1 až 2 lžičky soli
  • ½ kostky droždí (21 g)

Postup přípravy: Do pečící nádoby nejprve vložte vodu, pak droždí a oba druhy mouky. Do té vytvořte malou prohlubeň, do které pak nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Mexický chléb

Ingredience:

  • 400 ml vody
  • 1,5 lžičky soli
  • 10 ml mléka
  • 450 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 20 g kukuřičné mouky
  • ½ kostky droždí
  • 2 lžíce mexického koření
  • 100 g červené papriky

Postup přípravy: Do pekárny vložte vodu, na malé kousky nakrájenou papriku, koření, mléko, droždí a kukuřičnou mouku, následně vsypte zbylé druhy mouky, do hrudky udělejte prohlubeň, do níž nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Chléb ze 3 druhů semínek

Ingredience:

  • 400 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce květového medu
  • 320 g žitné mouky
  • 320 g celozrnné mouky
  • ½ kostky droždí
  • 30 g makových semínek
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 90 g lněných semínek

Postup přípravy: Do pekárny nejprve vložte vodu, olej, droždí, med a semínka. Poté přidejte oba druhy mouky, do ní udělejte prohlubeň, do které pak nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Vločkový chléb

Ingredience:

  • 300 ml vody
  • 150 g ovesných vloček
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce octa
  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 100 g žitné mouky
  • ¼ kostky droždí

Postup přípravy: Do pekárny nejprve vložte vodu, vločky a droždí. Poté přidejte zbylé ingredience, do mouky opět udělejte místo, do kterého nasypete sůl.

Potřebný program domácí pekárny: základní pro chléb (klasický)

Celozrnné rohlíky

Ingredience:

  • 200 ml vody
  • 2,5 lžíce oleje
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 lžíce octa
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g žitné celozrnné mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • ¼ kostky droždí
  • slunečnicová či jiná semínka

Postup přípravy: Do pekárny vložte nejprve vodu, olej a droždí, poté zbytek ingrediencí kromě semínek tak, abyste sůl mohly vsypat do jamky v mouce. V pekárně nechte zpracovat na programu „těsto“, dále vytvořte na pomoučeném vále rohlíky a vložte na plech s pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě dokynout cca 30 minut. Poté potřete rohlíky vajíčkem, posypte semínky a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C zhruba 15 minut. Celý proces kontrolujte.

Sýrové housky se slaninou

Ingredience:

  • 180 ml vody
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 500 g hladké mouky
  • ½ kostky droždí
  • 1 větší vařenou bramboru (najemno nastrouhanou)
  • strouhaný sýr na posypání
  • plátky anglické slaniny (případně šunky)

Postup přípravy: Do nádoby v pekárně vložte vodu, mléko, cukr, droždí, poté zbylé ingredience kromě sýru a slaniny. V mouce opět vytvořte prohlubeň, do které vložíte sůl. Využijte programu na přípravu těsta, po dokončení na pomoučněném vále těsto propracujte a nechte 5 minut odležet. Následně ho rozdělte tak, abyste mohly dělat malé hrudky (velikostně zhruba jako sevřená pěst). Ty pak vložte na plech s pečícím papírem a přikryté nechte dokynout 30 minut. Potřete vejcem a v troubě vyhřáté na 220 °C nechte krátce zapéct 5 minut. Poté každou housku posypte sýrem a navrch položte slaninu nebo šunku a peče dále ještě cca 10 minut.

Šátečky s česnekovou náplní

Ingredience:

  • 450 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 700 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • Pro náplň:
  • 120 g másla
  • 10 až 12 stroužků česneku (může být méně i více dle chuti)
  • 2 žloutky

Postup přípravy: Do pekárny vložte vodu, olej, cukr, droždí, poté mouku, do které vytvoříte jamku na přidání soli. Těsto nechte udělat s využitím příslušného programu v pekárně. Následně z těsta vykrajujeme čtverce, do kterých vložíte náplň vytvořenou smícháním daných surovin. Přeložením tvoříte šátečky (trojúhelníkového tvaru), které je třeba v rozích pořádně přimáčknout, aby při pečení nevytekla náplň ven. Na plechu, do kterého dáte pečící papír, pak šátečky necháte ještě 30 minut dokynout. V troubě předehřáté na 200 ° pak pečte přibližně 20 minut.

Domácí pekárna – recepty: sladké pochoutky

Jemný mazanec

Ingredience:

  • 150 ml mléka
  • citronová kůra
  • 2 vejce
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g tuku
  • ¼ kostky droždí
  • mandle
  • rozinky

Postup přípravy: Do domácí pekárny vložíte mléko, vejce, cukr, citronovou kůru, tuk, droždí a mouku. Ke konci, po zaznění signálu v příslušném programu, přidáte mandle a rozinky.

Potřebný program domácí pekárny: sladký koláč (moučník), pokud takovým programem pekárna není vybavena, pak zvolte základní pro klasický kynutý chléb

Vanilková pudingová bábovka

Ingredience:

  • 4 sáčky vanilkového pudingu
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • 150 g cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva

Postup přípravy: Všechny suroviny vsypte do domácí pekárny a použijte program pro moučník nebo dort. Pokud není, volte rychlý a nechte těsto 20 minut míchat. Poté proces přerušte, vyndejte metly a zvolte program pro klasické pečení. Po skončení zkontrolujte pomocí špejlí, zda se těsto nelepí (jestliže ano, dejte bábovku ještě péci, avšak opatrně a s kontrolou). Po vychladnutí bábovku opatrně z formy vyklepněte.

Koblížky s rumovým nádechem

Ingredience:

  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 3 až 4 lžíce rumu
  • 300 ml mléka
  • 7 žloutků
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 250g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • jakákoliv marmeláda – náplň

Postup přípravy: Do pekárny vložte mléko, rum, cukr, droždí a žloutky rozmíchané v rozpuštěném másle, nakonec mouku a sůl. Zvolte program na tvorbu těsta, hlídejte však, bude-li třeba, ukončete předčasně. Po vykynutí těsto zpracujte, vyválejte placku o síle cca 1 cm a skleničkou nebo hrníčkem vykrájejte kolečka. Na ně dávejte marmeládu a přiložte další prázdné kolečko, které je třeba v rozích pořádně přimáčknout. Přebývající těsto okrájejte. Poté nechte koblížky ještě asi 15 minut odležet a na vrstvě tuku usmažte po obou stranách dozlatova (vkládat nejprve spodní stranou), nejvhodnější je pro tyto potřeby fritovací hrnec. Po usmažení koblížky pocukrujte.

Jahodová marmeláda

Ingredience:

  • 900 g jahod
  • 300 g želírovacího cukru 3:1
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup přípravy: Tento recept pro domácí pekárnu využijí ti, kteří vlastní přístroj vybavený funkcí na přípravu marmelády – program džem nebo marmeláda. Suroviny vložíte do pekárny a necháte zpracovat. Poté horkou směs vlijte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru, abyste nemuseli zavařovat.

Receptů pro domácí pekárnu existuje opravdu velká spousta, vybrané z nich jsme vám přinesli i v tomto článku, neváhejte je proto vyzkoušet a potěšte sebe i strávníky u vás doma slanými či sladkými pochoutkami, které si určitě zamilujete.

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!



Diskuse k článku

  • Spektrum zdraví

    09:32 17. 2. 2016 0
    Dobrý den, do tohoto receptu opravdu mouka nepatří, její funkci plní právě práškový puding.

    redakce Spektrum zdraví
  • Eva Klásková

    18:01 16. 2. 2016 0
    Do pudinkové bábovky se nedává žádná mouka?
  • Korenka

    06:48 26. 3. 2012 -2
    Koblížky jsou super!!!!!dělala jsem je o víkendu a hned byly pryč.

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.