Teplé omáčky k masu ve čtyřech variacích
Teplé omáčky k masu oceníte při každém rodinném grilování. Hodit se budou zejména k hovězím steakům, jejichž chuť dokonale doladí. Připravit je ovšem můžete i jen tak k masovému plátku, který jste upekli v troubě k obědu či večeři.
Inspirujte se čtyřmi recepty na teplé omáčky k masu. Každý si mezi nimi jistě vybere svého favorita! Bude to snad kovbojská máslová omáčka, co vás nadchne? Nebo dáte raději přednost té fazolové se sezamovou pastou? Tyto a další tipy naleznete níže.
Teplé omáčky k masu 4x jinak: Kovbojská máslová směs
Pakliže si rádi dopřáváte grilované hovězí anebo kuřecí steaky, určitě si k nim připravte kovbojskou máslovou směs! Ta patří mezi velmi delikátní teplé omáčky k masu.
Potřebné ingredience na kovbojskou máslovou omáčku k masu
-
rozpuštěné máslo: 6 lžic
-
šťáva a kůra: z ½ kusu citronu
-
česnekové stroužky: 4 ks
-
dijonská hořčice: 1 lžíce
-
kajenský pepř: 1 špetka
-
mletá paprika: ¼ lžičky
-
čerstvá petrželka (jemně nasekaná): 2 lžíce
-
čerstvá pažitka (jemně nasekaná): 1 lžíce
-
mletý tymián: 2 lžičky
-
chilli vločky: ¼ lžičky
-
sůl a mletý černý pepř: dle chuti
Recept na kovbojskou máslovou omáčku k masu
Do malého hrnce vlijte citronovou šťávu a smíchejte ji se strouhanou citronovou kůrou, rozpuštěným máslem, lisovanými česnekovými stroužky, mletou paprikou, kajenským pepřem a také s dijonskou hořčicí. Vše mírně zahřejte a dokončete přidáním jemně sekané petrželky, pažitky, chilli vloček, tymiánu, soli a pepře. Kovbojskou máslovou směs si zamilujete především s pokrájeným hovězím steakem a jistě ji zařadíte mezi své nejoblíbenější teplé omáčky k masu. Nezapomeňte, že tato směs je určená k rychlé konzumaci. Určitě ji nijak neuchovávejte po delší dobu v lednici. Dobrou chuť!
Teplé omáčky k masu 4x jinak: Křenová směs s česnekem a šalotkou
Dále tu máme vynikající záležitost v podobě křenové směsi s česnekem a šalotkou. Patří mezi teplé omáčky k masu, jejichž základem je rozpuštěné máslo Výtečně se hodí ke grilovaným hovězím steakům!
Potřebné ingredience na křenovou omáčku s česnekem a šalotkou
-
rozpuštěné máslo: 8 lžic
-
šalotka: 1 ks
-
pažitka (čerstvá): 5 snítek
-
česnekové stroužky: 3 ks
-
jemně strouhaný křen (je možné použít kupovaný): 2 až 3 lžíce
-
dijonská hořčice: 2 lžíce
-
čerstvý tymián: 3 lžičky
-
kajenský pepř: 1 špetka
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
Recept na křenovou omáčku s česnekem a šalotkou
Začněte tím, že si v mixéru rozmělníte na kaši loupané česnekové stroužky spolu se šalotkou, pažitkou, křenem, hořčicí, čerstvým tymiánem, kajenským pepřem, mletým černým pepřem a solí. Tuto směs pak přemístěte do menšího rendlíku a promíchejte s kousky másla. Vše zahřejte na mírném plamenu, aby se suroviny propojily. V tuto chvíli je směs patřící mezi teplé omáčky k masu, hotová. Odstavte ji z plotny a před konzumací ještě jednou promixujte. Dobrou chuť!
Teplé omáčky k masu 4x jinak: Fazolová směs se sezamovou pastou
Zejména k hovězím steakům se bude hodit taktéž fazolová směs se sezamovou pastou, která se řadí mezi netradiční teplé omáčky k masu. Až ji ochutnáte, určitě si ji zamilujete pro její intenzivní chuť!
Potřebné ingredience na fazolovou omáčku se sezamovou pastou
-
nakládané černé fazole: ½ konzervy
-
hnědý cukr: 1 lžička
-
přírodní med: 2 lžičky
-
mleté koření pěti vůní: 1 lžička
-
strouhaný zázvor: ½ lžičky
-
chilli paprička (očištěná a nasekaná): 1 ks
-
tahini pasta (ze sezamu): 2 lžičky
-
jablečný ocet: 2 lžíce
-
sójová omáčka: 2 lžičky
-
voda: 5 lžic
Recept na fazolovou omáčku se sezamovou pastou
Začněte tím, že si do kuchyňského robota vložíte okapané černé fazole z konzervy. Pak k nim přidáte hnědý cukr, med, koření pěti vůní, zázvor, chilli, tahini pastu, jablečný ocet, sójovou omáčku a vodu. Směs následně přelijte do menšího kastrůlku a provařte na mírnějším plamenu asi pět minut. Teplé omáčky k masu oceníte nejen v létě, ale i v zimě. Až ochutnáte tuhle, určitě se k ní budete rádi vracet! Dobrou chuť!
Teplé omáčky k masu 4x jinak: Nivová směs se smetanou
Na závěr pro vás máme velmi jednoduchý recept na nivovou směs se smetanou, která se řadí mezi teplé omáčky k masu kuřecímu. Obecně ji však můžete použít k dochucení pečené nebo grilované drůbeže.
Potřebné ingredience na nivovou omáčku se smetanou
-
máslo: 25 g
-
smetana na vaření (nebo mléko): 150 ml
-
nasekaná niva: 50 g
-
hladká mouka: 1 lžíce
Recept na nivovou omáčku se smetanou
Nejprve si zpěňte na rozpálené pánvi máslo. Po chvíli jej zasypte hladkou moukou a za stálého míchání vytvořte jemnou jíšku. K té následně přilijte smetanu a několik minut vařte na středním plamenu. Mezitím směs šlehejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Nakonec vložte rozmělněnou či nasekanou nivu a nechte zcela rozpustit. Za pár minut bude vše hotové. Tato směs patří mezi teplé omáčky k masu, které lze využít jak v létě při grilování kuřecích prsou, tak i v chladnějších měsících například k pečenému kuřeti. Je tedy jen na vás, jak si tuto lahůdku dopřejete.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Teplé omáčky k masu ve čtyřech variacích